Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan være livsfarlig

- Kjøp helst kebab på vei hjem fra byen, sier brannvesenet.

(iOslo.no) Du er hjemme fra byen og kjenner at sulten river i magen. Må bare ha noe nattmat før sengen kaller. Så du slenger Grandiosaen i ovnen - og sovner.

Over fem ganger i uken rykket Oslo brannvesen ut til tørrkoking i 2008. 277 utrykninger til sløve - og gjerne berusede - kokker. Tallet betegnes som stort.

Har du opplevd spesielle branntilløp eller -tilfeller? Tips oss på mail med bilder og / eller tekst til tips@ioslo.no.

- Det er veldig ofte berusede folk som har vært på byen, og som skal lage seg litt mat og sovner. Så går det sin gang på plata eller i ovnen. Jeg har sett mange artige varianter av Pizza Grandiosa, sier underbrannmester Bjørnar Aronsen i Oslo brann- og redningsetat til iOslo.no.

Aronsen forteller at det er klart flest tørrkokinger på natterstid i helgene, men at det også forekommer til alle døgnets tider.

- Anbefaler brannvesenet kebaben på tur hjem fra byen istedenfor matlaging hjemme?

- Hvis du tenker brannteknisk er det klart en fordel å kjøpe maten på vei hjem. Det er sjelden lurt å kokkelere i beruset tilstand klokken tre og fire om morgenen. Man er ikke like klar, og faren for at man sovner er stor. Men vi i brannvesenet går ikke ut og anbefaler å kjøpe kebab istedenfor. En hver må være sitt ansvar bevisst, sier Aronsen.

Og for deg som tror at tørrkoking er en bagatell - tro om igjen.

- Det har nok forekommet at folk har omkommet av tørrkoking, sier Aronsen.

I tillegg til at tørrkoking kan starte branner, kan også røyken være livsfarlig.

I Oslo kommer brannvesenet som oftest tidlig på brannstedet, fordi brannvarslere tidlig oppfatter røyken. Men selv om ingen blir skadd, kan tørrkokingen fortsatt være ganske ekkel.

- Det er gjerne vanskelig å lufte ordentlig, og den sure brannluka sitter i veggene lenge etterpå, sier underbrannmesteren.

Selv om julebordsperioden tradisjonelt har vært den verste tørrkokingstida, var det i august i fjor at brannvesenet hadde flest utrykninger av denne typen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken