Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjedde på K2

Rolf Bae og ti andre klatrere omkom. Les hele rapporten her.

«Det startet veldig bra, både for nordmennene og mange andre. Alle holdt seg i fin form», heter det i en fersk K2-rapport fra Norge klatrerforbund.

Men det skulle gå helt galt:

Fire norske klatrere ble involvert i den verste tragedien på verdens farligste fjell, K2, i august i fjor. Dødsdramaet 1. til 2. august tok 11 liv, og spekulasjonene rundt hva som skjedde har vært mange.

Den norske klatreren Rolf Bae (33) ble tatt av et isras på vei ned. Enken Cecilie Skog, Lars Nessa og Øystein Stangeland måtte forlate Bae i fjellet.

Den nye rapporten er basert på erfaringene til Skog, Nessa og Stangeland.

Sløvede sanser
«Situasjonen på fjellet var i seg selv svært uoversiktlig, med et trettitalls involverte spredt ut over et stort område. Mye av dramaet foregikk i mørke», presiseres det i rapporten.

Les også: Hele rapporten her (ekstern lenke)

«De fleste klatrerne oppfattet bare det som skjedde med og i umiddelbar nærhet av dem selv, til dels med sansene sløvet slik de blir under store anstrengelser i stor høyde», heter det videre.

- Det virke som om de fleste av disse ble tatt av det første raset lørdag kveld, eller ble sittende fast over Flaskehalsen da det første raset feide vekk de faste tauene. Men hendelsesforløpet var langt mer sammensatt, skriver sikkerhetsansvarlig Stein Tronstad i rapporten.

Fredag - nådde toppen
«Rundt kl 1730 var Lars oppe, og Cecilie fulgte like etter. Cecilie og Lars – de første norske noensinne på K2 – gratulerte hverandre, tok sine bilder og begynte nedturen etter en liten halvtime, ca kl 18. De var de første til å vende nedover fra toppen etter Zerain, som lå to-tre timer foran. Rundt 40-50 høydemeter under toppen møtte de Rolf, som ganske enkelt snudde og slo følge nedover.

Rolf Baes videre skjebne ble en følge av dette:

«De tre klatrerne holdt følge nedover, tok det med ro og passet på hverandre. Rundt kl 1930 kom de ned til de faste tauene på toppen av hengebreen. Det skumret, og etter den første rappellen kom hodelyktene på. Lars gikk først nedover og ventet så på de to andre. Videre nedover byttet han og Rolf posisjon etter Rolfs ønske. Cecilie gikk i midten. De rundet inn under breen, hvor Rolf var den første til å kople over til sikret gange bortover traversen. Mørket skapte ingen spesielle problemer; været var stille og stjerneklart, ruta videre ned kunne trygt gås med hodelykt, og stemningen var god og humoristisk. De tre var nå alene inne på traversen. Lars, bakerst, var inne på et rappelltau mens Cecilie sto 20-30 meter foran ved en avbinding på det faste tauet og koplet om da hun kjente en rystelse og ble nappet i ubalanse. Noe skjedde inne i mørket framfor henne. Rolf kan ha vært 15 meter foran, og fra det ene øyeblikket til det neste var hodelykta hans borte. Israset hadde gått fra hengebreen, og Rolf var tatt. Lars gikk fram for å se, og fant tauet revet av foran den isskruen Cecilie sto ved. De faste tauene videre nedover viste seg å være feid vekk av raset.

Gjentatte rop fikk ingen svar, og de to som sto igjen måtte konstatere at det verste hadde skjedd.»

Dødsfallene skyldtes 7 eller 8 ulike enkelthendelser:

HTML EMBED

Tre personer omkom i vanlige fallulykker (Mandic, Baig, d’Aubarede)

HTML EMBED

En ble tatt av isras mens han var på trygg veg ned lørdag kveld (Bae)

HTML EMBED

Fem ble tatt av to eller tre ulike isras på lørdag, etter ufrivillig overnatting på fjellet (McDonnell, Park, Kim, Hwang, Jumich)

HTML EMBED

En ble tatt av det siste raset under et unnsetningsforsøk (Pasang Bhote)

HTML EMBED

En forsvant sporløst (Meherban), sannsynligvis falt utfor

- I ettertid vet vi også at de ufrivillige overnattingene på fjellet hadde lite eller ingenting å gjøre med raset som tok Rolf Bae.

Sju eller åtte personer ble værende over Flaskehalsen natt til lørdag, av ulike årsaker.

- Cecilie Skog har foreløpig ikke ønsket å gi noe intervju, opplyser hennes venn og manager, Bjørn Sekkesæter, til Nettavisen.

Rolf - igjen i fjellet
«Rolf Bae er ikke funnet. Vi her hjemme må bare innse at vi har fått en svært, svært trist utgang på det som var et meget godt forberedt og lenge etterlengtet forsøk på å bestige verdens mest krevende fjell – krevende dessverre i dobbel forstand. I det ene øyeblikket blomstrende livsglede i full utfoldelse – i det neste, ingenting. »

Les også. Fullsatt kirke hedret Rolf
Les også. «Glødende, nysgjerrige Rolf»

Rapporten avslutter med en hilsen til Baes etterlatte: «All medfølelse går til de etterlatte etter Rolf, som var en meget flott representant for norsk klatresport.»

Kommentarer til denne saken