PRAHA (Nettavisen): 20 utespillere er tatt med i den norske landslagstroppen som møter Tsjekkia onsdag kveld. 17 av disse spiller i utenlandske klubber, de tre øvrige hjemme i Tippeligaen. To keepere er også med.

Etter en skuffende VM-kvalifisering, der Norge igjen havnet utenfor det gode selskap, starter landslagssjef Per-Mathias Høgmo nå arbeidet med å sørge for at Norge kommer til EM i 2016.

Privatkampen mot tsjekkerne er første steg på denne veien, ifølge Høgmo.

- Alt vi foretar oss nå framover, blir gjort med tanke på at vi skal slå Italia hjemme på Ullevaal stadion 9. september og for første gang på 16 år kvalifisere oss til et sluttspill, sier Høgmo til pressen.

Fire mål i 2014
Det er imidlertid en svært lite målfarlig gjeng Høgmo har tatt med seg til Tsjekkia. De totalt 20 utespillerne på laget, står nemlig bokført med stusselige fire scoringer for sine respektive klubblag til sammen i 2014.

Ruben Yttergård Jensen er storscoreren. Kaiserslautern-spilleren har nettet to ganger i vinter og kan dermed skryte på seg halvparten av målene i den norske troppen. Også de øvrige to målene finner vi i Tyskland. Per Ciljan Skjelbred har ett og Mohammed Abdellaoue har også én nettkjenning.

I tillegg til disse tre har også Erik Huseklepp nettet tre ganger for Brann i treningskamper denne vinteren, men holder vi oss til mål i offisielle kamper, er det altså kun disse fire.

Den inneværende sesongen så langt har i grunn vært ganske så målfattig sett med øynene til norske utenlandsproffer. De som nå er med på landslaget har scoret totalt ti ganger siden august, 2013.

Og ingen har gjort flere enn to mål.

Per Ciljan Skjelbred har to scoringer, det samme har altså Yttergård Jensen. Magnus Wolf Eikrem scoret to mål tidlig i høstsesongen for Heerenveen, men har ikke nettet siden september i fjor.

- Må øke effektiviteten
I tillegg til disse tre, står også Omar Elabdellaoui med ett mål, Tom Høgli med ett mål, Mohammed Abdellaoue med ett mål og Daniel Braaten med ett mål. De som spilte hjemme i Norge i fjor høst og byttet til en utenlandsk klubb i januar, som Stefan Johansen og Mats Møller Dæhli, er ikke tatt med i tellingen over scoringer den inneværende sesongen. Ingen av dem har heller scoret siden de flyttet utenlands.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det er med andre ord rett og rimelig og spørre seg hvor målene til Norge skal komme fra.

- Om du ser på de siste ukene er Ruben Yttergård Jensen toppscorer og det er gledelig. Han har på mange måter fått et gjennombrudd som midtbanespiller i løpet av denne sesongen, sier Høgmo.

- Men det er ingen tvil om at vi må øke effektiviteten. Vi hadde for eksempel 7-1 i sjanser i hjemmekampen mot Skottland, det er en kamp vi skal vinne komfortabelt, men vi sliter med effektivitetsbarometret, fortsetter den norske landslagssjefen.

Spesielt viktig er det at de spillerne som skal score målene, de offensive, begynner å finne nettmaskene. Folk som Tarik Elyounoussi, Håvard Nielsen og Moa Abdellaoue, for å nevne noen, har slitt med regelmessig spilletid en periode, noe som selvsagt har gått ut over selvtilliten foran mål.

- Det er viktig at de som skal score mål, scorer jevnt og trutt i det daglige. Da kan de dra det med seg inn på landslaget. Vi har spillere som har potensial til å score mål, mener treneren.

Moa og Pedersen
Kenneth Fredheim, som har kommentert fotball i mange år, trakk også fram dette med scoringsvegring, da Nettavisen snakket med ham rett etter at EM-kvalifiseringsgruppene var klare i slutten av februar.

- Jeg ser ikke helt hvor målene skal komme fra, sier han til Nettavisen.

- Moa scorer ikke, men vi vet at han har potensial til å være en målscorer på høyt nivå. En spiller som Marcus Pedersen kan kanskje også bidra med noen scoringer, sier C More-profilen.

Nevnte Marcus Pedersen er ikke med i troppen til Tsjekkia-kampen. Den tidligere Strømsgodset-spilleren har slitt med å få hull på byllen i Barnsley, etter en god start i klubben i fjor høst. En annen måljeger, Ola Kamara, er heller ikke med.

Håper på svar
Per-Mathias Høgmo håper likevel møtet med Tsjekkia, som heller ikke klarte å kvalifisere seg til VM i Brasil, vil gi en rekke svar og gjøre det norske laget bedre forberedt før møtene med Italia, Kroatia, Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta i kvalifiseringen til europamesterskapet i Frankrike i 2016.

- Tsjekkia er en motstander som er ganske lik Kroatia, både når det gjelder måte å tenke fotball på og fotballkultur. Jeg håper vi får svar både offensivt, defensivt og individuelt, sier Norges trener.

Tsjekkia er rangert som nummer 31 på FIFAs rankingliste. Norge er nummer 60.