Gå til sidens hovedinnhold

Diplomatisk storm rundt norsk båt

Australias statsminister Kevin Rudd planlegger å sende et norsk-eid fartøy med våpen mot japanske hvalfangere.

Det fører Australias regjering på diplomatisk kollisjonskurs med Japan, knapt en måned etter at Rudd tok over makten.

Australia har lenge erklært seg som en innbitt motstander mot land som driver kommersiell hvalfangst. Men dette er første gang landet vurderer med å sette inn et væpnet fartøy.

- Maskingevær ombord
Ifølge australske Sydney Morning Herald forhandler regjeringen med cruiseselskapet P&O Maritime om å sende fartøyet «Oceanic Viking» etter en japansk flåte med hvalfangere.

Båten er eid av rederiet Eidesvik på Bømlo i Hordaland. Den er ombygd til en kabellegger, og har vært utleid til rederiet P&O Maritime siden 2000.

- Vi har ikke hatt noen befatning med båten siden den gang, sier Arne Knutsen, vakthavende hos Eidesvik-rederiet til Nettavisen.

Han kjenner ikke til at «Oceanic Viking» har våpen ombord.

Ifølge Sydney Morning Herald er båten nå utstyrt med maskingeværer og kraftige kameraer, og blir brukt av det australske tollvesenet og kystvakten til fiskerioppsyn.

Jakter knølhval
Flåten med hvalfangere gikk fra havn i november for å fange 1000 hvaler i Sørishavet. De aller fleste hvalene er vågehval, som også Norge driver fangst av, men planene om å drepe 50 knølhvaler får den australske regjering til å rase.

Rudd har gått i bresjen for å bedre samarbeidet med Australias naboland, men står knallhardt på motstanden mot hvalfangst.

- Vi tar veldig alvorlig Australias internasjonale forpliktelser for en god beskyttelse av hvaler, sa Rudd på klimakonferansen på Bali.

- Vi har redd til å fange hval
Likevel vegrer regjeringen seg for å sende marinefartøyer i frykt for at det ville sende feil signal til Japan, ifølge australske medier.

Japan hevder de har retten på sin side.

- Det er ingenting ulovlig med at Japan drar inn i Australias bakgård for å jakte hval, heller ikke knølhval, sier en talsmann for det japanske utenriksdepartementet til britiske The Guardian.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler