Gå til sidens hovedinnhold

Dette har Bhatti krav på av hjelp fra Norge

Men forholdet mellom Norge og Pakistan skal fortsatt være veldig betent.

(Nettavisen): Onsdag kveld ble det klart at Arfan Bhattis familie har kontaktet Utenriksdepartementet for å melde ham savnet i Pakistan. Familien har ikke hørt fra Bhatti på to uker.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere hvorvidt de har fått en bekymringsmelding vedrørende Bhatti. Men de kan på generelt grunnlag si at det er utfordrende å bistå nordmenn som befinner seg urolige områder.

- Vi prøver å bistå nordmenn i henhold til regelverket vi har om bistand av norske borgere i utlandet. Men det som er viktig å merke seg, er at det i mange tilfeller så har vi reiseråd for områder. Når vi har det, så betyr det at om du drar til det området, så er våre muligheter til å hjelpe dem mindre enn det den ellers ville ha vært. Men det betyr ikke at vi ikke vil forsøke, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

- Det er en logisk konsekvens av ikke å følge UDs reiseråd, sier Andersen.

UD fraråder reiser
UD fraråder alle reiser til eller opphold i Baluchistan, Khyber Pakhtunkhwa (KPK) og i stammeområdene Federally Administered Tribal Areas (FATA) i Pakistan. For det øvrige Pakistan er det grunn til å utvise aktsomhet.

Det er uklart nøyaktig hvor Bhatti har oppholdt seg, men ifølge VG har Bhatti reist til de nordvestlige områdene i Pakistan, som er kontrollert av Taliban.

UDs reiseråd gjelder også for dette området som ligger i grenseområdene til Afghanistan.

- Det som er viktig å understreke, er at det først og fremst er det enkelte land som er ansvarlig for alle sine borgere og andre borgere som befinner seg på landets territorium, sier Andersen.

Men han påpeker at UD uansett vil forsøke å bistå nordmenn med konsulær hjelp i den grad det er mulig.

- Hvis en person er savnet, så vil vi være i kontakt med myndighetene i landet og det lokale politiet for å få dem etterlyst, sier underdirektøren.

Utenriksdepartementet har en generell innføring av hvilke konsulær bistand nordmenn kan forvente i utlandet.

Norges om lag hundre ambassader og konsulater kan bistå med:

* utstede nødpass eller annet reisedokument for hjemreise
* opprette kontakt med familie og venner for å be dem om å bistå deg med penger og billetter
* gi råd om overføring av penger fra Norge
* gi råd og veiledning om legetjenester, sykehus o.l.
* bistå med å skaffe juridisk bistand
* i særlige tilfeller, gi nødlidenhetslån for hjemreise
* bistå pårørende ved dødsfall i utlandet
* besøke arresterte eller fengslede
* i særlige tilfeller være til stede under rettssaker

Norske utenriksstasjoner kan imidlertid ikke bistå med:

* innblanding i rettergang
* betale privat engasjert forsvarer
* skaffe husvære, arbeid eller arbeidstillatelse
* betale regninger for hotell, lege, juridisk bistand eller andre utgifter
* pengeoverføring/utbetaling, herunder sosial stønad
* oversette attester o.l.
* assistere i sivile saker
* overta omsorg for barn
* følge syke, barn eller andre tilbake til Norge

Pågrepet av ISI?
En nær venn av Bhatti har opplyst til Dagbladet at «Det mest sannsynlige er at pakistansk etterretning har tatt ham».

Pakistan-ekspert David Hansen sier han tviler på at Bhatti sitter i varetekt hos den pakistanske etterretningstjenesten, ISI. Men Hansen understreker at han kun uttaler seg på generelt grunnlag.

- Slik situasjonen er nå, hvor det fortsatt er en ladd situasjon mellom Norge og Pakistan, så ville nok de ha sagt ifra om de hadde tatt en nordmann med norsk pass, og sagt han var terrorist på basis av at de har bilder av ham med våpen, sier leder for Pakistan-programmet ved Senter for Internasjonal og Strategisk Analyse (SISA), David Hansen, til Nettavisen

- Ville de ha gått ut med dette offentlig eller via diplomatiske kanaler?

- Det er veldig vanskelig å si. De gjør både og. De har ikke noe plikt på seg til å gjøre det, men det meste rundt ISI er basert på rykter og konspirasjonsteorier. Vi vet svært lite om dem som organisasjon, sier Hansen.

- Ville ikke lagt seg på ryggen
- Ville Pakistan og ISI vært samarbeidsvillige med et annet lands myndighet dersom de hadde en av statsborgerne deres i varetekt?

- Det er nok ganske varierende og avhengig av hvilke land de har å gjøre med.

- Hva om det er Norge?

- Jeg tror det vil være veldig avhengig av hvilke omstendigheter det gjelder. En slik sak som dette her, det vil si hvis det faktisk er tilfelle, så går det på nasjonal sikkerhet. Hvis man sammenligner med PST her hjemme, så tror jeg ikke PST ville lagt seg på ryggen for noen som helst hvis det gjelder samme anliggende. Men igjen så er dette bare rykter og konspirasjoner, understreker Hansen.

- Kan være drept
- Hvis han har vært i kamphandling i Afghanistan, så kan ha like gjerne være tatt til fange eller drept som følge av en trefning og/eller et angrep. Det vet man ikke, sier han.

- Så du tror han har vært i Afghanistan?

- Hvis det er riktig at han har vært i Khurasan, så er jeg rimelig sikker på at han har vært over grensen. Khurasan ender i Afghanistan. Hvis man tar utgangspunkt i at han har vært i Khurasan, så er det mest sannsynlige stedet Ghazni (by i Afghanistan red.anm.).

Arfan Bhatti har tidligere latt seg avbilde med våpen i et område han selv har omtalt som Khurasan, det historiske Stor-Afghanistan, ifølge VG Nett.

- Tror Norge har en agenda
- Forholdet mellom Norge og Pakistan ble svært betent da tidligere PST-sjef Janne Kristiansen avslørte for Stortingets utvidede utenrikskomité at Norge har etterretningsaktører i Pakistan. Er denne saken fortsatt like betent?

- Vi er ikke ferdig ennå. Den saken ligger over forholdet ennå. Dessverre så tror myndighetene i Pakistan at Norge har en eller annen skjult agenda som man ønsker å gjennomføre ved bruk av statlige eller ikke-statlige aktører, sier Hansen.

- Det har i hvert fall medført til en vedvarende negativitet i forholdet til Norge og mistenkeliggjort nordmenn. Det har den siste tiden vært vanskelig for nordmenn å få visum til Pakistan, legger han til.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken