Gå til sidens hovedinnhold

Dette har aldri skjedd før!

Mandag endte verdens mest kjente børsindeks, Dow Jones, på 14.127,82 poeng etter en oppgang på 0,27 prosent. Dette var kun drøye 36 poeng unna tidenes høyeste nivå.

For den 9. oktober 2007 oppnådde indeksen å stenge på 14.164,53 poeng. Når det gjelder høyeste nivå i løpet av en handelsdag ble denne satt to dager etter da indeksen nådde 14.198,10 poeng.

Men tirsdag ettermiddag er det altså satt en splitter ny historisk rekord da indeksen åpner med en oppgang til 14.226 poeng.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Hvorfor børsene fyres oppover er imidlertid ikke alltid like lett å forklare.

- Det behøver ikke være en forklaring på alt, så det kan vel så mye være tilfeldigheter. Men risikoapetitten har økt, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef hos Norcap til Nettavisen NA24.

Flokken i førersetet
De gamle rekordene kom rett før finanskrisen slo inn som en tsunami over finansmarkdene.

Siden den gang har det gått sport blant de store sentralbankene i å komme opp med ukonvensjonelle tiltak for å få fart på økonomien. Blant annet er renten satt til null i flere land, det kjøpes rentepapirer for enorme mengder nytrykte penger, noe som gjør at statsrentene har falt.

- Er det pengetrykkingen og dermed de lave rentene som er med på å fyre dette opp?

- Det kan være en delforklaring for at man har fått den rotasjonen som mange har spådd, sier han.

- Det er flokkmentaliteten som drar dette?

- Det er det alltid. Hele den store rotasjonsendringen i seg selv er flokkmentalitet. Det er mer drevet frem på forventninger av andre aktørers handlinger enn av reelle forhold. Ser du på makrotallene på bakken så er det ikke noen bedring i det hele tatt, men det er det spekulative elementet som driver dette fremover, sier Mikelsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sist kom finanskrisen
Selv om børsene stiger til stadige nye rekorder er ikke alt, som Mikelsen påpeker, lyst.

Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB Private Banking, har sett på resultatfallene i store amerikanske selskaper. De befinner seg for tiden i en resultatresesjon for første gang siden 2007, altså da krisen startet opp.

- Det har bare skjedd tre ganger tidligere siden 1988 at de store og internasjonale orienterte foretakene i S&P 500-indeksen har opplevd to kvartaler på rad med resultatfall; samtlige ganger har USA vært i økonomisk resesjon eller gått inn i en, er Riksens beskjed på sin NA24-blogg

Men selv om Riksens graf (klikk på bildet for større versjon) viser at selskapene nå gjennomgår en periode med fall i resultatene er det de færreste som tror at økonomien vil ryke på en smell.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Optimismen blant aksjeinvestorene er skyhøy og som vanlig tror ekspertene på god vekst i løpet av det neste året, skriver Riksen.

Full stopp i Norge
Men en ting er hva som skjer i USA. Her hjemme står det imidlertid enda verre til.

Riksen har laget en oversikt over utviklingen i resultat per aksje og utbytte per aksje på Oslo Børs hovedindeks siden Den store resesjonen, som startet i desember 2007 og endte i juni 2009. De største selskapene i Norge inngår i hovedindeksen.

Her kommer det frem at den nedturen faktisk har vært mye kraftigere i Norge.

- Resultat per aksje toppet ut i juni 2011, mens utbytte per aksje toppet ut i november 2011, viser Riksens sammenstilling.

Tirsdag stiger hovedindeksen på Oslo Børs med 1,37 prosent til 428,2 poeng. Så langt i år er oppgangen på pene prosent.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Spår svekket stigning
Mikelsen tror ikke at himmelferden vil fortsette inn i det uendelige.

- Om ikke det skal ned, så skal det ikke fortsette opp i den takten det har gjort, sier Mikelsen.

En gammel floskel sier at når taxisjåføren kommer med aksjetips, da har børsen nådd toppen.

- Dette går jo rett oppover. Kommer taxisjåførene til å komme med tips også i fremtiden?

- Det kommer de sikkert til å gjøre, man vet bare ikke når, sier analysesjefen.

Riksen har følgende forklaring på aksjemarkedets opptur.

- Mange tror at aksjemarkedet stiger fordi økonomien har vært og er sterk, men faktum er at aksjemarkedet stiger til tross for manglende støtte i både den generelle økonomien og foretaksøkonomien. Sånt har hendt ført, selv om hovedregelen historisk har vært at aksjemarkedsrisikoen øker når økonomien svekkes.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Positivt på Oslo Børs
Også på Oslo Børs var det en god dag, skriver NTB.

Oslo Børs fyrte av som en rakett tirsdag morgen og fortsatte oppturen utover dagen. Ved børsslutt var hovedindeksen oppe i 479,04 poeng, opp med 1,54 prosent.

Mest fram gikk Kongsberg Automotive, med 7,48 prosents oppgang. Selskapet er imidlertid nesten som en mygg å regne i floraen av selskaper på børsen og omsetningen totalt ble dermed mye mindre enn flere av de større selskapene.

Norwegian gikk fram med 5,80 prosent, Storebrand med 4,42 prosent og Petroleum Geo-Services med 4,33 prosent.

Blant de største selskapene noterte DNB seg for den største framgangen med 3,63 prosent, fulgt av Telenor som steg med 1,85 prosent og Norsk Hydro med pluss 1,47 prosent på aksjekursen. Yara International gikk opp med 1,04 prosent og Orkla med 1,17 prosent.

Optimisme
Også i resten av Europa var det merkbar optimisme tirsdag. I London steg FTSE 100 med 1,35 prosent, i Paris steg CAC 40-indeksen med 2,95 prosent, mens i Frankfurt endte DAX-indeksen i pluss med 2,39 prosent.

Tirsdag ettermiddag er også signalene fra USA gode, NASDAQ 100 er opp 0,43 prosent og Dow Jones er på vei mot nytt rekordnivå med en økning på 0,27 prosent, skriver NTB.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken