St. Sunniva er nær konkurs, men hevder seg likevel i kunnskapstoppen. Skolen kom på 11. plass blant flere hundre på engelskprøven som ble offentliggjort onsdag.

Rektor Geir Erik Moen lener seg tilbake i kontorstolen. Tydelig fornøyd, men likevel balansert.

- Nasjonale prøver er en god tilbakemelding for oss lærere, men jeg liker de ikke, sier han.

Han retter en pekefinger mot media og deres tendens til å lage lister, samt rangere fra best til dårligst.

- Man kan ikke si at en skole er god eller dårlig basert på disse prøvene. Det ene året kommer en skole på bunn. Neste år fritar de alle som kan fritas og ender i øvre del av skalaen. Det er ikke juks, men... ja.

Ikke godkjent
I høst har St. Sunniva kjempet mot konkursspøkelset. Bydelsoverlegen godkjente ikke skolens lokaler, og skolen har ikke råd til å betale 58 millioner kroner i rehabilitering. Nå jobber skolen mot Kunnskapsdepartementet i håp om å finne en løsning.

I disse dager et et forslag ute på høring som kan redde skolen. Forslaget går ut på at friskoler skal kunne få rentefritt lån til rehabilitering.

Les også: - Redd skolen vår

Sendte problemkull på ballettkurs
I kampen om å overleve kom resultatet fra Nasjonale prøver svært beleilig. Tallene viser at 8. trinn på skolen endte på ellevte plass i Nasjonale prøver med 3,9 i snitt.

Selv om han tar de nasjonale prøvene med en klype salt, er Moen ikke tvil om at resultatet reflekterer virkelighetsbildet når det gjelder St. Sunniva skole.

- Vi har hundre prosent deltakelse blant elever på prøven. Det er viktig, sier han.

Les også:- Derfor er vi best
Les kommentar:Private skoler gjør det best

Når det gjelder årets gode resultater ble han ikke overrasket. Nåværende 8. trinn er et kull det har blitt satset stort på.

- Da kullet var yngre var det en del usmakelig oppførsel i form av mobbing og slåssing. Vi iverksatte tiltak, blant annet sendte vi hele gjengen på ballettkoreografi.

Resultatet ble en lunere atmosfære, større innsats og bedre resultater på skolen.

40 nasjonaliteter
St. Sunniva skole er unik med sine 40 representerte nasjonaliteter og flere ulike religioner samlet på et sted. Selv om skolen er katolsk, går det både muslimer og jøder der.

- Hvorfor sende sitt muslimske barn på katolsk privatskole?

Les også:Oslo-elevene best i engelsk
Ta testen:Klarer du engelskprøven?

Moen humrer stille for seg selv.

- Ja det kan du spørre om. Svaret er ganske enkelt. Vi deler verdisyn og har samme tro på blant annet ærlighet og respekt.

Og alle som en må delta når det arrangeres messe i kapellet. Katolsk eller ei.

- Selvfølgelig slipper elever med andre religioner å utføre katolske skikker, men vi ber om at de er til stede og er rolige. Respekt for hverandres tro er fundamentalt.

Scorer høyt på trivsel
For noen år tilbake ble det gjennomført en test blant norske elever som dreide seg om trivsel på skolen. St. Sunniva skole var en av de som kom aller best ut av testen. På spørsmål om noen følte seg plaget på grunn av legning, eller religiøs trosretning, svarte absolutt ingen «ja».

Les også:Her er de beste skolene
Les kommentar:
Står til stryk

- Akkurat det er faktisk ganske utrolig med så mange ulikheter det finnes på denne skolen. Men så er det slik her at det normale er å være ulik, sier Moen.

Katastrofe i 2001
I 2001 fikk skolen landets beste resultat på en nasjonal prøve. Dagene som fulgte bød på fullstendig kaos. Foreldre ringte fra morgen til kveld for å få ungene inn på skolen.

- Folk trodde vi utrettet mirakler, men jeg forsikret dem om at det er det bare Vår Herre som gjør, avslutter rektor Moen.