Gå til sidens hovedinnhold

Dette krangler spritkongene om

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Giftdrapstiltalte Erik Fallo og Per Erik Fossum er ikke lenger venner, men bitre fiender.

De har svært ulike syn på hva som har skjedd i metanolsaken og kastet ikke et eneste blikk på hverandre da rettsaken mot dem startet i Oslo tingrett mandag.

Med forsvarerne sine mellom seg så de mest rett fram og fulgte alvorstynget med på det både dommer og aktor sa.

- De er dypt uenige
- De er dypt uenige om hva som har skjedd, og jeg frykter at uenigheten vil tilspisse seg utover i saken, sier Erik Fallos forsvarer, Tore Eriksen, til TV 2 Nettavisen.

På spørsmål fra pressen ønsker Fallo ikke selv å utdype hva han og den tidligere vennen Per Erik Fossum er så uenige om.

- Det får vi ta underveis, sier Fallo

Både Fallo (58) og Fossum (76) er tiltalt for flere giftdrap, fordi de har solgt metanolholdig sprit videre til en rekke personer på Østlandet. Flere er døde, og flere har fått livsvarige skader etter å ha drukket av spriten.

Aktor la vekt på uenigheten som er mellom de to tiltalte i sitt innledningsforedrag, blant annet om hvor mye sprit Fallo solgte til Fossum.

- De tiltalte har overfor politiet ulike forklaringer på når spritsalget skjer, og hvilke mengder det er tale om. Også andre punkter i deres forklaring er motsigende, sa aktor Pål K. Lønseth i retten.

10.000 vs. 3.000 liter
Fallo har forklart at han solgte 10.000 liter sprit til Fossum i august og september 2002, samt i juni 2003.

Fossum derimot hevder at det er snakk om bare 3000 liter sprit, og at han skal ha fått all spriten i juni 2003.

- Fallo hevder også at Fossum ble gjort kjent med at det var metanol i 2000 liter av spriten, og at han ble bedt om å ikke selge dette videre. Dette har Fossum benektet, sa Lønseth.

Påtalemyndigheten mener at Fossum solgte den metanolholdige spriten videre, vel vitende om at det var metanol i spriten.

Selv har han forklart at han kontrollerte spriten med et alkometer, og at han mente dette holdt for å kvalitetssikre spriten.

- Fossum opptrådte svært uaktsomt da han solgte spriten, som var sjekket på en utilstrekkelig måte, videre, sa aktor i sitt innledningsforedrag.

Fallo har tidligere forklart at han begynte å samle inn igjen spriten han hadde solgt videre da han forsto alvoret i saken. Men dette betviler påtalemyndigheten.

Spritkongen står derimot på sitt:

- Jeg samlet inn igjen ca. 30.000 liter, sa Fallo til pressen.

- Fallo ble lurt

Erik Fallos forsvarer, Tore Eriksen, påpekte i retten mandag at hans klient ikke kan klandres for at det var metanol i spriten.

- Fallo har ikke tilsatt noe i spriten, han er lurt av det som omtales som portugisere, sa Eriksen.

Spriten som inneholdt metanol, og som førte til mange dødsfall her hjemme i Norge, kom opprinnelig fra Portugal.

- Retten skal vite at det fra denne side gjentatte ganger har vært anmodet om bevisopptak i Portugal, men statsadvokaten har avvist dette. De har satt en grense, at dette gjelder norske forhold, og ikke noe som har foregått i Portugal. Men dette bakteppet er viktig å få illustrert, sa Eriksen.

Det er satt av 22 dager til den omfattende rettsaken, og omlag 80 vitner er kalt inn. Eriksen frykter at det ikke er satt av nok tid.

- Jeg har et par hjertesukk, særlig opp mot det siste som har fremkommet. Jeg føler at tiden begynner å bli veldig anstrengt. Vi har et sted rundt 80 vitner, og vi har til dels lange partsforklaringer. Jeg må si jeg er urolig for hvordan dette skal gå, sa Erik Fallos forsvarer i retten.

TV 2 Nettavisen følger rettsaken.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken