Gå til sidens hovedinnhold

- Dette kan redde liv

40.000 husstander får besøk av brannfelleinspektører.

Godt og vel 40.000 husstander får de nærmeste dagene besøk av det lokale brannvesen og eltilsyn som tilbyr inspeksjon av boligens mulige brannfeller.

- Dette er helt frivillig, men jeg vil råde alle til å slippe våre folk inn. Det kan redde liv, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Det er sjette år på rad at DSB i samarbeid med Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Gjensidige gjennomfører Aksjon boligbrann her i landet.

Alle byer og tettsteder av en viss størrelse i Norge omfattes av aksjonen, som siden starten for fem år siden har vært innom rundt 150.000 boliger over hele landet.

Det er ingen tilfeldighet at aksjonen gjennomføres ved inngangen til desember. Nettopp i julemåneden er «den røde hane» svært aktiv. Det er da vi holder oss mest innendørs og koser oss med levende lys.

Røykvarsler
Aksjonen innledes mandag 1. desember, som er utpekt som Røykvarslerens dag. Da vil det lokale brannvesen tilby sjekk av røykvarslere og skifte batterier gratis der det er nødvendig. Mange brannvesen har stand på kjøpesentre eller andre aktiviteter denne dagen. Også mange bedrifter har tatt godt imot tiltaket, og har selv planlagt lokale aktiviteter.

- Batterier til røykvarslere skal normalt skiftes minst en gang i året. Det er en god rutine å sette opp 1. desember som «skiftedag», nettopp for å være forberedt på julemåneden, sier Suhrke.

Tirsdag og onsdag er avsatt til husbesøk. For beboerne er det helt frivillig å slippe inn representantene for det lokale brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsynet, som vil sjekke varslere og alle mulige brannfeller i huset.

Inspektørene vil vise ID-papirer for å hindre at kjeltringer utgir seg som inspektører. Klok av skade, ifølge DSB.

Stor effekt
Det er et faktum at over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig atferd og at mange kan unngås med større aktsomhet. Tor Suhrke er derfor ikke i tvil om at aksjonen har effekt, selv om han ikke nødvendigvis kan dokumentere folks holdningsendring i detalj:

- Men hvis vi sammenligner antall omkomne i perioden fem år før vi satte i gang «Aksjon julebrann» og de fem år aksjonen har vært gjennomført, ser vi en betydelig nedgang. I den såkalte juleuka – fra lille julaften til nyttårsaften – i de to femårsperiodene har antall omkomne i boligbrann gått ned fra henholdsvis 23 til 12, nesten en halvering, og antall boligbranner er redusert med mer enn 30 prosent.

I 2007 var det ingen som omkom i brann i romjulsuken her i landet. Det ble registrert 53 branner – det laveste antallet på minst ti år.

Nytt av året er at aksjonen har opprettet et eget nettsted, aksjonboligbrann.no, der det blir lagt ut nyttig informasjon om Aksjon boligbrann og praktisk brannverninformasjon.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken