Hillary Clinton taler til tilhengere i New York etter nederlaget mot Donald Trump i presidentvalget i USA.

Hun skulle egentlig gå på talerstolen klokken 16.30, men er forsinket.

(Se videovindu lenger ned i saken)

18.20: President Barack Obama taler etter valgnederlaget for Hillary Clinton.

I talen lovte Obama en fredelig maktovertakelse, men konstaterer samtidig at han og Trump er forskjellige på en rekke punkter.

17.58: Hillary Clinton har akkurat avsluttet talen etter valgnederlaget.

- Dette er smertefullt og vil være det i lang tid, men kampanjen vår handlet aldri om en person eller ett valg, det handlet om landet vi elsker, sa hun til velgerne og staben sin.

17.36: Tim Kaine holder nå på å introdusere Hillary Clinton. Det er ventet at hun når som helst kommer på scenen.

17.28: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton vant delstaten Minnesota, melder AP.

Dermed sikret hun seg ti valgmenn, noe som gir henne til sammen 228 valgmenn. Likevel ligger hun fortsatt langt bak republikaneren Donald Trump, som har sikret seg 276 valgmenn, seks flere enn hva som trengs for å vinne presidentvalget.

17.09: USAs president Barack Obama skal tale til det amerikanske folket etter Donald Trumps seier i presidentvalget.

Obama taler fra Det hvite hus klokka 12.15 lokal tid, klokka 18.15 norsk tid.

Gjennom den to år lange valgkampen har Obama flere ganger gjentatt at han vil gjøre alt han kan for å sørge for en fredelig og velordnet overføring av makten.

Presidenten har allerede gratulert Trump med valgseieren og har invitert Trump til Det hvite hus torsdag.

16:55: Det er uklart når Hillary Clinton går på scenen, melder CNN.

Talen til valgkampstaben og tilhengerne skulle egentlig skje på et hotell i New York klokka 9.30, det vil si klokken 15.30 norsk tid. Nærmere halvannen time senere hadde hun ennå ikke kommet i gang.

Det blir første gang Demokratenes presidentkandidat snakker offentlig siden Trumps seier var et faktum.

15.14: EUs utenriksministre møtes søndag for å diskutere situasjonen etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA, ifølge en tysk diplomat.

15.09: Tysklands statsminister Angela Merkel gratulerer Donald Trump med valgseieren og inviterer til «nært samarbeid» med grunnlag i USA og Tysklands felles verdier.

15.06: Russlands president Vladimir Putin gratulerer Donald Trump med valgseieren: - Jeg håper at vi kan samarbeide om forholdet mellom våre land og om internasjonale spørsmål, skriver Putin i en hilsen til USAs kommende president, ifølge nyhetsbyrået Ria.

14.19: Clinton taler til tilhengere i New York etter nederlaget mot Trump. Hun vil gå på talerstolen klokka 16.30 norsk tid, melder NTB. Talen kan du se direkte på C-span.


14.05: Det er ingen mulighet for at Donald Trump kan bryte atomavtalen med Iran, mener landets president Hassan Rouhani. Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen sier til NTB at det vil være overraskende om avtalen ikke blir endret.

14.00: Donald Trump har ikke de typiske Washington-kandidatene i kikkerten når han skal sette sammen sin regjering, skriver Politico.com. Nettstedet tror han vil hente inn folk fra næringslivet, som Lucas Oil-gründer Forrest Lucas og Goldman Sachs-veteranen Steven Mnuchin. Det er også ventet at han vil hente kandidater fra de som har spilt en sentral rolle i valgkampen, blant dem Newt Gingrich, Rudy Giuliani og Chris Christie.

Les også: De er aktuelle i Trumps regjering

13.59: Blant hvite kvinner var oppslutningen om Trump hele 53 prosent, ifølge CNNs oversikt over valgdagsmålinger utført blant 24.537 velgere. Hillary Clinton fikk støtte fra 43 prosent i denne velgergruppen.

13.37: Frp-nestor Carl I. Hagen jubler for Trumps seier og sier til Nettavisen at han kjenner seg igjen i Donald Trumps kamp mot det politiske «establishment».

13.16: USAs president Barack Obama har invitert Donald Trump til Det hvite hus torsdag, opplyser en tjenestemann i Washington.

12.38: Trump med livstegn på Twitter, første gang siden i natt.

- Et så vakker og viktig kveld. Den glemte mann og kvinne vil aldri mer bli glemt. Vi vil alle forenes som aldri før.

12.30: - Tyskland og USA deler verdiene demokrati, frihet, rettssikkerhet og menneskeverd, uavhengig av opprinnelse, hudfarge, religion, kjønn, seksuell legning eller politisk oppfatning. På grunnlag av disse verdiene tilbyr jeg bredt samarbeid med USAs neste president, Donald Trump, heter det fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

12.27: Frankrikes president François Hollande sier Donald Trumps valgseier «åpner en periode med usikkerhet», og at Europa derfor må forsvare sine interesser.

12.12: Flere steder i California ble Donald Trumps valgseier møtt med demonstrasjoner. I Oakland er en demonstrant fraktet til sykehus etter å ha blitt påkjørt.

11.30: Den britiske statsministeren Theresa May gratulerer Donald Trump med seieren i presidentvalget i USA.

– Storbritannia og USA har et varig og spesielt forhold basert på verdiene frihet, demokrati og driftighet, understreker May i en uttalelse onsdag.

Frankrikes president François Hollande sier Trumps seier er «starten på en periode med usikkerhet», mens Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier frykter tøffere tider framover.

11.22: Storbritannias utenriksminister Boris Johnson gratulerer Donald Trump med seieren og sier han ser fram til å samarbeide med hans regjering om global stabilitet og vekst.

10.50. I motsetning til Oslo Børs og børsene ellers i verden, stiger børsen i Moskva etter Trumps seier.

10.45: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har invitert Donald Trump til et toppmøte mellom EU og USA: - I dag er det viktigere enn noensinne å styrke transatlantiske bånd, heter det i brevet.

10.44: Finansminister Siv Jensen (Frp) understreker at Norge vil fortsette å prioritere samarbeidet med USA etter at det er klart at Donald Trump blir amerikanernes neste president.

10.39: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ber påtroppende president Donald Trump om å holde seg til internasjonale avtaler.

10.25: Statistikkguru Nate Silver hetses etter Trump-seier

10.05: - Amerikansk lederskap er like viktig som det alltid har vært, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg og gratulerer Donald Trump.

LES også: Her er ikke-politikeren som inntar Det hvite hus

09.50: Russlands president Vladimir Putin gratulerer Trump: - Jeg håper at vi kan samarbeide om forholdet mellom våre land og om internasjonale spørsmål, skrive rhan ifølge nyhetsbyrået Ria.

09.40: Statsminister Erna Solberg gratulerer Trump: - Glad Trump inviterer til bredt samarbeid.

09:20: Børsene i Europa faller kraftig rett etter åpning etter Trump-seieren.

09.15: EU vil fortsette samarbeidet med USA med Donald Trump i presidentstolen, understreker EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

09.07: Hovedindeksen på Oslo Børs faller 2,9 prosent umiddelbart etter åpning.

08.50: Donald Trump holder tale på valgvaken i New York.

- Til alle dere, og det var en del, som ikke støttet meg, så lover jeg å jobbe for å forene dette fantastiske landet. Vi har ikke drevet en kampanje, men en bevegelse, bestående av hardarbeidende amerikanere, som vil ha en bedre fremtid for seg selv og sin familie, sa Trump, etter å ha startet med å takke Hillary Clinton for hennes formidable innsats.

HTML EMBED
embedNAvideo("M9ZBLGLBxAI_Nwb2NF5QsQ", false)

- USA skal aldri mer godta annet enn det aller beste. Vi må kreve vår skjebne tilbake, som modig og stolt. Jeg vil si til verden, at selv om vi alltid vil sette USA først, vil vi søke felles grunnlag, partnerskap og ikke konflikt.

- Jeg har lyst å benytte sjansen til å takke de som har hjulpet meg frem til denne historiske seieren. Først vil jeg takke mine foreldre, som ser ned på meg nå, sa Trump, før han fortsatte å takke sine søsken og famile.

- Jeg elsker dere og takker dere for å ha holdt ut. Dette har vært tøff. Politikk er "nasty" greier.

Trump lovet også å skape økonomisk vekst og arbeidsplasser.

- Vi vil sørge for at millioner av folk kommer i arbeid mens vi bygger opp vår infrastruktur.

08.45: Mike Pence, guvernør i Indiana og Trumps visepresident, taler på valgvaken i New York: - Dette er en historisk kveld. Det amerikanske folket har talt, og de har valgt sin nye president.

08.42: Hillary Clinton har ringt Donald Trump og gratulert ham med valgseieren i USA, melder CNN.

08.42: FOX News utroper Donald Trump som vinner.

08.35. Trump har vunnet, melder BBC.

08.34: AP utroper Trump som vinner av presidentvalget.

08.32: Donald Trump har ankommet sitt valgkamphovedkvarter i New York.

08.29: CNN utroper Trump som vinner i Wisconsin.

08.14: Dersom Trump får de 10 valgmannsstemmene i Wisconsin, slik han ligger an til, har han sikret seg 274 valgmannsstemmer. Det trengs 270 for å sørge for flertall.

08.13: Real Clear Politics utroper Trump til vinner.

08.03: Clintons valgsjef John Podesta taler på valgvaken. - Vi har ennå ikke gitt oss, vi har mer å si, vi kommer tilbake. Takk for alt dere har gjort.

Clinton selv velger å ikke tale.

07.41: NTB melder at Trump vinner presidentvalget.

Med seier også i Pennsylvania - en stat som ikke har gitt en republikaner flertall siden 1988 - vil Trump etter alle solemerker bli USAs neste president. Han har da 274 valgmannsstemmer, dersom han vinner vippestatene, slik han ligger an til. Det trengs 270 for flertall.

7.40: Trump har vunnet Pennsylvania melder Ap, mens CNN melder han har vunnet flertallet i Alaska.

7.40: Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan, har ringt Trump for å gratulere med valgseieren.

7.30: Det uavhengige analysebyrået Decision desk melder at Trump er vinner av valget.

07.10. Flere medier melder at Trump vinner Utah.

6.50: Trump drar fra Clinton i den viktige staten Michigan, viser CNNs målinger. Staten har 16 valgmannsstemmer, og kan være det Trump trenger for å få 270.

6.30. Clinton vinner Nevada, og har nå 215 valgmannstemmer, mot Trumps 254.

06.26: Trump ligger an til å vinne Michigan, som har 16 valgmannsstemmer. Det er svært jevnt mellom de to kandidatene i denne delstaten. Trump har etter Wisconsin, 254 stemmer, og trenger 270 for å vinne valget.

06.12: Donald Trump vinner vippestaten Wisconsin, melder flere medier. Trump er dermed enda et steg nærmere Det hvite hus.

06.06: New York Times: Trump nærmer seg seier.

06.05: Clintons siste håp - må vinne Alaska ifølge Tweet:

06.02: Obama: - Uansett hva som skjer - solen vil stå opp også i morgen. CNN.

05.58: TV 2: Donald Trump blir USAs neste president

05.56: NTB: Trump sjokkerer USA og verden

05.55: Donald Trump vinner Georgia med 16 valgmenn. Georgia er en av statene der Demokratene hadde et lite håp om seier.

05.43: Valgkampdirektør for Donald Trump i Idaho, Layne Bangerter, erklærer valget for vunnet. - Folket har reist seg - Trump blir president, sier han ifølge den britiske avisen Independent.

05.42: Fox News: Trump leder 254 - 209 og mangler bare 16 valgmenn for å vinne.

05.28: ABC News: Trump tar Utah:

05.13: Viktige delstater som Michigan og Wisconsin er ennå ikke klare, og Trump ligger foreløpig langt bedre an her enn ventet på forhånd.

05.12: Hillary Clinton vinner som ventet valget i USAs største stat California med 55 valgmenn. Clinton vinner også Hawaii med fire valgmenn, mens Donald Trump tar Idaho, også med fire valgmenn.

05.10: Enda en Trump-seier: Vinner vippestaten North Carolina og 15 nye valgmenn.

05.06: Fox News: Stillingen er nå 216-202 i antall valgmenn der Trump leder. 88 millioner stemmer er talt opp.

04.58: Clinton får en rett-høyre fra Trump som vinner den viktigste vippestaten Florida ifølge Fox News og Politico.com. Han får dermed 29 nye valgmenn.

04.52: Clinton vinner Colorado. Dermed har Clinton tatt to av vippestatene, Colorado og Virginia, mens Donald Trump har vunnet i Ohio.

04.30: Trump vinner den viktige vippestaten Ohio ifølge CNN.

04.23: New York Times: 80% sjanse for at Trump vinner!

04.18: Fox News melder at Clinton vinner Virginia og Trump vinner Montana. Trump har dermed 150 valgmenn mot Clintons 122.

04.11: Trump har nå vunnet totalt 150 valgmenn mot Clintons 109 ifølge BBC. 62 millioner stemmer talt opp.

04.05: Asiatiske børser raser. Tokyo ned 2,23%, Seoul ned 1,93%, Hongkong ned 1,94%, Singapore ned 1,41%.

03.58: New York Times: 54 prosent sjanse for at Trump vinner

03.52: At Trump viser styrke skremmer vettet av finansmarkedene. I skrivende stund er DJIA Futures ned 477 poeng (2,3 prosent) og S&P 500 Futures er ned 66 poeng (3,13 prosent).

03.34: Trump har nå vunnet totalt 137 valgmenn mot Clintons 104 ifølge Politico.

03.29: Alles øyne er på den viktigste vippestaten Florida der Trump leder, men det er superjevnt. Det mangler imidlertid resultater fra valgkretser der Demokratene tradisjonelt står veldig sterkt, så Clinton-leiren har fortsatt et godt håp om å hale seieren i land.

03.25: 40.5 millioner stemmer er talt opp.

03.24: Trump vinner i Texas og Arkansas ifølge CNN.

03.16: NBC: Republikanerne sikrer seg som forventet Representantenes hus. Det er også ut til at Republikanerne beholder flertallet i Senatet. Det kan by på store utfordringer for Hillary Clinton dersom hun vinner valget og skal styre i Det hvite hus, mens motstanderne kontrollerer den lovgivende forsamlingen.

03.14: Donald Trump har vunnet ytterligere fem delstater med 20 valgmenn. Men Hillary Clinton tar New York med 29 valgmenn alene. Ifølge CNNs prognoser har Trump sikret seg Kansas, Nebraska, Wyoming, North Dakota og South Dakota, med henholdsvis seks, fem, tre, tre og tre valgmenn. Dermed har Clinton bygd seg opp en ledelse med 97 valgmenn, mot 84 for Trump.

02.50: CNN: Trump vinner South Carolina og Alabama

02.42: CNNs siste prognose gir Clinton 68 valgmenn, mens Trump ser ut til å ha sikret seg 66. Det trengs 270 valgmenn for å vinne valget. Rundt 23 millioner stemmer er talt opp, men i flere av de viktige vippestatene er det så lite som skiller de to kandidatene at CNN ikke tør å spå noen vinner.

02.04: I den kanskje viktigste vippestaten – Florida – har Clinton tatt en ledelse på 49,4 prosent mot Trumps 47,7 prosent når 74 prosent av stemmene er talt. Hun ligger dermed at til å ta med seg de 29 valgmennene fra delstaten.

I de viktige vippestatene Georgia, Virginia, North Carolina og Ohio, der til sammen som har til sammen 62 valgmenn står på spill, tør CNN ennå ikke å spå noen vinner, skriver NTB.

02.02: Hillary Clinton har nå sikret seg 68 valgmannstemmer, mot Trumps 48. En kandidat trenger 270 for å få nøklene til Det hvite hus.

LES alt som skjedde time for time tidligere tirsdag:

16.32: Buing og toppløsprotest mot Trump

14.47: Norsk valgobservatør: - Trykket stemning i New York

14.47: Trump må håpe på et mirakel

13.50: USA-valget via amerikanske medier - livefeed

12.44: - Det er et veddemål jeg aldri har tapt

12.33: Hva blir han hvis Hillary blir president?

12.20: Erna Solberg om presidentvalget i USA

12.20: Nervøst på børsene før valget i USA

10.55: USA-valget - dette snakker folk om på sosiale medier

10.32: Restad: – Clinton vinner, men usikkerhet om Senatet

10.12: - Bekymringsfullt, uansett hvem som vinner

09.59: Presidentkandidatene gjør meg vettskremt(blogg)

08.15: Trump: - I dag er vår "Independence day"

07.41: USA-valget er i gang - Clinton leder 1-0

07.14: Clinton = høyere oljepris og sterkere krone

04.14: - 90 prosent sjanse for Clinton-seier, ifølge Reuters

03.26: Hillary Clinton: - Kjærlighet trumfer hat

Her kan du følge NTBs direkterapportering fra USA-valget