Gå til sidens hovedinnhold

Dette sier politikerne om integreringsforliket

- Integreringsavtalen er et oppgjør med islamistmiljøer.

– Avtalen innebærer at Saudi-Arabia og andre ekstreme islamiststater ikke kan spre hatideologien sin i Norge. Det har også vært et problem at utenlandske imamer med ekstreme holdninger har fått spillerom i Norge. Avtalen gir regjeringen et klart mandat til å nekte oppholdstillatelse til ekstreme imamer eller andre religiøse ledere, sier Frps parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik om integreringsforliket.

Høyre, Frp, Ap, Sp, KrF og Venstre la fram integreringsforliket på en pressekonferanse i Vandrehallen onsdag ettermiddag. Innholdet i integreringsforliket kan du lese mer om her.

Språk er viktig

- Det er viktig at de som skal integreres, blir integrert på en skikkelig måte, og at de som ikke får opphold, reiser ut, sa Nesvik og poengterte at språk er vesentlig for en effektiv integrering.

- Dernest er det viktig at alle skal få kartlagt sin kompetanse, for å ta bruk den i det norske samfunnet og bli en del av den på en skikkelig måte, sa Nesvik.

- Bedre tiltak for unge

KrF-leder Knut Arild Hareide konstaterte at Stortingets nye avtale om integrering, er en arbeidsinstruks til den nye ministeren for asyl- og integrering, Sylvi Listhaug (Frp).

– Vi vet at nettopp de unge som kommer hit er i en ekstra krevende situasjon. Vi kommer her med tiltak for å gi bedre omsorg for den gruppa, sier Hareide.

- Europas mest humane integrering

Med det nye integreringsforliket får Norge den beste og mest humane integreringen i Europa, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun trekker særlig fram gratis kjernetid i barnehagen for barn i familier som har fått opphold, som viktig for partiet. I tillegg er hun glad for at barn som flykter alene, skal få ekstra beskyttelse.

- Avgjørende at kommunene får dekket utgifter

For å unngå krise i kommunesektoren, er det avgjørende at kommunene får kompensert sine utgifter til mottak av flyktninger og asylsøkere, mener Marit Arnstad (Sp).

– Vi er glad for at regjeringen er forpliktet til å lage oversikt over økte kostnader som kommunene har for mottak av asylsøkere og flyktninger og komme tilbake til dette, sa hun.

Støre: Viktig at de får arbeid

– For Arbeiderpartiet er det viktig at de som har fått opphold, gis anledning til å bidra. Det er viktig for dem som ønsker å bidra, at de får mulighet til å bidra, sier Jonas Gahr Støre (Ap.

- Jeg er glad for at avtalen gir en helhetlig tilnærming, og at de fleste partiene på Stortinget står bak, sier han.

Kommentarer til denne saken