OSLO (Nettavisen og NTB): - «Torsdag kveld fra Nydalen» blir aldri det samme etter dette, sa KrF-leder Knut Arild Hareide fra talerstolen på KrFs landsstyremøte onsdag med henvisning til humorprogrammet på TV 2.

Se vår liveblogg om Nydalen-sonderingene lenger ned i saken.

- Dette blir krevende
Etter mange dager med Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande i Nydalen var han klar til å gi råd og høre på råd fra partigruppa om veien videre for det borgerlige samarbeidet. Hareide innledet med å peke på hva som er avgjørende saker for KrF, forsvaret av mennesket når det er som svakest.

- Vi skal sørge for at det blir en ikke-sosialistisk regjering. Spørsmålet i landsstyret er om KrF skal være en del av en slik regjering. Dette blir krevende og det blir spennende. Det er ingen enkle valg for oss i dag. Vi må vurdere om den sosiale profilen er ivaretatt, om miljø- og klimapolitikken blir bærekraftig, om vi klarer å ta vare på familiepolitikken og om vi klarer å rette opp noe av den brutale urettferdigheten ute i verden. Hvis partiets organer mener at resultatet er godt nok, så går vi videre. Hvis resultatet ikke er godt nok, går vi i opposisjon og vil påvirke politikken fra Stortinget, sa Hareide i talen før journalistene ble kastet ut og møtet fortsatte for lukkede dører.

- Sondere videre
- Jeg regner med at vi skal sondere videre, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei ut av Nydalen klokka 13 onsdag.

På spørsmål fra TV 2 om hun fortsatt har «fast følge» med KrF-leder Knut Arild Hareide, svarte Grande et leende ja.

En time senere var Venstre-lederen på vei inn til møte i den nye stortingsgruppa.

- Det vi må gjøre er å gi tilbakemelding til de andre når vi vet hva dette møtet har sagt, sa Skei Grande på vei inn til møtet.

Klokka 14 møttes Venstres nye stortingsgruppe for å si hva de tenker om veien videre i regjeringssonderingene.

Frp-leder Siv Jensen ga på vei bort fra Nydalen uttrykk for at hun ikke vet om det blir en avklaring onsdag.

- Jeg har ingen kommentarer til helhet eller innhold ennå, sa Jensen til TV 2.

Høyre-leder Erna Solberg forsvant i en bil og sa at veien videre nå skal avklares med de respektive partiene.

DIREKTE: Nettavisen og NTB følger utviklingen rundt regjeringssamtalene direkte og du kan følge med via vår liveblogg her.

HTML EMBED

Kledt i blått
Erna Solberg var kledt i mørkeblått da hun onsdag morgen ankom hotellet i Nydalen for en avgjørende runde med såkalte sonderinger om regjeringssamarbeid mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

- Ikke sikkert du får svar i dag
- Vi snakker sammen fortsatt og vet ikke om det blir konklusjoner i dag, uttalte Høyre-lederen til TV 2 på vei inn til sonderingene.

- Det er ikke sikkert du får svar i dag, svarte Venstre-leder Trine Skei Grande på spørsmål om en eventuell regjeringsdeltagelse blir avklart i løpet av dagen. Men hun lovte avklaring i løpet av et par dager og at hun ville komme med en politisk anbefaling til sitt parti senere på dagen.

Har bestemt seg
KrF-leder Knut Arild Hareide sa til TV 2 at han har bestemt seg for hva han vil anbefale overfor sitt parti.

Frp-nestleder Per Sandberg forteller om en veldig god stemning under sonderingene.

- Mitt mål er at KrFs stortingsgruppe senere i dag kan fatte en beslutning på godt grunnlag. Vi er altså ikke ferdig her, så jeg kan ikke forskuttere noe, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til NTB på vei inn til regjeringssonderingene.

Klokka 09.30 var sonderingene i gang bak lukkede dører på Radisson Blu-hotellet.

- Vanskelige spørsmål
Ved 12.30-tiden forlot Frp-leder Siv Jensen som den første Nydalen. Hun uttaler at hun ikke vet om det blir en avklaring i dag på hvem som skal danne regjering.

Jensen beskriver fremdriften som god, men at det er krevende.

- På noen områder trekker partiene i ulik retning, sier hun ifølge NTB.

På spørsmål om skepsisen nå er større enn regjeringslysten, sier Frp-lederen at «ingen kommentar».

- Det er vanskelige spørsmål vi har på bordet. Vi snakker om store og viktige temaer, uttalte hun i parkeringskjelleren på hotellet.

- Det gjenstår å se om det blir avklaring i dag. Vi skal nå avstemme status, sa Jensen.

Onsdag var dagen hvor firkløveret i Nydalen skulle prøve å komme i mål med de innledende samtalene og ha en anbefaling klar for sine respektive partiorganisasjoner.

Møter partigruppene
Høyre har gruppemøte på Stortinget klokka 15. Samtidig møtes KrF på Gardermoen.

Stortingsgruppen til Venstre møtes klokka 14 før Venstre avholder ekstraordinært landsstyremøte på Miljøhuset i Mariboes gate 8 klokka 17, melder NTB.

Frp skal ha møte i sitt sentralstyre klokka 17.

Skepsis blant KrF-topper
Dagen startet med nyheten om at sentrale tillitsvalgte i KrF angivelig vil be Hareide si nei til regjering samarbeid med Frp. «Nekter å regjere med Siv», lød overskriften på forsiden av VG papir. Kilder i KrF sier til avisa at lysten på å sitte i regjering med Frp er borte. Det vises blant annet til Frp-leder Siv Jensens manglende oppgjør med kontroversielle innvandringsuttalelser.

En av VGs få åpne kilder i saken, sentralstyremedlem Hilde Ekeberg, sier dette til avisa:

- Ketil Solvik-Olsen sa at ordet «snikislamisering» var uheldig å bruke. Jeg skulle ønske alle i partiet var enige om det, inkludert Siv Jensen.

VG skriver likevel at flere av KrFs landsstyremedlemmer er åpne for å stemme ja dersom partiet får gjennomslag for svært mye av sin politikk.

Skepsis på grasrota
Dagbladet har foretatt en epost-undersøkelse blant KrF-medlemmer og tillitsvalgte. Den forteller om stor Frp-skepsis. Ifølge Dagbladet forventer grasrota i partiet at Hareide forsøker å manøvrere KrF inn i regjering uten Frp. De sier nei til en liberalisering av alkoholpolitikken, vil ikke godta kutt i bistandsbudsjettet og har stor motvilje mot å gi konsesjoner i Lofoten og Vesterålen.

- Krevende, men mulig
KrFU-leder Elisabeth Løland uttalte til Nettavisen tirsdag at det er mulig for KrF å sitte i regjering med Frp.

- Jeg er der jeg var valgnatta. Jeg tenkte da jeg så valgresultatet at dette blir krevende, men det er mulig. Der er jeg fortsatt., sier Løland.

Hun venter spent på å bli informert om sonderingsresultatene på KrFs landsstyremøte onsdag.

- Da blir det lettere å ta stilling til om dette er et prosjekt som KrF bør være med på eller ikke, sier hun.

- Hvor langt kan KrF strekke seg for å komme i regjering?

- Det er de samme tingene som er viktig for oss nå som har vært viktig i mange år, og som vi presiserte i valgkampen at vi må stå hardt på, sier hun.

3684530

Primært uten Frp
I valgkampen gjorde KrF-leder Knut Arild Hareide det hele tiden gjort klart at KrF ønsket et regjeringsskifte og dermed sto som en garantist for en ikke-sosialistisk regjering. Samtidig sa Hareide at KrF primært ønsker en regjering bestående av KrF, Høyre og Venstre. Hareide gjentok dette blant annet i et intervju med Nettavisen i august. Der snakket han om «den lille åpningen vi har for en firepartiregjering».

Taburetter til fordeling
VG skriver tirsdag om en mulig løsning på fordelingen av statsrådtaburetter partiene imellom, dersom det blir samarbeid mellom alle fire. Ifølge VGs kilder kan Høyre få åtte statsråder, Frp fem, mens KrF og Venstre hver får tre, melder NTB.