Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan bli det neste kriselandet

Ekspert med dystre spådommer

BRISTOL (NA24): - Japan kan bli det neste store kriselandet, sier analysesjef for kreditt i Swebank First Securities, Pål Ringholm til NA24.

Med skyhøy netto gjeld, og dårlige rentebetingelser, er giganten i øst neste på listen over land som kan gå overende dersom de ikke foretar seg noe, ifølge Ringholm.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Kan nå greske nivåer
- Den japanske statsgjelden kan nå greske nivåer om 4-5 år dersom man ikke begynner å få orden i balansen, sier han.

Selv om det er snakk om svært høye beløp, så mener Ringholm at det ikke er like farlig for resten av verden, dersom Japan skulle begynne å misligholde gjeld.

Ifølge Ringholm er nemlig 95 prosent av den Japanske statsgjelden lånt innenlands, og dermed vil ikke ringvirkningene bli like alvorlige.

Verre er det med den irske statsgjelden, som er i europatoppen og mange europeiske banker er eksponert mot denne gjenlden.

Irland har for lengst blitt karakterisert som en av «grisene». Selv om verdens land og banker har sluttet å låne dem penger, så mener Ringholm at ting ser lysere ut helt vest i Europa.

- Den irske regjeringen tok grep tidligere enn for eksempel Hellas og Portugal. De har fått fart på produksjonen igjen. Derfor er det grunn til å tro at de med flaks kan begynne å låne penger igjen allerede neste år.

- Men den positive trenden må fortsette, understreker Ringholm.

-USA er verre
Fondsforvalter i Storebrand Olav Chen mener at Japan ikke er så ille som mange vil ha det til.

- Selv om de har høyere gjeldsgrad enn Hellas (andel av BNP som er gjeld) så er situasjonen i Japan helt annerledes. Husholdningene og bedriftene har spart penger og finansiert den japanske staten. Måten man ser det på er at Japan har positiv driftsbalanse over utlandet, de eksporterer mer enn de importerer, og de konsumerer mindre enn de produserer. Hellas og de øvrige såkalte PIIGS-landene har alle negativ driftsbalanse og avhengig av ekstern finansiering

Han mener at land som USA i så fall er i en vanskeligere situasjon enn Japan, siden de eksporterer mindre enn de importerer, og både husholdningene og staten er forgjeldet. Sånt sett er USA i større grad avhengig av at utlandet finansierer underskuddet og gjelden deres.

Landets uavhengighet med tanke på finansiering mener Chen taler til Japans fordel i forhold til Hellas.

- De har i likhet med USA og Storbritannia også sin egen valuta og sentralbank. De kan trykke penger og bruke valutakanalen, mens Hellas ikke kan gjøre det og er avhengig av ekstern finansiering, sier han

Norge trenger ikke låne ut
På grunn av alle spørsmålstegnene i den globale økonomien, er norske statsobligasjoner ettertraktet vare på den internasjonale finansarenaen.

Norge kan tillate seg å betale svært lave renter på de norske rentepapirene, og det er dermed svært billig for den norske staten, med plettfri kredittrating, å låne penger

Ringholm mener likevel ikke at tiden er inne for Norge å utstede obligasjoner i større grad enn før, selv om obligasjonsrenten er lav.

- Vi er godt investert allerede. Man burde ikke hente penger med mindre man trenger det, sier han.

Kommentarer til denne saken