Gå til sidens hovedinnhold

Dette har skjedd i Northug-saken

Les alt om skandalen.

HTML EMBED

Petter Northugs bil, en Audi A7 S-line, var natt til søndag involvert i en trafikkulykke i General bangs vei på Byåsen i Trondheim. Senere samme dag ble det kjent at Northug selv var i bilen da den krasjet og 28-åringen har nå innrømmet å ha kjørt og krasjet bilen i beruset tilstand etter en bytur.

Det satt to personer i bilen og begge er under etterforskning for fyllekjøring. Under en pressekonferanse mandag formidlet politiet at det fortsatt ikke er tatt ut formell siktelse mot Northug og hans medpassasjer, en venn fra pokermiljøet, fordi de venter på blodprøver som vise graden av alkoholpåvirkning. Det blir avgjørende for hvor omfattende siktelsen blir.

- Videre etterforskning vil vise hvor omfattende siktelsen blir, forteller politijurist Monica Grøtte Estenstad på en pressekonferanse i Trondheim.

Både Northug og hans venn har avlagt blodprøver til politiet, men det kan ta opptil to uker før resultatene av dem er klare. Siktelsen i saken avventes som allerede nevnt på grunn av det kan derfor drøye før politiet får nye svar.

Sporet av hunder
Ulykken ble med Northug ble varslet til politiet klokka 5.36 søndag morgen. I en 40-sone i General Bangs vei i Trondheim kjørte bilen inn i autovernet.

Før den kom så langt hadde den rast gjennom en rundkjøring og kjørt ned flere skilt. Bilen ble totalvrak, og en mann født i 1991 som satt i passasjersetet brakk kragebeinet og fikk lettere skader. Passasjeren ble igjen ved bilen, hvor han ifølge NRK ble tatt hånd om av en forbipasserende bilist.

Northug ble sporet opp av politihunder i sitt eget hus, noen hundre meter unna. Både Northug og passasjeren ble søndag siktet for promillekjøring.

Jusprofessor Alf Petter Høgberg sier til VG at det trolig har blitt begått flere lovbrudd og at Northug kan ende opp med å sone fengselsstraff for dette.

- Her blir det med all sannsynlighet ubetinget fengsel, forutsatt at det er promille over 0,5 og med den konsekvens at en person er skadd, sier han.

Jurist Mette Yvonne Larsen mener det er skjerpende at Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille. At ulykken førte til personskader og at Northug stakk fra stedet vurderes også som skjerpende.

- Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, uten at jeg kjenner alle omstendighetene.

Innrømmelse
Først søndag kveld kom det en uttalelse fra Northug i saken. Der innrømmer han å ha kjørt bilen i beruset tilstand og beklager sin oppførsel.

- Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen.

-Jeg er fullt innforstått med offentlighetens forventning om at jeg i løpet av nærmeste fremtid må fortelle mer om hendelsen. Det vil jeg gjøre når jeg har tenkt grundig igjennom situasjonen sammen med mine nærmeste.

Det at en så profilert idrettsutøver som Northug har vært involvert i en slik sak har skapt mange reaksjoner, blant annet hos stjernenes viktige sponsorer.

Administrerende direktør i Coop, Svein Fanebust, sier følgende til Nettavisen.

-Vi synes dette er en veldig trist og alvorlig sak og er skuffet over at Petter har begått et alvorlig lovbrudd. Han har oppført seg på en måte som ikke er i tråd med de idealer han skal fremme som en del av samarbeidsavtalen.

Flere av Petter Northugs sponsorer holder mandag møter for å diskutere hva de skal foreta seg. Det gjelder både Audi og Coop, skriver VG.

Coop sier til NTB at de vil avvente situasjonen, før de foretar seg noe.

Sponsorkonge Jacob Lund mener Northugs markedsverdi er svekket.

- Det er en tragedie for Petter. Man kan mene mye om at han brøt fra landslaget, men jeg er veldig glad jeg ikke er i Coops sko nå, sier Lund.

Enn så lenge er det kun Eiendomsmegler 1 og Vi Menn som har gitt beskjed om at de ønsker å fortsette som sponsor for langrennskongen, ifølge DN.

-Hendelsen vil ikke få noen konsekvenser for vår avtale med Petter Northug, sier administrerende direktør Kjetil Reinsberg i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Vi Menn sier imidlertid at de ikke ønsker å ha med Northug til Las Vegas i sommer. 28-åringen har tidligere reist med bladet på pokerturer til byen.

Lagt merke til i Sverige
Northug og et «entourage» av venner skal ha blitt observert på utestedet Studio 26 i Nordre gate i Trondheim i timene før ulykken. Ifølge et vitne skal Northug ha oppført seg som «konge på stedet». En annen gjest forteller til Nettavisen at Northug og hans kompiser skal ha «shottet» drinker i baren.

Den ville kvelden ble fort et tema i norske medier, men også svenskene kastet seg over skandalen. Også våre naboer er svært opptatt av 28-åringen.

Expressens journalist Tomas Pettersson mener for eksempel at det ikke finnes noe forsvar for det Petter Northug har gjort og går hardt ut.

Han er den svenske journalisten som har vørt tettest på Northug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

«At han etter en lang natt på byen velger å sette seg i forsetet, starte bilen og begi seg ut på allmenne veier er så dumt, så farlig, så omdømmeløst og så respektløst mot omgivelsene. Jeg trodde at jeg hadde lært Petter Northug å kjenne. Jeg trodde virkelig Petter Northug var smartere enn som så».

Langrennskollega Anders Södergren sier følgende til Aftonbladet:

- Det er kjempealvorlig å fyllekjøre. Det er utilgivelig. Det gjør man bare ikke, sier den svenske landslagsløperen, Anders Södergren til Aftonbladet.

Får krisehjelp
Ifølge NTB blir Northug
nå tatt hånd om av Olympiatoppen. Det bekrefter generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, til TV 2.

- Det aller viktigste er å ivareta Petter opp i det hele. At norsk idrett samlet med skiforbundet og Olympiatoppen tar vare på Petter. Dette handler ikke om ham som idrettsutøver, men som menneske, sier Inge Andersen.

- Norges Idrettsforbund, som paraplyorganisasjon for skiforbundet, stiller Olympiatoppen sitt støtteapparat til disposisjon. Olympiatoppens støtteapparat har en bred kompetanse på mange ulike områder. Vi stiller til disposisjon alt hva Petter Northug jr. måtte trenge, sier Andersen videre.

Northugs team skal også møte med Norges Idrettsforbund. Det opplyser forbundets informasjonssjef Espen Graff til NTB mandag morgen.

Tidspunktet for dette møtet er fortsatt ikke klart.

- Det er slett ikke sikkert det blir noe i mandag, opplyser Graff.

- Et idol
Kulturminister Thorhild Widvey har også engasjert seg i saken og trekker fram Northug som et idol og er derfor skuffet over oppførselen.

- Jeg syns dette er utrolig trist, sier kulturministeren.

- Petter Northug er et forbilde for mange, spesielt barn og unge, og da er det ekstra viktig å være seg det bevisst. Nå må han selv ordne skikkelig opp for seg, fortsetter hun, sier kulturminister Widvey videre til NTB mandag morgen.

Leder i Northugs klubb, Strindheim, trekker også fram idolet Northug.

- Jeg føler virkelig med Petter nå, men dette er også en nasjonal tragedie for en skinasjon som Norge. Vi har alltid vært veldig stolte av Petter, og det vil vi nok fortsette å være også etter dette. Petter har alltid vært et stort forbilde for de unge utøverne i klubben, og vi har ennå ikke diskutert hvordan vi skal håndtere denne situasjonen internt i klubben, sier Bruland til Nettavisen

Landslagssjef Åge Skinstad sier til Nettavisen det hele er trist.

- Dette er først og fremst beklagelig for Petter Northug og de involverte, men også beklagelig for hele Ski-Norge. Hvilke konsekvenser dette vil få for Petter vil vi først ta stilling til når vi har fått pratet med Petter, sier Skinstad.

I en pressemelding mandag presiserer skiforbundet at personen Northug nå er viktig å ta vare på.

- Vi ønsker å hjelpe ham med de personlige utfordringene i en vanskelig situasjon, sier Skinstad ifølge NTB.

Følg utviklingen i Northug-saken:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken