Gå til sidens hovedinnhold

Dette palasset er en svinbillig studentbolig

- Det som følger med i prisen er frokost og kveldsmat, åpningsmiddag med vin, internett og en hytte i Nordmarka.

Studenterhjemmet er Norges eldste studenthjem, og ligger sentralt til i Oslo. Her er det plass til 39 studenter, der 36 av dem er gutter og 3 stykker er jenter.

- Det er en skjult perle midt i byen, som ikke så mange har hørt om, sier Peder Christian Borgenheim, som er student og husfar på studenthjemmet.

Husfar er ansvarlig, og er en sosial koordinator på huset. Han er en slags leder som man kan snakke med alt om. I tillegg er det en husmor. Hun skal samle inn leien og betale regninger.

Så billig som mulig
Å bo på Studenterhjemmet er svært billig, noe som har vært intensjonen fra starten av.

- De som flytter inn det kommende semesteret betaler 4.700 kroner. Slik kommer det til å være en god tid fremover, sier Borgenheim.

Studenterhjemmet har en lang historie med mange tradisjoner. Som beboer blir du en del av et sosialt fellesskap.

- Det som følger med i prisen er frokost og kveldsmat, åpningsmiddag med vin, internett og en hytte i Nordmarka til fri disposisjon. Jeg vil si du får ganske mye for prisen. Du bor også midt i byen, sier Borgenheim.

- Til den prisen er det fullt mulig å kun leve på studielånet, sier Borgenheim.

Han forteller at det er en del av studentene som bor der som går på Menighetsfakultetet på Majorstuen. Det er nemlig en lang tradisjon for prestestudenter på huset.

Mye søknader
Hvem som helst skal kunne bo på Studenterhjemmet. Alt du må gjøre er å sende en søknad etter instruksjonene på deres hjemmeside.

Borgenheim forteller at det ikke er trynefaktor på Studenterhjemmet, men at de har helt andre kriterier.

- Vi har kriterier som at studenter som kommer utenbys fra prioriteres foran Oslo-innbyggere. Det fordi det er vanskeligere for studenter som kommer utenbys fra å finne seg et sted å bo. Vi prioriterer akademiske studier fremfor estetiske studier, og barn av tidligere beboere prioriteres først. I tillegg må du skrive en god søknadstekst. Du må skrive litt om hvem du er og hva du kan bidra med til huset. Det sosiale er jo det aller viktigste her, sier Borgenheim.

Det er to storheter som har bodd på Studenterhjemmet. Forfatterne Arne Garborg og Sigbjørn Obstfelder. Noe beboerne er svært stolte over.

Studenterhjemmet har ganske stort pågang i forhold til plasser på huset. Borgenheim får søknader ukentlig.

Og det uten noen form for markedsføring.

- Vi gjør ikke noe nummer ut av å markedsføre oss og sånt, med mindre vi svikter virkelig med å fylle opp rom da. Men vi har egentlig aldri hatt noe særlig problem med det, sier Borgenheim.

Null profitt
Peter Hærem er grunnlegger av Studenterhjemmet som ble bygd i 1875. Han var prest fra Stavanger som prøvde å samle inn penger til et hjem for fattige studenter som ikke hadde råd til å bo i hovedstaden. Han reiste verden rundt for å samle inn penger fra kjente personer. Så skal en eldre, britisk dame med navnet mrs. Merrlees ha gitt Hærem tomten som en gave. Etter å ha samlet inn penger fra alle sine gode venner så bygde han Studenterhjemmet.

- Hele greia er bygd på dugnad og goodwill egentlig. De slet veldig de første årene, og det er fortsatt slik at huset driver for å gå i null. Det er aldri snakk om å gå med massiv profitt. Det er det jeg er mest stolt av her. Vi gjør et nummer ut å ha det så billig som mulig her og ha et kjempegodt tilbud hele tiden, sier Borgenheim.

For bare et par år siden slet Studenterhjemmet med å holde prisen nede. Derfor måtte det gjøres drastiske endringer.

- Vi måtte slå ut husmor sitt kjøkken for å bygge et nytt studentrom. Det var nødvendig for å kunne opprettholde leieinntekter og for å kunne drive videre, fordi det er så tungt i dagens boligmarked. Så nå bor ikke husmor i huset lenger, sier Borgenheim.

Huset drives altså på de lave leieinntektene, men også på gaver. Det er stiftelsen Studenterhjemmet av 1875 som eier huset nå. En selveid stiftelse med gamle vedtekter som skal følges.

- Det er en bestyrelse som sitter på toppen og bestemmer hvordan pengene skal brukes og da prøver man å gjøre det så effektivt som mulig og få så mye ut av det som man kan, med de midlene man har. Huset drives også i stor grad av gaver fra tidligere beboere. Sigbjørn Obstfelder bodde her, han laget et privat fond som er opprettet med hans penger, som vi har masse midler i. Det er ingen tvil om at det er vanskelig å få ting til å gå i pluss når ting bli stadig mer dyrere, sier Borgenheim.

- Bygget på kristen grunn
Studenterhjemmet er bygd på mye tradisjoner og disse tradisjonene skal følges.

«Studenterhjemmet er en selvstendig og selveiende stiftelse hvis formål er å tilby mannlige studenter et hjem som er bygget på kristen grunn.», er ifølge tradisjonen formålet med hjemmet.

- Det er ikke noe tvang, men det tilbys kveldsbønn. Hver mandagskveld er det kaffe, vafler og bønn, som er en fast rutine. Man sitter i ring og synger en kveldssalme før man går i seng. Under bønnen går man systematisk gjennom en liste over dem som bor her og ber for hver og en av dem. Så det følger med i prisen å bli bedt for også. Det er en koselig tradisjon, men absolutt ingen tvang, sier Borgenheim.

De fleste som bor på Studenterhjemmet tilhører en eller annen menighet.

Siden huset er bygd på kristne verdier, skal disse følges til en viss grad.

- Slik som at alkohol ikke skal være en fremtredende del av fellesskapet på huset. Det er ikke slik at man ikke kan arrangere fester og slikt, men at man ikke setter seg ut i hagen og drikker pils på vanlige dager og slikt. Det gjør man på sine egne rom, forteller Borgenheim.

- Noen tenker kanskje at det er litt rart
I hagen er det et «innhegnet» friområde der man kan drikke alkohol. Det var det forfatteren Arne Garborg som grunnla da han bodde der og området kalles Christiania, etter den frie stat.

- Noen tenker kanskje at det er litt rart, men vi synes det er litt kult egentlig, sier Borgenheim.

Ikke alle studenter har så strenge regler for hvor de kan drikke alkohol.

På Ullernmansion, et litt annerledes studenthjem, kan man drikke alkohol hvor man vil på eiendommen.

Les mer om Ullernmansion her

Og her: De kan feste så mye de vil

Noen ganger har beboerne på Studenterhjemmet fest på huset. Da er det lov å invitere folk som ikke bor der også.

- De synes det er veldig gøy å se huset, da spesielt salongen. Det er så fint og gammelt. Det er jo en luksus at huset er så ærverdig og gammelt, det er historie i alle veggene. Alt har en bakgrunnshistorie, og hvis du lærer deg alt det, så har man et partytriks alene, sier Borgenheim.

Ellers er det mye kortspilling, Playstation og lesing på biblioteket på dagtid.

Ifølge Borgenheim er du aldri alene hvis du bor på Studenterhjemmet. Hvis man kjeder seg så er det bare å banke på en dør, så er det alltid noen som vil finne på noe.

- En helt typisk dag for de fleste her er å stå opp et sted mellom åtte og ni. Så er det å sitte altfor lenge ved frokostbordet, før man da slår seg løs på selvstudier, forelesninger eller lignende. Allerede klokken halv to er folk tilbake fra forelesning og da er det mye folk på kjøkkenet som skal ha lunsj eller lignende. På kveldstid er det ofte et sportsarrangement på TV og da samles vi ofte oppe hos meg, for å se på TV. Det går veldig mye i fotball og kanskje en film i ny og ned, sier Borgenheim.

5627

Kommentarer til denne saken