Gå til sidens hovedinnhold

Dette slaget er tapt, Messi!

Les hvorfor Barcelona må bite i gresset.

Syv poeng. 17 kamper. Real Madrid og Barcelona - to lag som omtrent aldri taper. Det er status i La Liga når vi går inn i sesonginnspurten.

Katalanerne har stått igjen som vinner av den spanske toppdivisjonen de tre siste sesongene og er av mange regnet som verdens beste fotballag.

Real Madrid på sin side har forspranget, de har den bredeste stallen og de har en svært sulten trener i José Mourinho. Det er garantert duket for drama utover våren.

- Real snubler ikke
Hovedstadslaget har avgitt poeng i tre kamper denne sesongen (1 uavgjort, to tap) og står med 55 poeng. Barca har spilt seks uavgjort og tapt én kamp. Det holder til 48 poeng.

Katalanerne er med andre ord ikke bare avhengig av at rivalen skal avgi poeng i løpet av de siste kampene. Josep Guardiolas menn må også vinne nesten alle sine gjenværende matcher.

I løpet av sesongens 19 første kamper sanket Real Madrid 49 poeng. Gjør klubben det samme i løpet av de 19 siste kampene vil totalen bli 98 poeng for José Mourinho og hans menn.

På sesongens 17 siste kamper er det totalt mulig å sanke 51 poeng. Skulle Barcelona vinne alle sine gjenværende kamper blir totalen 99 poeng. Gjør Real Madrid det blir totalen 106 poeng.

- Ser man på det Real Madrid har vist til nå i ligaen, så skal det veldig mye til for at de skal avgi flere poeng nå enn hva de gjorde i første halvdel av sesongen, sier Petter Veland til Nettavisen.

Veland er ekspert på spansk fotball hos Canal Plus og følger La Liga tett. Han er sterk i troen på at Barcelona denne sesongen må nøye seg med en andreplass i den spanske ligaen.

- Disse spanske storlagene har for vane å kontrollere inn mot slutten av sesongen. Jeg ser ikke helt at Real skal snuble nå som de har syv poengs forsprang på Barca, sier han.

- Barcelona har avgitt for mye poeng på bortebane denne sesongen, og til syvende og sist så er det nok deres svake borteform som vil bli avgjørende i ligaen, fortsetter La Liga-eksperten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fokus på Europa
Begge de to lagene henger også fortsatt med i Champions League og Veland tror Barcelona fort kan skifte hovedfokuset mot europacupen når slaget om ligagullet er tapt.

- Ja, det kan slå begge veier. Jeg er enig i at Barca kan komme til å flytte et større fokus mot Champions League om det viser seg at det blir for stor avstand mot slutten i ligaen.

- Men samtidig har Real Madrid en større stall enn Barca. De har større mulighet til å rotere uten at det svekker seiersmuligheten mot mindre lag i ligaspillet, fastslår Veland.

De to spanske lagene vant sine respektive grupper uten problemer i gruppespillet av Champions League og må begge tåle favorittstempel i turneringen.

I neste runde møter Barcelona tyske Bayer Leverkusen over to kamper, mens Real skal spille mot det russiske storlaget CSKA Moskva. Kampene spilles i februar og mars.

- Om José Mourinho oppdager at Barcelona har skiftet fokus til Champions League, fordi de anser slaget som tapt i ligaen, kan det godt hende han gjør det samme, tror Veland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tror Mourinho stikker
José Mourinho ble hentet til Real Madrid sommeren 2010 for å gå løs på oppgaven med å vippe «umulige» Barcelona ned fra tronen i Spania. Nå er han i ferd med å lykkes med det.

Det har imidlertid den siste tiden vært flere rapporter om interne stridigheter i klubben og det har blitt heftig spekulert i at portugiseren vil forlate Santiago Bernabéu etter sesongen.

Skulle det bli seier i La Liga i vår, som altså mye tyder på nå, tror Veland at den tidligere Porto-, Chelsea- og Inter-treneren takker for seg i Madrid.

- Jeg er faktisk hundre prosent sikker på at han takker for seg om de vinner La Liga. Da har han vippet bort denne Barca-dominansen og kan gå med hevet hode, sier Canal Plus-profilen.

- Vinner Real, så har han oppnådd det han kom for. Det er mye større sjans for at han går om de vinner La Liga. Da kommer yrkesstoltheten inn, sier Veland.

Forrige sesong måtte Mourinho se seg slått av erkefienden i både Champions League og ligaen. Den andre sesongen i spansk fotball kan fort bli svært mye bedre for portugiseren.

- Mourinho har gjort det som var ventet av ham og igjen vist at han er en av verdens beste trenere. Det er en prestasjon det står respekt av.

- Han har jo også vært litt uheldig og har måttet kjempe mot tidenes beste Barcelona-lag, men denne sesongen har Real Madrid sett ut som det beste laget, sier Veland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bøtter inn mål etter mål
På de 21 kampene denne sesongen har Real Madrid dundret inn hele 71 mål. Det er ti mer enn hva Barcelona har klart på like mange kamper. Cristiano Ronaldo har signert 24 av målene.

I Barcelona er det Lionel Messi som har stått for moroa med sine 23 fulltreffere. Veland mener at hovedstadslaget har flere strenger å spille på når det gjelder målscorere.

- For å si det veldig enkelt. I Barcelona har du Messi som scorer målene og typer som Xavi og Andres Iniesta som ikke scorer så mange, men skaper utrolig mye, sier han.

- Barca har ikke så mange toppscorerkandidater, spesielt når David Villa er ute. I Real har du Benzema, Higuain og Ronaldo. Alle kommer til å score over 20 mål denne sesongen.

Så langt har Higuain nettet 14 ganger i La Liga, mens Benzema har satt ballen i mål ti ganger. Bak Messi i Barca har vi Cesc Fàbregas med ni mål og Alexis Sanchez med sine åtte mål.

- Ronaldo satte scoringsrekord i La Liga sist sesong og den rekorden tror jeg han vil slå allerede denne sesongen. Jeg tror det å slå slike rekorder motiverer ham.

- Det er én ting som står i hodet på ham og det er å score så mange mål at klubbens hans vinner. Noen er enklere i tankegangen, men Ronaldo vil gjerne at hans mål skal bidra til seier.

Denne helgen spiller Barcelona borte mot Osasuna lørdag, mens Real Madrid tar imot Levante hjemme på Santiago Bernabéu søndag. Bare tre poeng er godt nok for begge lag.

PS. Sesongens neste El Clasico i ligaspillet går av stabelen i den 35. serierunden (22. april). Kampen spilles på Camp Nou. Vertene vant tilsvarende oppgjør i fjor med 5-0.

Få scoringsvarsel fra alle de store ligaene i vårt livesenter!

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken