Hva er du mest engstelig for ute i trafikken? Om du er lik gjennomsnittet, er det barn som leker og andre «myke» trafikanter.

For hele 78 prosent av de 800 spurte i en Respons-undersøkelse gjort for TrygVesta sier at de er mest engstelig for barn som leker ved veiene.

- Det skjønner jeg veldig godt. Man må forvente det absolutt uventede av barn. De er impulsive og mangler forståelse for hvordan biler virker. De forventer at bilen kan stoppe opp momentant, sier Leif N. Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Voldsom nedgang
Han jobber til daglig i redaksjonen av Trafikkskolen og med læremidlene. Den tidligere administrerende direktøren i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund sier at det har skjedd store forandringer de siste 30 årene.

- I 1970 døde rundt 100 barn i trafikken, mens tallet nå er rundt 10. Og det er flere grunner til denne positive utviklingen. Det legges mer vekt på forholdet mellom trafikkgruppene i trafikkopplæringen, barn blir opplyst om trafikkfarer i barnehagene mens foreldrene også er flinke til advare om farlighetene, og ikke minst er mange veier lagt utenom områder hvor barn oppholder seg, sier Olsen.

Få ha bru-skrekk
Bak lekende barn kommer fotgjengere som den nest største frykten for bilførere. 75 prosent er engstelig for de gående.

- Førere må alltid huske at det er bilen som er skadeforvolder uansett hva som skjer, og jeg er glad at så mange er ekstra oppmerksomme når de møter gående. Motorvognførere blir tross alt lært opp om trafikkens farer, og som kjent trenger man ikke noe kurs for å bli fotgjenger, sier Olsen.

Undersøkelsen viser også at frykten for å bli huket i en fartskontroll ikke er veldig stor, kun 31 prosent av de spurte frykter politiet. Det som de fleste er komfortabel med er å kjøre over høye bruer. Kun seks prosent av bilistene har bru-skrekk.

Hva frykter så Olsen mest?

- Er nok på linje med snittet her og er ekstra oppmerksom når det er mennesker langs veiene. Man vet aldri hva som kan skje, og det er gledelig at så mange andre også tenker det samme.