Gå til sidens hovedinnhold

Diktet opp 908 navn

Den juksende kreftforskeren har bevisst diktet opp pasienter over flere år. Hele hans forskning kan være et falsum.

- Alle hans data er fiktive. Listene over personer som skulle hatt kreft i munnhulen, referansegruppen og er rett og slett fantasert frem, sier direktør Frøydis Langmark ved Kreftregisteret til Dagbladet.

Ingenting stemmer
Denne fantasien er bygd over flere år. I et Exel-dokument har forskeren diktet opp 908 falske fødselsdatoer. Av disse er 454 falske kreft-pasienter og 454 falske friske personer i referansegruppen.

Hele pasientgruppen som kreftforskeren skal ha forsket på eksisterer dermed ikke. Kreftregisteret har den siste uken gått gjennom forskerens datalister, og funnet ut at ingenting stemmer.

Navn, personnummer, fødselsdato og dødsdato. Alt er diktet opp. I andre artikler enn den han ble tatt for å ha forfalsket har forskeren hevdet at han innhetet datamaterialet fra Kreftregisteret. Ifølge direktør Langmark stemmer ikke dette.

Aldri gitt forskeren data
Til Dagbladet forteller hun at Kreftregisteret aldri har hjulpet forskeren med å fremskaffe tallmateriale, eller annet statistisk materiale.

Forskerfusket skal nå granskes av Helsetilsynet og Radiumshospitalet. I tillegg har kunnskapsminister Øystein Djupedal beordret nedsettelsen av en egen gruppe som skal kvalitetssjekke norsk forskning.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken