Da Andres Iniesta tok vare på pasningen fra Francesc Fabregas og sendte ballen forbi et sjanseløs Maarten Stekelenburg i VM-finalen søndag, sikret han ikke bare stormende jubel for en hel nasjon. Han sikret også det spanske fotballforbundet en småpen pengepremie. Vinnerlaget av årets turnering kunne nemlig innkassere rundt 31 millioner dollar - snaut 200 millioner kroner.

Og mesteparten av pengene vil gå rett i lomma på de 23 spillerne som har spilt Spania til topps i verden. Det spanske fotballforbundet har nemlig lovet hver og en av gutta på laget en bonus på om lag 600.000 euro - rundt 4,8 millioner kroner - om de løftet pokalen etter finalen i Johannesburg, ifølge The Times.

Dette betyr at av de 200 millionene som forbundet tjente på seieren, vil rundt 110 millioner gå tilbake til spillerne. Likevel er profitten på triumfen i Sør-Afrika absolutt noe å glede seg over.

Rekordhøy premiepott
Til sammenligning hadde for øvrig de nederlandske spillerne bare blitt lovet en bonus på rundt 300.000 euro - 2,4 millioner norske kroner. Men det er likevel ingen grunn til å fortvile for de oransje. Andreplassen var nemlig verdt rundt 150 millioner.

Premiepotten under årets VM er den største som noen gang har blitt delt ut i mesterskapets historie. Den er også anslått til å være hele 61 prosent større enn hva den var under VM i 2006.

Og det var ikke bare Spania og Nederland som kom hjem med cash i bagasjen. Lagene som tapte semifinalen - Tyskland og Uruguay - innkasserte rundt 115 millioner norske kroner.

Lever i fattigdom
Lagene som røk ut i kvartfinalen fikk med seg rundt 56 millioner, de som røk ut i åttendedelsfinalen fikk rundt 48 millioner, og lagene som røk ut i gruppespillet fikk rundt 40 millioner.

Premiepotten er et resultat av de pengene som Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) tjener på TV-rettigheter, merkevarer og billetter, reklame og andre VM-relaterte inntekter.

Det er likevel et tankekors at mens nasjonene som har spilt bra i VM håver inn premiepenger, sliter vertsnasjonen Sør-Afrika fortsatt like mye med stor fattigdom, som de gjorde før VM.

PS. Det engelske landslaget satt igjen med totalt null kroner i bonus etter mesterskapet. De hadde nemlig en avtale med forbundet at det ikke skulle utbetales bonus før de nådde kvartfinalen - noe Tyskland satte en effektiv stopper for.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!