HTML EMBED

OSLO (Nettavisen og NTB): Høyre, Frp, KrF og Venstre får borgerlig flertall i stortingsvalget, og nå venter regjeringsforhandlinger. Sittende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) erkjente valgnederlaget og gratulerte Høyre-leder Erna Solberg med valgseieren. Han ryddet all usikkerhet til side og gjorde det klart at han vil søke om regjeringens avskjed etter statsbudsjettet 14. oktober.

Følg sendingen fra vandrehallen på Stortinget direkte her.

- Åtte år er lenge
- Det er knapt noen norsk regjering som har sittet så lenge. Åtte år er lenge. Det var vel et oppdemmet ønske om et skifte, sa Jens Stoltenberg i debatten i vandrehallen da han fikk spørsmål om hvorfor han tror de rødgrønne ikke klarte å vinne velgernes tillit for fire nye år.

Stoltenberg minnet om at Arbeiderpartiet fortsatte er landets største parti. Nå forbereder han seg på en opposisjonstilværelse.

Stoltenberg sier hans hovedoppgave blir å være i opposisjon, å være konstruktiv og å jobbe for partiets saker.

Fire klare til å forhandle
Høyre-leder Solberg mener de fire borgerlige partiene har mye felles, men at man må gi og ta. Hun tror det blir tøffe forhandlinger, men mener det vil gå bra.

Hun sier det er umulig å spå hvor lang tid regjeringsforhandlingene vil ta.

- Jeg oppfatter at viljen er til stede, så får vi se om vi klarer å finne en plattform, sier hun. Hun nevnte oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja som én sak som er krevende, siden Høyre og Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre der har ulike standpunkter. Høyre og Frp vil begge åpne for konsekvensutredning.

Omringet av livvakter og medarbeidere og med en stor hale av mediefolk og tilhengere kjempet Solberg seg ved midnatt opp Karl Johan og til Stortingets vandrehall og den siste partilederdebatten.

Mandatfordeling klokken 23.57, da 77,5 prosent av stemmene var talt opp: Ap 55 (-9), Høyre 48 (+18), Frp 29 (-12), Senterpartiet 10 (-1), KrF 10 (-), Venstre 9 (+7), SV 7 (-4), MDG 1 (+1).

Siv Jensen: Alle må få innflytelse
Siv Jensen sier de borgerlige må få tiden de trenger til å forhandle på en skikkelig måte.

- Det blir vanskelig, men vi har vist både de siste fire årene og valgkampen at vi har mange likheter. Og så har vi også mange ulikheter, noe som har kommet fram under valgkampen. Og da har jo velgerne fordelt seg slik de mener landet bør styre, sier hun.

Jensen sier at selv om Frp er større enn de to sentrumspartiene til sammen, må alle få innflytelse

Jubel for Erna
«Erna, Erna, Erna», jublet partifeller på Høyres valgvake da Erna Solberg entret scenen etter at valgseieren var et faktum.

- Velgerne hadde ved dette valget valget mellom tolv år med rødgrønn regjering, eller en ny regjering med - dere vet med hvem. Velgerne har gitt oss et mandat til å virkeliggjøre Høyres program, til å få ned helsekøene, få inn mer kunnskap i skolen og bygge veiene raskere, sa Høyre-leder Erna Solberg på partiets valgvake 23.30.

Kjempet med tårene
Det var med beveget stemme partilederen takket alle som har bidratt til Høyres valgseier.

- Velgerne har gitt oss stafettpinnen. Vi har avtalt at vi skal møtes. Vi skal sette oss ned og diskutere plattform. Vi har lovet at vi skal gi landet en ny regjering, sa Erna Solberg videre.

Solberg forteller hun mandag kveld har ringt til lederne for de øvrige borgerlige partiene.

- Det er sammen med våre venner på borgerlig side at vi skal realisere de politiske ideene vi står for, og det er sammen med dem vi har fått mandat til å styre, sa Solberg.

3675526

- Beste resultat på 28 år
- I dag har dere vært med på å skrive historie I dag har velgerne stemt fram en historisk sterk valgseier for de borgerlige partiene. I dag har velgerne gitt Høyre vårt beste stortingsvalgresultat på 28 år, sa Solberg.

Hun sa at valgresultatet har vist at et valg ikke vinnes i fire ukers valgkamp.

- Valg vinnes med fire års hardt arbeid. Det er litt over 35.000 timer siden sist vi hadde stortingsvalg. Siden har jeg og veldig mange andre stått på for å oppleve denne dagen, sa Erna Solberg.

Høyre ser ut til å få en oppslutning på rundt 27 prosent.

HTML EMBED