Gå til sidens hovedinnhold

Dette husker vi best fra 2007

Nettavisen har plukket ut fjorårets sjakk-høydepunkter.

Premienøtter- siste frist torsdag

Listen er utarbeidet av Nettavisens sjakk-medarbeidere Torstein Bae og Ole Valaker. Her er bilder, begrunnelse og lenker:

1) VM-KVARTFINALE CARLSEN vs ARONIAN

Vår klare vinner. Matchen mellom den gang 16 år gamle Magnus Carlsen og verdensfemmeren Levon Aronian fra Armenia ble en thriller av de sjeldne. Etter 12 spill, 611 trekk og 26 timer gikk det galt – Aronian ble litt for sterk og smart. Nettavisen fulgte hvert trekk live.

Les:Magnus tapte VM-maraton
Les:- Magnus ergrer seg

2) VM-CUPEN I SIBIR

Magnus Carlsen vant fem matcher på rad i VM-cupen i november og desember, før han møtte en vegg med navn Gata Kamsky. Vi fikk se en sliten Bærums-gutt som var i kjelleren etter nær to måneder sammenhengende spilling mot verdenstoppene. Han fikk med seg 50.000 dollar og klatret til 13. plass på den nye verdenslisten. Prestasjonen ga 6. plass i VM som fortsetter etter Sibir med to matcher i 2008, før det endelige oppgjøret om tittelen i 2009.

Les:- Magnus er kjempefornøyd
Les:Intervju med team Carlsen

3) FINALEN I GLITNIR BLITZ

"Vi har sjelden sett Norges sjakkstjerne så sint – utbruddet ble også kringkastet på NRK Dagsrevyen"

- Faen, utbrøt Magnus Carlsen og trampet i gulvet på Oslo City - mens lynsjakk-verdensmester Alexander Grisjuk pustet lettet ut. Vi har sjelden sett Norges sjakkstjerne så sint – utbruddet ble også kringkastet på NRK Dagsrevyen. At sjakkspillere har temperament, var kanskje en overraskende for noen og enhver, til og med hovedpersonen selv.

- Jeg pleier ikke å bli så sur når jeg taper. Men jeg ville så gjerne vinne, og jeg hadde virkelig sjansen, sa unggutten til Nettavisen etterpå.

Les:"Lucky Luke" slo sint Magnus
Les:Disse seks kom til finalen
Ekstra:Glitnir Blitz i bilder

4) ANAND VINNER VM

En svett og lykkelig inder sikret seg i september VM-tittelen i sjakk. Viswanathan Anand vant VM-finalen i Mexico etter å ha gått ubeseiret gjennom de 14 rundene. - Du kan jo tenke deg selv hvordan det føles nå, utbrøt han på pressekonferansen. Det ble uvanlig nok en VM-finale kjemisk fri for skandaler. Denne gangen var det åtte spillere som møttes alle mot alle, neste gang - i 2009, blir det duell mann mot mann på det klassiske viset ...

Les:Anand ny verdensmester (med bildespesial)

5) ESPEN LIE OVERRASKENDE NORGESMESTER

"En historisk trippel til Porsgrunn sjakklubb"

En mer forfriskende NM-vinner enn en ung outsider er vanskelig å tenke seg. Den 23 år gamle lærerstudenten Espen Lie kunne i september heve kongepokalen - etter 15 timers omspill mot Geir Sune Tallaksen. Hvem hadde trodd at klubbkameratene - var rangert som nummer 9 og 10 på forhånd - skulle stå øverst på pallen? De fikk også følge av Espens storebror Kjetil Lie på tredjeplass, og dermed ble det en historisk trippel til Porsgrunn sjakklubb. Dette var for øvrig fjerde året på rad med omkamp om tittelen.

- Det minner om et generasjonsskifte, sa turneringsleder Hans Olav Lahlum - også Porsgrunn sjakklubb...

Les:Espen Lie ny norgesmester
Les:Omkamp om kongepokalen
Partier:Det beste (og verste) fra NM

6) MAGNUS' STORE GJENNOMBRUDD

16-åringen tok andreplassen i verdens tøffeste sjakkturnering, Linares/Morelia. Turneringen var hans definitive gjennombrudd i verdenseliten. Sju av de 12 beste i verden deltok. Magnus Carlsen slo tidligere verdensmester Veselin Topalov, samt Vassilij Ivanchuk og Alexander Morozevich.

Les:Nye regler ga Magnus 2. plass
Les: Magnus' sjokkseier

7) "SJAKKGENIET" KASPAROV

Han ble verdenskjent i 2007, etter å ha utfordret Russlands president Vladimir Putin. Garry Kasparov var verdens beste sjakkspiller i 20 år, men la brikkene på hyllen i 2005 for å satse på politikken. Han har vist mot og kraft til å stå opp mot det mørke og livsfarlige regimet i Kreml. Kasparov omtales fortsatt konstant som "sjakkgeni" – og omtale er det blitt mye av i året som gikk. Å bli assosiert med Kasparov oppleves trolig en smule hyggeligere for sjakkspillere flest enn "Mesterhjernen" David Toska...

Les:Kasparov ble verdensnyhet

8) KATRINE (14) SLÅR LÆREMESTEREN

Det er ikke hver dag norske jenter på 14 år slår elitespillere. Katrine Tjølsen fra Bergen feide like godt sin egen lærer av brettet. Partiet der Kjetil Stokke får en solid leksjon, er vel verdt å ta en titt på.

Se partiet og les saken her.

Stortalentet brøt en ny barriere da hun senere i 2007 gikk til topps i kadettklassen i NM - under 16 år. Det har ingen andre jenter klart før.

OG ÅRETS SJAKK-BILDE?

Venec Miller (6) fått seg en real overraskelse. Lokalavisen Idaho Statesman var på plass, og foreviget Venec i en tilstand som er smertelig kjent for alle unge og gamle sjakkspillere. Associated Press oppdaget og kjøpte bildet, og dermed var veien kort til nettsteder verden over.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere