Gå til sidens hovedinnhold

Dikt sprer frykt

Et 50 år gammelt dikt er for drøy kost til at kringkaster tør å sende det. Les diktet her.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

For femti år siden ble diktet «Howl» av Allan Ginsberg årsak til mye oppstandelse. Saken gikk så langt som til byretten i San Francisco som avgjorde at diktet ikke var obskønt.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Men likevel bestemte kringkasteren WBAI i New York seg onsdag for at de ikke tør å sende det i frykt for at den føderale kommunikasjonskommisjonen vil finne det upassende, og svare med saftige bøter. Amerikanske myndigheter har nemlig trappet opp kampen mot provokativ språkbruk, ifølge San Francisco Chronicle.

Frykter millionbøter
- Hvorfor er, 50 år etter at en dommer fastslo at barn kunne lese dette diktet, mennesker redde for om rettssalene vil si at ørene deres ikke bør høre det? De kan gå på nettet og se langt, langt verre ting, sier jurist Ron Collins, ifølge avisen.

WBAI frykter at de vil bli bøtelagt med så mye som 325.000 dollar for hvert eneste av Ginsbergs små fy-ord. Det vil si at dersom de fem sendestasjonene som kringkasteren har under seg skulle sende diktet, og gjerne repetere det, ville bøtene raskt kommet på flere millioner dollar. Det ville i så fall spist opp en stor del av det samlede budsjettet på 18 millioner dollar.

Les det her

«Howl» er den amerikanske poeten Allan Ginsbergs mest kjente verk. Det er et langt dikt som tar for seg selvødeleggelsen til hans venner i det han så som destruktive krefter i materialismen og konformiteten som preget USA på 50-tallet.

Skal sende på nettet
Kanalen har derimot funnet seg et smutthull. Nettsider faller nemlig ikke under de samme kommisjonens kringkastingsregler i USA. Dermed skal WBAI sende diktet direkte i et program på nettsiden www.pacifica.org.

Det at radiokanalen velger å unngå å sende akkurat dette diktet, grunnet at de frykter reaksjoner, kan nok få en del ytringsfrihetsforkjempere til å trekke på smilebåndet.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen