For få dager siden meldte Lånekassen om tidenes laveste fastrentesatser.

Fra 1. oktober kan du binde studielånet til 2,673 prosent for tre år, 2,869 prosent for fem år og 3,357 prosent for ti års bindingstid.

- For første gang i historien kan man binde studielånet til renter på under tre prosent for tre år og fem år. Samtidig er tiårsrenten på nivå med den flytende renten, sier fungerende informasjonsdirektør i Lånekassen Solbjørg Sørensen.

Knuser bankene på fastrente
Sammenliknet med norske banker er fastrentene i Lånekassen enda bedre enn du tror.

Ferske tall NA24 har innhentet viser at differansen mellom fastrente og flytende rente i Lånekassen er oppsiktsvekkende mindre enn differansen bankene opererer med (se oversikt nederst i saken).

En sammenligning av fastrenten og flytende rente mellom de 10 billigste boliglånsbankene på finansportalen.no og Lånekassen viser at bankene opererer med en differanse mellom tre års fastrente og flytende rente på cirka 0,31 prosentpoeng. FAstrenten er altså 0,31 prosentpoeng dyrere i bankene.

I Lånekassen derimot er fastrenten på tre år 0,587 prosentpoeng billigere enn flytende rente.

I bankene ligger fem års fastrente 0,632 prosentpoeng over flytende rente. I Lånekassen er fem års fastrente 0,391 prosentpoeng billigere enn flytende rente.

På ti års fastrente opererer de ti billigste bankene med en snittrente på 4,6 prosentpoeng. Det er 1,13 prosentpoeng høyere enn bankenes gjennomsnittlige flytende rente. Tilsvarende differanse hos Lånekassen er kun 0,097 prosentpoeng.

Overrasket
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities lar seg overraske over de små differansene mellom flytende og fastrenter hos Lånekassen.

- Det ser ut til at det å velge fastrente hos Lånekassen gir en ekstrarabatt, sammenlignet med pengemarkedet og bankene. Noe av forklaringen ligger i at bankene opererer med større marginer på fastrentelån, cirka 0,4 prosentpoeng på femårslån sammenlignet med lån med flytende rente, sier han.

Bekrefter ekstra gunstig fastrente
Lånekassen bekrefter overfor NA24 at fastrentelån er ekstra gunstig i Lånekassen.

- Normalt er flytende studielånsrente hos oss gunstig sammenlignet med flytende boliglånsrenter i bankene. Når det gjelder faste renter er studielånsrenten enda mer gunstig sammenlignet med fast boliglånsrente, sier informasjonskonsulent Christin Dammen.

Hun forklarer det med at Lånekassen opererer med et fast påslag uavhengig av flytende eller faste renter.

- Påslaget er 1,0 prosentpoeng både på markedsrenten for korte statspapirer som statskasseveksler og på lange statspapirer som statsobligasjoner. I bankmarkedet opererer aktørene trolig med høyere marginer for faste renter enn for flytende renter. Dette skyldes sannsynligvis lavere konkurranse for boliglån med fast rente, forklarer Dammen.

Her er Lånekassens skjulte ekstrarabatt: