Gå til sidens hovedinnhold

Didier Drogbas utrolige historie

Superstjernen ble sendt bort fra foreldrene da han var fem, startet som høyreback, ble utestengt fra fotball i ett år og måtte gå ett år om igjen på skolen. Les Didier Drogbas utrolige historie her.

Didier Drogba kom til verden 11. mars 1978. I Abidjan i Elfenbenskysten. Fremtidsutsiktene var ikke akkurat lyse i det afrikanske landet. Fem år gammel sendte derfor foreldrene ham fra seg. De sendte ham til Frankrike og onkelen Michel Goba som livnærte seg som profesjonell fotballspiller.

Grunn: Foreldrene ønsket å gi lille Didier en real sjanse til å lykkes her i livet, og sjansene var definitivt større i Frankrike enn i Elfenbenskysten.

Se her for Elfenbenskystens tropp og kampoppsett i VM.

- Bli spiss
I Frankrike fulgte han med på onkelens lass fra klubb til klubb i tre år, før han vendte nesa hjem til foreldrene og hjemlandet igjen. Oppholdet i Elfenbenskysten ble imidlertid ikke langvarig denne gangen heller. Da Didier var 11 var det økonomisk krise i Elfenbenskysten. Foreldrene mistet jobbene sine, og igjen ble Didier sendt til Frankrike og onkelen.

Da fikk han omsider prøve seg i organisert fotball. Som høyreback. Til onkelens grenseløse irritasjon.

- Hva gjør du der, skal onkelen fresende ha spurt.

- Kom deg opp på topp. Det er bare spisser folk bryr seg om i fotballen, la han til.

Og Didier gjorde som onkelen og læremester Michel Goba sa. Han ble spiss.

Utestengt i ett år
Utenfor banen gikk det imidlertid ikke særlig bra. Didier hadde vært blant de beste i sin skoleklasse, men mistet fokus og interesse. Ett år gikk det så dårlig at han måtte gå et skoletrinn om igjen.

Foreldrene reagerte med sinne.

De kom etter til Frankrike da Didier var 13, og straffet ham for skoleslurvingen ved å nekte ham å spille fotball i et helt år. De sendte ham bort til en kusine gjennom hele ”utestengelsen”.

Det ble en verdifull lærepenge.

Didier Drogba
28 år
Fra Elfenbenskysten
Høyde: 188 cm
Vekt: 84 kg
33 landskamper
21 landslagsmål
Klubbkarriere:
1998-02: Le Mans
64 kamper, 12 mål
2002-03: Guingamp
45 kamper, 20 mål
2003-04: Marseille
35 kamper, 19 mål
2004-: Chelsea
55 kamper, 22 mål

Da han kom tilbake, 15 år gammel, fikk han endelig sjansen i en ordentlig klubb. Han kom med på juniorlaget til Levallois – en forstadsklubb til Paris. Klubben ble trent av en tidligere landslagsspiller fra Jugoslavia, Srebencko Repcic, og mens lagkameratene festet og tullet seg gjennom livet, hadde Didier Drogba lært.

- Han var ikke som de andre. Han gikk aldri ut på nattklubber dagen før kampen. Han var fornuftig, sier Repcic.

Herjet på juniorlaget
Seriøsiteten ga umiddelbare resultater, og Drogba dunket inn 30 mål på to sesonger (1994-96) for U17-laget. Det var nok til å få sjansen på klubbens A-lag i fransk 2. divisjon. Problemet var at selv om Didier Drogba var best, så slet han med å respektere trenerens avgjørelser. Derfor ble det mye benkesliting. Talentet var imidlertid udiskutabelt, og storklubber som Le Mans, Paris St. Germain, Lens og Guingamp fulgte ham nøye.

Det ble Le Mans som vant kampen. 19 år gammel skrev Drogba under sin første kontrakt som profesjonell fotballspiller.

Men mens lykken smilte på hjemmebane, han ble pappa til en liten gutt, så tok han ikke akkurat Le Mans med storm. Han slet voldsomt med skader. Han pådro seg først samme skade som Wayne Rooney nå sliter med. I tillegg brakk han både ankelen og et bein i leggen.

Først i 1999, 21 år gammel, opplevde han litt suksess. Da scoret han sju ganger på 30 kamper i den nest øverste franske divisjonen. Han mistet imidlertid spissplassen til Daniel Cousin (nå Lens) grunnet en skade på forsesongen året etter. Da han ble frisk, ble han dyttet ut kanten. Det var ingen suksess. Han scoret ikke et eneste mål på sine 11 kamper den sesongen. Året etter løsnet det imidlertid litt. Drogba scoret fem mål på 21 kamper, og Guingamp fornyet sin interesse.

24 år gammel skrev han så under for Guingamp. Endelig skulle han få prøve seg på høyeste nivå i Frankrike. Men selv om Guingamp holdt plassen, slet Drogba med å finne seg til rette i sin første sesong i klubben. Han scoret tre mål på 11 kamper.

Gjennombruddet
Først høsten 2002, 24 år gammel, slo han gjennom. Da skjedde det med et brak.

Guingamp serieåpnet mot Lyon, med Drogba på benken. 20 minutter før slutt viste lystavla 3-1 til storlaget. Drogba fikk beskjed om å gjøre seg klar. 20 minutter etter hadde Guingamp kommet tilbake til 3-3, og Drogba selv hadde satt inn utlikningen i sluttminuttet.

Etterpå har han aldri sett seg tilbake.

Guingamp leverte sin beste sesong noensinne med 7. plass, og Drogba nettet 17 ganger på 34 kamper. Ett og et halvt år etter at han skrev under for Guingamp for 150.000 euro, gikk han så til Marseille for seks millioner euro. Der nettet han 19 ganger på 35 kamper. Flere mål ble det heller ikke.

To og et halvt år etter at Guingamp betalte 150.000 euro for ham, bladde Roman Abramovitsj og Chelsea opp 24 millioner pund.

Resten er en suksesshistorie.

Dødens gruppe
Så spørs det om VM blir en ny suksess. Drogbas ni mål var helt avgjørende da Elfenbenskysten herjet i VM-kvalifiseringen, og laget regnes av mange som det beste afrikanske landet. Problemet er VM-gruppa. I en normal gruppe ville de fleste trodd på Elfenbenskysten-avansement, men i gruppe med Argentina, Nederland og Serbia må to topplag ut allerede etter gruppespillet.

(Kilde: www.didierdrogba.com)

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken