Gå til sidens hovedinnhold

Dette koster klimaskatten deg

Jens Stoltenberg lover at regjeringen vil betale klimaskatt for byråkratenes reising. Sjekk hvor mye du må betale for dine egne utslipp her.

I nyttårstalen sin mandag lovte statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen vil betale en frivillig «klimaskatt» for å veie opp for statsansattes reising utenlands.

Skal Staten betale for alle sine flyreiser innenlands og til utlandet, kommer regningen for regjeringen og departementene på rundt 2,5 millioner kroner i året.

Turbo-turister
Men statsrådenes og byråkratenes reising er bare smårusk sammenliknet med privattrafikken. I 2005 ble det foretatt drøyt ni millioner flyreiser innenlands i Norge. I tillegg kom utenlandstrafikken. I 2005 var seks av ti flyreiser feriereiser, mens bare fire av ti var fritidsreiser i 1998.

Ett tonn
Flere store selskaper som Statoil betaler allerede en frivillig klimaskatt for sine ansatte. Men skal Norge greie å kompensere for økningen i feriereiser, må altså reiseglade nordmenn spytte i.

En flyreise innenlands, og to flyreiser utenlands i løpet av ett år tilsvarer et utslipp av rundt 0,75 tonn CO2, viser tall fra Norges Naturvernforbund. Da er det regnet en tur innen Europa, og en tur utenfor Europa. For å motvirke utslippet, trengs snaut 200 kroner i klimatiltak som skogplanting og liknende, viser en klimakalkulator Naturvernforbundet har laget.

11 tonn
Flyreiser står for bare en brøkdel av CO2-utslippene i Norge. I tillegg kommer utslippene som skyldes bolig og bilkjøring. Gjennomsnittlig står en nordmann for 4 tonn med CO2-utslipp hvert år. Da er bolig, reiser og bil tatt med, men ikke utslippene fra industrien. Tar vi med industrien, er utslippene på 11 tonn per snute.

Les mer om klimakalkulatoren her (ekstern lenke)

Øker
Til og med november 2006 registrerte Avinor en økning i antall passasjerer på 10.8 prosent i forhold til 2005. Samlet tall for 2006 er ennå ikke klart.

- Vi ser at det ikke er naturlig at den samme veksten fortsetter, men at det flater ut noe, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Nettavisen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler