Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan gå galt på valgdagen

Defekte tellemaskiner, høy valgoppslutning og nye velgere kan bidra til valgkaos i USA.

Det kommer fram i en rapport som nylig ble offentliggjort av Pew Research Center.

I rapporten advares det om at rekordhøy valgoppslutning, nye velgere og lav bemanning ved valglokalene kan bidra til kaos.

I tillegg trekker forfatterne fram problemet med at mange velgere ikke har godkjent legitimasjonspapirer, og får dermed ikke stemme. En annen frykt er at flere valglokaler kan gå tomme for stemmesedler på grunn av den enorme oppslutningen.

Det antas at 130 millioner amerikanere vil avgi stemme, noe som er det høyeste tallet siden valget mellom John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960.

Defekte tellemaskiner
Election Systems & Software har produsert flere av tellemaskinene som brukes under valget, og nye tester viser at disse maskinene ikke er hundre prosent pålitelige.

Testene ble gjennomført i Oakland County i Michigan. De viste at maskinen registrerte ulike resultater til tross for at testpersonene stemte på samme kandidat hver gang.

- Den samme stemmeseddelen som ble kjørt gjennom maskinen ga ulike resultater hver gang, skrev valgarbeider i Oakland, Ruth Johnson, i et brev til den føderale valgkommisjonen mandag.

Amerikanerne har 2000-valget friskt i minne der presidentvalget ble avgjort i høyesterett på grunn av avviklingsproblemer i delstaten Florida. Men både republikanerne og demokratene har gardert seg og mobilisert tusenvis av advokater i tilfelle det skulle vise seg at stemmeproblemer skulle få konsekvenser for valgresultatet.

Professor Richard Hasen, valgekspert ved Loyola Law School i Los Angeles, tviler på at årets presidentvalg ender i domstolen.

- Det er stor sannsynlighet for at det kommer til å være defekte maskiner et eller annet sted i USA, samt andre valgrelaterte problemer som lange køer eller problemer med registreringslistene. Men jeg tror ikke disse problemene vil være så store at det blir sådd tvil om hvem som er den virkelige vinneren av presidentvalget. For at det skal skje, så må det være et ekstremt tett løp i vippestatene sier Hasen.

Obama leder
Barack Obama har allerede rukket å ta ledelsen over John McCain i det historiske valget. Den lille byen Dixville Notch i New Hampshire åpnet valglokalene allerede midnatt lokal tid. Obama fikk 15 av de 21 stemmene, mens seks av byens velgere endte med å stemme på McCain.

Til tross for elendige meningsmålinger, har ikke John McCain gitt opp håpet om å vinne valget.

- Det som må skje for at McCain skal vinne, er at valgorganisasjonen til Obama ikke fungerer som forventet. Den prosessen med å få menneskene fra valgmøtene til valgurnene er et organisasjonsspørsmål. Det er der håpet til McCain ligger - at han har en bedre organisasjon og får dratt tilhengerne opp av sofaen på valgdagen, sier USA-forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Alle de nasjonale meningsmålingene viser at Obama leder overlegent over McCain på landsbasis. Men meningsmålingsinstituttene kan i liten grad anslå hvem som faktisk går ut og stemmer på valgdagen.

- Det å få en presis diagnose på hvem som faktisk går og stemmer er ikke lett. Dette er et spørsmål om organisasjon. Det er den testen Obama står overfor. Han var ikke overbevisende i nominasjonsvalget fordi Hillary Clinton slo ham i de store primærstatene. Men han har jo fått partiet bak seg og de har en organisasjon, understreker Melby.

Usannsynlig at McCain vinner
USA-ekspert Halvard Leira ved NUPI anser det som svært usannsynlig at McCain vinner over Obama.

- Hvis Obama ikke vinner dette valget, så er det fordi 98 prosent av meningsmålingene har vært feil. Da har meningsmålingene vært fullstendig på trynet, og da blir spørsmålet om hva de ikke har fanget opp, sier Leira til Nettavisen.

Politiske analytikere har spekulert i at mange Obama-tilhengere vil la være å stemme fordi de tror at valget allerede er avgjort. Et annet faremoment er at usikre velgere skal tippe over mot McCain.

- For det første så er dette veldig usannsynlig, og dessuten er det ikke så mange igjen som ikke har bestemt seg nå. Det er kalkulert med at ikke alle kommer, og vi vet at entusiasmen er større blant demokratene enn hos republikanerne. Det er mer sannsynlig at frafallet er større blant republikanerne enn hos demokratene, sier Leira.

Meningsmålinger

Gallup

Obama: 53 prosent

McCain: 40 prosent

Reuters/C-SPAN/Zogby

Obama: 50 prosent

McCain: 44 prosent

Rasmussen

Obama: 52 prosent

McCain: 46 prosent

Washington Post

Obama: 54 prosent

McCain: 43 prosent

Ipsos

Obama: 48 prosent

McCain: 43 prosent

Målingene har en feilmargin på 2 prosent.

Kilde: BBC.

Obama kan i teorien få flest stemmer på landsbasis og likevel tape valget. Men Illinois-senatoren har en god ledelse over McCain i flere av de viktige vippestatene. Likevel viser ferske målinger at gapet er i ferd med å tette seg i viktige vippestater som blant annet Virginia, Ohio og Pennsylvania.

Al Gore fikk flest stemmer på landsbasis under valget i 2000, men George W. Bush gikk av med seieren fordi han fikk flest såkalte valgmannsstemmer.

538 valgmannsstemmer
Det er 538 valgmannsstemmer fordelt på 50 delstater og Washington D.C., og delstatene får tildelt valgmannstemmer ut fra innbyggertallet. California, som har rundt 33 millioner innbyggere, er delstaten med flest valgmannsstemmer på 55 valgmenn. Det er valgmennene som velger USAs president.

Kandidaten som vinner majoriteten av stemmene, får alle valgmannsstemmene i delstaten. Denne ordningen gjelder alle delstatene med unntak av Nebraska og Maine, hvor valgmannsstemmene blir fordelt proporsjonalt.

Presidentkandidatene trenger 270 valgmannsstemmer for å sikre seg plassen i Det hvite hus.

Kilder: BBC, Wired Blog Network.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken