Gå til sidens hovedinnhold

- Dette var en stor opptur

Det ble en dramatisk Europa League-finale.

BENFICA - CHELSEA 1-2:

Onsdag kveld var det klart for finalen i Europa League mellom portugisiske Benfica og engelske Chelsea på Amsterdam Arena.

Chelsea skulle nok gjerne ha sett at de hang med litt i turneringen de vant i fjor, Champions League, men ettersom de røk ut tidlig av mesterligaen, har de måtte ta til takke med Europa League denne sesongen.

I Europa League har det imidlertid gått svært bra, og de var sett på som favorittene før møtet med Benfica onsdag kveld.

Én av de som har imponert for Chelsea i Europa League denne sesongen er Fernando Torres. Onsdag kveld satte han inn kvelden første scoring etter 60 minutter.

- Dette er Torres på sitt beste. Dette er sånn vi husker Torres fra hans dager i Liverpool med styrke og hurtighet. Europa League har vært Torres' redning denne sesongen. Han ser ut som en helt annen spiller i den turneringen. Han spiller med en helt annen selvtillit, sa TV 2s fotballekspert Trevor Morley etter at Torres hadde scoret.

Portugiserne svarte imidlertid kjapt, for åtte minutter senere ble Benfica tildelt straffe, som Oscar Cardozo satte i mål.

Det skulle imidlertid ikke bli portugisernes kveld, for to minutter på overtid headet Branislav Ivanovic inn 2-1 for Chelsea, som også ble sluttresultatet.

- Vi fortjente dette
Matchvinneren sier at det var fortjent med Chelsea-seier etter kampen.

- Det er en fantastisk følelse. Laget fortjente dette fordi vi har hatt en vanskelig sesong med mange kamper, sier Ivanovic til ITV.

- Benfica spilte veldig bra, men vi scoret på dødball, og har jobbet hardt for å bli bedre på det. Vi fortjente dette trofeet, sier Ivanovic.

Også Frank Lampard, som stilte som kaptein onsdag kveld, var en lykkelig mann etter at dommeren hadde blåst av kampen.

- Dette har vært en fantastisk tid for oss involverte. Snakk om opp og nedturer de to siste årene, men dette var en stor opptur, sier Lampard til ITV.

- Vi er en gruppe, et lag, og det ble jevnt i kveld etter en lang sesong. Ingen fortjente dette mer enn Ivanovic - han er strålende, skryter engelskmannen, som nå håper han blir tilbudt ny Chelsea-kontrakt.

Lampards kontrakt går nemlig ut til sommeren.

- Jeg håper virkelig at jeg er her neste sesong. Med kampen i dag og kommende kamper, så har vi ikke satt oss ned og signert noe, men ting ser bra ut. Klubben har vært fantastiske, sier Lampard.

Benfica åpnet best
Men det var portugiserne som startet kampen best foran blant andre tidligere klubblegende Eusebio på tribunen.

Etter tolv minutter vartet Benfica opp med flott angrepsfotball da Lorenzo Melgarejo ble spilt fri på venstrekanten. Paraguayaneren sendte ballen videre til landsmann Oscar Cardozo, men spissen avslutning ble blokkert.

Minuttet senere var det Nicolás Gaitán sin tur til å få muligheten foran Chelsea-målet, men skuddet hans gikk over.

Benfica fortsatte å presse sine engelske motstandere, og etter 15 minutter var de svært nære med å gå opp i ledelsen, da de ble tildelt et frispark like utenfor Chelseas 16-meter.

Portugiserne forsøkte seg med en innøvd frisparkvariant, som skapte kaos i Chelsea-forsvaret. Men da Benfica-spillerne avslutninger ikke sto i stil med frisparkvarianten, sto det fortsatt 0-0 i Amsterdam.

Lampard-skudd
Heldigvis for den tilreisende Chelsea-fansen kom de blå fra London noe mer med i kampen utover omgangen.

Etter 26 minutter var Juan Mata blant annet millimetere fra å tre Ramires alene igjennom med keeper, men pasningen ble stoppet.

Frank Lampard, som ikke har kontrakt med Chelsea neste sesong, startet med kapteinsbindet onsdag kveld. Etter 38 minutter holdt han på å gi Chelsea-ledelsen enda en god grunn til å forlenge kontrakten hans, da han klinte til med strak rist fra cirka 23 meter. Dessverre for engelskmennene fikk Artur i Benfica-målet slått ballen over.

Chelsea slet med å komme til de virkelig store sjansene i første omgang, og da dommeren blåste av til pause, var det Benfica som så langt hadde spilt best.

Torres-show og straffemål
Portugiserne forsatte å presse Chelsea også etter hvilen. Fem minutter ut i andre omgang trodde mange at de hadde fått en drømmestart da Cardozo satte ballen i mål. Men dommeren annullerte målet korrekt for offside.

Portugiserne fortsatte å presse Chelsea, men det var engelskmennene som skulle få det første målet i Amsterdam.

60 minutter var spilt da Juan Mata flikket ballen videre til Torres etter et langt utspill fra Petr Cech. Spanjolen gjorde så alt rett, da han parkerte Benfica-kaptein Luisão, før han banket ballen i mål.

Men gleden skulle være kortvarig for de blå. Åtte minutter senere ble nemlig Benfica tildelt straffe etter at ballen ble headet opp i armene til César Azpilicueta.

Straffen satte Cardozo sikkert i mål, men det ble en dårlig målfeiring for paraguayaneren. Benfica-spissen fikk nemlig krampe i leggen, da han sparket ballen i mål.

Heldigvis kom Cardozo seg tilbake på banen etter litt behandling.

Kampen bølget mer fram og tilbake etter scoringene. Ti minutter før full tid var Benfica svært nære med å ta ledelsen da Cardozo forsøkte seg fra distanse, men Cech reddet skuddet.

Åtte minutter senere holdt Frank Lampard på å bli den store helten da han igjen forsøkte seg på et langskudd. Denne gangen var han enda nærmere enn i første omgang, men dessverre for engelskmannen traff han tverrliggeren.

Målet skulle imidlertid komme for Chelsea. To minutter på overtid headet Branislav Ivanovic inn 2-1 for Chelsea etter en corner av Mata, og ble den store helten for Chelsea.

Kampen endte nemlig 2-1, og Chelsea er dermed vinnere av Europa League.

Kommentarer til denne saken