Gå til sidens hovedinnhold

DiCaprio fratar damene glans

Leonardo DiCaprios film «Blood Diamond» skal ha fått hans kvinnelige kolleger til å tone ned bruken av diamanter på Oscar.

(SIDE2:) «Blood Diamond» handler om en en tidligere leiesoldat fra Sør-Afrika, Leonardo DiCaprio, og hans nåværende «yrke» som diamantsmugler. Filmen, som allerede har fått gode kritikker i utlandet og skapt mye debatt, kan sikre DiCaprio en Oscar-nominasjon for beste hovedrolle senere i dag, tirsdag.

Fredag har den premiere på kinoene.

VIDEO:SE OSCARNOMINASJONENE HER DIREKTE

Finansierte borgerkrig
Men foruten heder til DiCaprio, har «Blood Diamond» også satt søkelyset på diamantindustrien. Nå sies det at mange av DiCaprios kvinnelige kolleger ikke vil glitre så voldsomt som tidligere år ved årets Oscar-utdeling i februar.

SE TRAILEREN:Blood Diamond

I Sierra Leone på 90-tallet ble en av mange afrikanske borgerkriger finansiert av ulovlig handel med diamanter. Diamantene ble brukt til å kjøpe våpen og makt til de ultravoldelige fraksjonene, og handelen gikk svært hardt utover lokalbefolkningen.

Diamantindustrien har vært lite begeistret over at regissør Edward Zwick og DiCaprio har valgt å fronte temaet i actionthrilleren «Blood Diamond». Særlig fordi industrien de senere år har gjort en innsats for å begrense antall konfliktdiamanter på markedet.

Du må selv sjekke
Enda mindre glad er de for at filmen opplyser at det faktisk er du som forbruker som må kreve at diamantene du kjøper ikke er såkalte blood diamonds eller konfliktdiamanter på norsk.

Verdens største diamantprodusent De Beers gikk ut lenge før premieren for å fortelle om industriens kraftige innsats for å få ned handelen med konfliktdiamanter. De Beers skal også ha vært i kontakt med filmskaperne som tegner et brutalt bilde av handelen, utnyttelse av barnesoldater og annet i filmen.

- Jeg forsøker å gjøre folk oppmerksomme. Å kjøpe en diamant skal være et velinformert kjøp, sier Zwick. Ifølge danske Berlingske Tidende skal handelen med diamanter ha gått ned mellom 20 og 30 prosent julen som var.

Brev fra Kalahari
Siste utvikling i diskusjonen er at en stamme fra Kalahari fikk PR-hjelp til å trykke et åpent brev til Leonardo DiCaprio i det store bransjebladet Variety der de ber skuespilleren om hjelp fordi de mener DeBeers har fordrevet dem fra landet for å lete etter diamanter der.

DiCaprio selv har sagt at han er glad om folk har blitt mer oppmerksomme på hva de faktisk bruker pengene på, men ellers har stjernen unnlatt å gå direkte inn i den politiske konflikten.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021