KOMMENTAR:

Alle som har sett Callum McManamans tofotsangrep («takling» føles ikke dekkende) av Newcastles Massadio Haidara, og fått med seg at McManaman unnslapp straff, skjønner at noe er galt i fotballens verden.

Sergio Agüero slapp også straff for sitt hodeløse, men knottesterke angrep på David Luiz. Nå ligger det an til at Luis Suarez skal få 6-8 kampers karantene for å bite Branislav Ivanovic.

Sistnevnte reaksjon er helt på sin plass, mens de to første eksemplene er totalt uforståelige.

Det engelske fotballforbundet (FA) beskytter seg bak Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og mener at FIFA ikke tillater FA å gripe inn dersom dommerne har sett en hendelse selv. Det er visstnok kun lov å ilegge straff i ettertid dersom dommerne ikke har sett en hendelse.

Jeg skriver «visstnok», fordi FAs eget regelverk fastslår at «A charge of Misconduct [...] may be brought against a Player in relation to an incident whether or not the same incident has been dealt with by the referee and/or pursuant to this Memorandum

Videre står det at straffen i slike tilfeller skal ta hensyn til gjeldende regelverk, hendelsens natur og da spesielt med tanke på intensjon, skjødesløshet eller lignende, samt hvilken skade den forårsaket og hva som er i fotballens beste interesse.

Det er ingen tvil om at Luis Suarez fortjener straff for sin oppførsel i Liverpools 2-2-kamp mot Chelsea. I hans tilfelle er det enkelt, for dommerne så ikke at han beit Ivanovic og dermed kan FA ifølge egen praksis selv gripe inn.

Når man leser regelverket til FA, er det samtidig ubegripelig at McManaman og Agüero slapp unna straff i ettertid. Enda mer ubegripelig blir det om man dykker ned i FIFAs disiplinærreglement.

I seksjon 2, «Myndigheter», står det rett nok i paragraf § 72.2 at dommerens beslutninger er endelige, men det påpekes allerede i § 72.3 at det i særskilte tilfeller kan gjøres unntak. Her henvises det til § 77, hvor man kan lese at «en disiplinærkomité er ansvarlig for å korrigere åpenbare feil i dommernes disiplinærbeslutninger».

I norsk fotball er det slik at man i størst mulig grad ønsker at dommernes beslutninger skal være endelige, men det er rom i regelverket for å straffe spillere i ettertid, uavhengig av om dommerne har sett eller ikke sett en hendelse.

All fornuft tilsier at dette er eneste elveleie ut til Det perfekte hav.

Det fungerte da også godt i august 2006, da FA grep inn og ga Ben Thatcher åtte kampers karantene selv om dommeren hadde sett overfallet hans på Pedro Mendes og utrolig nok bare hadde gitt Thatcher gult kort.

Internasjonale ledere snakker om korrupsjon som en av fotballens store utfordringer. Den praksisen som FA fører, gjør ikke utfordringen mindre.

Hvorfor skal Luis Suarez straffes med flere kampers karantene for noe Jermain Defoe kun fikk gult kort for? Hvorfor skal Callum McManaman få spille neste kamp, når hans takling lett kunne ha satt en brutal stopper for karrieren til Haidara?

- Rullegardina går jo fullstendig ned for sunn fornuft, enkel logikk er koblet helt ut, hoder og hjerner er borte. Da blir regelverket et stort problem, og det er tullete, slik det håndheves nå. Ingen klarer å se fornuften i det som skjer, sa TV 2 Sportens dyktige kommentator Kasper Wikestad til Nettavisen for en uke siden.

Det var før Suarez beit Ivanovic, men poenget hans er like relevant nå.

Dette er beslutninger som får store konsekvenser for klubber. Liverpool er et helt annet lag uten Luis Suarez enn med. Det kan enkelte tjene store penger på – og dermed blir døråpningen inn til korrupsjon enda videre.

Sleng på praktiseringen av offside- og handsreglene, så har du et komplett kaos.

Selv spillerne er forvirret. Hva er lov? Hva er ikke lov?

Vi skriver 2013 og fotballen vet ikke hvem som påvirker spillet, hva en hands er eller hvordan overtramp skal straffes.

Kall det pinlig, om du vil.

Jeg synes det lukter vondt.

Roy Kvatningen
Sportssjef