Gå til sidens hovedinnhold

Dette var deres siste måltid

Fem dødsdømte deler én tragisk skjebne - alle ble henrettet og senere antatt uskyldig.

Amnesty International har iverksatt en kampanje i Puerto Rico hvor de ønsker å belyse dødsstraff. Kampanjens hovedbudskap er at dødsdømte fanger kan risikere å bli henrettet til tross for at de er uskyldige.

Amnesty valgte å belyse temaet ved å fortelle historien til fem henrettede fanger i USA, som etter henrettelsene har blitt antatt uskyldig. Det har de gjort ved å fokusere på fangenes siste måltider. I USA kan som kjent dødsdømte velge selv hva de vil ha til middag før de henrettes. Det er fotograf James Reynolds som har foreviget bildene av måltidene.

- Vi i Amnesty jobber mot dødsstraff uavhengig av skyldspørsmål, anklage, hvem som er gjerningsperson eller hvem som ble drept. Vi mener dødsstraff er den mest fornedrende straffen uansett. Det er selvfølgelig ekstra grusomt hvis det viser seg at uskyldige er blitt dømt, sier fagansvarlig for dødsstraff ved Amnesty Norge, Helle Biørnstad, til Nettavisen.

Henrettet for mordbrann
Cameron Willingham ble dømt til døden for mordbrann. Hans tre døtre døde i brannen, som angivelig ble påsatt for å skjule bevis på barnemishandling. I 2004 ble han henrettet i den amerikanske delstaten Texas.

En rettsvitenskapelig kommisjon i Texas konkluderte i 2010 at etterforskerne hadde brukt «feil vitenskap» da de fastslo at brannen var påsatt. Willinghams siste måltid besto av ribbe, løkringer og pai.

Ruben Cantu ble dømt til døden for ran og drap i Texas i 1984. I 1993 ble han henrettet. Det viktigste beviset i saken skal ha vært vitneutsagnet til et ransoffer som overlevde. Vitnet hadde ved to anledninger mislykkes i å peke ut Cantu på bilder. Likevel ble han funnet skyldig i drapet på det andre ransofferet. I 2010 stilte imidlertid to vitner opp i avisen Houston Chronicle og hevdet at Cantu ikke var involvert i drapet. Cantus siste måltid besto av frityrstekt kylling og ris.

Felt av et hårstrå
Claude Howard Jones ble henrettet i Texas i 2000 for et ran og drap i en spritbutikk. Han ble felt av et hårstrå, som var det eneste fysiske beviset som knyttet ham til åstedet. Ti år senere viste en DNA-prøve at hårstrået tilhørte offeret, og ikke Jones.

Jones erkjente aldri straffskyld, og DNA-prøven har sådd tvil om skyldspørsmålet.

Jones var den siste som ble henrettet under George W. Bushs guvernørperiode i Texas. Hans siste måltid besto av kjøtt, stekte egg, en pølse og tre toastskiver med syltetøy. Praksisen med å velge sitt siste måltid ble avskaffet i Texas i 2011.

Sørstatene henretter flest
Willingham, Cantu og Jones ble alle henrettet i delstaten Texas. Dette er den delstaten i USA som henretter flest fanger.

- Det har alltid vært en overvekt i sørstatene. Det er de som henretter flest, spesielt Texas. Rick Perry har sittet som guvernør i Texas veldig lenge (siden 2000 red.anm.), og det har blitt gjennomført 250 henrettelser under ham, sier Biørnstad.

Rick Perry stilte som kandidat i republikanernes nominasjonsvalg i fjor, men ble raskt danket ut av de andre kandidatene etter å ha gjort en rekke brølere på TV.

Leo Jones ble dømt til døden for å ha drept en politimann i Florida i 1981. Han ble henrettet i en elektrisk stol i 1998. Under rettssaken sa Jones at han tilsto drapet under tvang - tolv timer etter arrestasjonen. Jones hevder han ble banket opp av politiet under avhør. Han ble imidlertid aldri trodd av retten. Jones’ siste måltid besto av kjøtt, egg, poteter og to skiver med ristet brød.

David Spence ble dømt til døden for tortur og drap på to tenåringer i Waco. Påtalemyndigheten hevdet han hadde blitt hyret inn av en butikkansatt til å drepe en voksen kvinne, men at han drepte tenåringene ved feiltagelse. Han har hele tiden hevdet sin uskyld. I 2000 ble han antatt uskyldig dømt. Spences siste måltid besto av frityrstekt kylling, pommes frites sjokoladeiskrem, cola, te og kaffe.

Siden 1973 har minst 142 dødsdømte fanger blitt frifunnet og løslatt, ifølge Death Penalty Information Center.

Positiv utvikling
Til tross for at USA er blant de landene i verden som henretter flest borgere, så er det ifølge Amnesty en positiv utvikling å spore de siste årene.

- Det har vært en markant nedgang i antall dødsdommer og antall henrettelser. I 2011 og i 2012 var det 43 henrettelser hvert av årene. Og sammenlignet med de siste 10-20 årene, så er det en stor nedgang, sier Biørnstad.

- Vi har sett de siste årene at flere delstater har avskaffet dødsstraff. 17 har avskaffet dødsstraff, mens 33 delstater har det fortsatt. Men ikke alle de 33 delstatene henretter hvert år. Det er åtte eller ni delstater som henretter årlig, sier hun.

- Vi ser at det er stadig mer debatt om dødsstraff i flere delstater. Og det var jo avstemning i California i forbindelse med presidentvalget. Det ble et knepent tap for oss som er imot dødsstraff. Det ble ikke vedtatt å avskaffe det. California er den delstaten i USA hvor det sitter flest dødsdømte fanger, så det at det ble avholdt en folkeavstemning, mener vi er et positivt skritt, sier Biørnstad.

Kilder: International Business Times, Daily Mail, Death Penalty Information Center, Amnesty, The Huffington Post.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken