Gå til sidens hovedinnhold

Dette krangler de om

Striden mellom Frp og skattemyndighetene dreier seg i hovedsak om et båtcruise og en krabbesafari.

5. mai 2005 reiste Frps stortingsgruppe på en fire dagers tur med Hurtigruta fra Tromsø til Kirkenes. Med på turen var ektefeller/samboere, samt partiansatte og deres ledsagere.

Carl Ivar og Eli Hagen og resten av reisefølget ble flydd opp til Tromsø, der de gikk om bord på Hurtigruta. Underveis på turen til Kirkenes fikk de mellom 60 og 70 deltakerne delta på krabbesafari.

Velferdstur?
Er dette cruiset med Hurtigruta et velferdstiltak eller en ytelse som burde vært oppført til beskatning? Det er det Frp og skattemyndighetene nå er uenig om.

Hva synes du om Frps firedagers cruise med Hurtigruta? Si din mening nederst i saken.

Ifølge pressemeldingen Frp feilaktig sendte ut den 31. august i år, knytter forholdene Oslo ligningskontor har påpekt seg «i hovedsak til stortingsgruppens studietur til Kirkenes, transport av stortingsrepresentanters ektefeller til ulike tilstelninger og manglende innberetning av mobilutgifter».

Skattemyndighetene mener altså at Frp ikke har holdt seg til regelverket når det gjelder turen til Kirkenes i 2005.

Totalt savner Oslo likningskontor lønnsinnberetning av 2,6 millioner kroner fra Frps stortingsgruppe i perioden 1995-2005. Hvor stort beløp som knytter seg til Kirkenes-turen, er uvisst.

I Liknings-ABC fra 2006 kan du lese om Skatteetatens regler for velferdstiltak i arbeidslivet. (ekstern link) Der heter det blant annet at helgeopphold på hotell for ansatte med familie er et godkjent velferdstiltak.

En dag for mye
Frp mener turen til Kirkenes nettopp var et slikt velferdsarrangement, ispedd mye faglig innhold, og at det derfor ikke skulle føres opp til beskatning.

- Turen til Kirkenes i 2005 var en avslutningstur for hele stortingsgruppa. Gruppa definerte dette som et velferdstiltak i tråd med likningsmyndighetenes praksis, sier generalsekretær i Frp Geir Almåsvold Mo til Nettavisen.

Han vil ikke kommentere innholdet i rapporten fra Oslo ligningskontor, men medgir at under Kirkenes-turen holdt ikke Frp seg til det antall dager som er praksis i forbindelse med et velferdsarrangement.

- I Norge er det skattefritt å ta med ansatte og deres familier på et velferdsarrangement over to dager i en helg. På turen med Hurtigruta i 2005 dro vi torsdag med fly til Tromsø og brukte hele søndagen på hjemreise. Er det da i strid med regelverket at vi reiste torsdag i stedet for fredag? sier Almåsvold Mo.

Prislapp: Over 500.000
VG, som først omtalte Frps Kirkenes-tur, anslår at prislappen på turen minst må ha dreid seg om en halv million kroner. Det hele ble betalt med penger fra stortingsgruppens midler.

Geir Almåsvold Mo skjønner synes ikke turen var for dyr.

- Man må se på det totale opplegget. Det er sjelden vi får samlet alle i partiet. I tillegg hadde vi omfattende faglige seminarer om bord på Hurtigruta. Dette var en kombinert løsning av velferdstiltak og fagseminar, sier han.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken