Gå til sidens hovedinnhold

Diskuterte trafficking - kjøpte sex

Stortingspolitikeren skulle diskutere ulovlig trafficking i Afrika. Istedenfor kjøpte han sex «som om det var mat».

Lederen for Stortingets delegasjon i 2006, bekrefter overfor VG at hovedtema under oppholdet et sted i Afrika var trafficking. Smugling av prostituerte jenter til Norge og Europa var et økende problem på den tiden.

- Ja, jeg kan huske at det var et emne. Og jeg ser selvsagt ironien i det, i forhold til hva media slår opp i dag, sier lederen for delegasjonen.

Lederen skal ha blitt varslet om det angivelige sexkjøpet, og tok det opp med mannen.

- Jeg tok det opp både der og her hjemme. Men kom etter samtalene fram til at det ikke var noen grunn til å ta informasjonen videre, mer vil jeg ikke gå inn i en enkeltsak, sier han til P4-nyhetene.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa var et av delegasjonens medlemmer som reagerte. Til TV 2 Nyhetene sier hun at stortingsrepresentanten virket mer opptatt av de lokale damene enn å delta med det ansvaret han hadde i delegasjonen.

- Da jeg konfronterte ham, gjorde han ingenting for å benekte det. Tvert imot sa han at jeg ikke skulle blande meg borti hva voksne mennesker gjorde sammen. Han mente at det å kjøpe sex av en kvinne var like naturlig som å kjøpe mat av en kvinne, sier hun.

Det var VG som avslørte at tidligere stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) ba den erfarne stortingspolitikeren slutte å kjøpe sex på utenlandsturer som stortingsrepresentant. Men det var altså før 2006, dengang Kosmo var stortingspresident (Kosmo var stortingspresident i perioden 2001 til 2005).

- Jeg hadde et møte med ham. Der ga jeg klar beskjed om at dette ikke ville bli akseptert, sier Kosmo til VG.

Nå ønsker stortingspresident Thorbjørn Jagland å se hva saken inneholder. Hva Jagland eventuelt ønsker eller kan foreta seg utover å sette seg inn i saken, ønsker han ikke å si.

- Jagland kjente ikke til saken før den sto i avisen. På generelt grunnlag vil han si at stortingsrepresentanter selvfølgelig skal avstå fra kjøp av seks. Så vil han se på saken, men har ingen kommentarer utover det, sier rådgiver Flemming Gade Kjerschow til Nettavisen.

SVs Inga Marte Thorkildsen ba i fjor alle stortingsgruppene om å innføre totalforbud mot kjøp av seksuelle tjenester. Det har alle bortsett fra Venstre gjort. Lars Sponheim mener at det også er unødvendig.

- Vi har såpass tillit til egne representanter at vi ikke har sett behov for å lage noe moralsk regelverk. Vi vet hva de står for, sier Sponheim til VG.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken