Gå til sidens hovedinnhold

- Disse 200 likene er blitt glemt

Hevder myndighetene ikke vil vedkjenne seg de forkullede, gjennomhullede og lemlestede likene.

I en moské i den egyptiske hovedstaden Kairo, ligger mer enn 200 lemlestede og forkullede lik. Likene er hentet fra protestleirene som ble angrepet av egyptiske sikkerhetsstyrker onsdag.

Medisinsk personell tar nå hånd om de døde menneskene i moskeen Al-Iman, og pakker dem inn i hvite kleder. Deretter blir likene lagt på gulvet - klare til henting av familie og pårørende.

Egyptiske helsemyndigheter opererer med 525 drepte etter sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

Knuste hodeskaller
Men medisinsk personell ved Al-Iman-moskeen mener dette tallet er altfor lavt, og sier at de døde på moskeen ikke er gjort rede for, og er dermed ikke inkludert i de offisielle tallene.

- Departementet (helse) nekter å vedkjenne seg dem, det samme gjør politiet, sier professor i engelsk litteratur ved universitetet Al-Azhar, Wafaa Hefny, til Reuters.

Han bistår det medisinske personellet på moskeen med å ta hånd om de døde. En Reuters-journalist har selv registrert 228 lik i moskeen.

Noen av likene er forkullet, andre lik har knuste hodeskaller. Mange lik er gjennomhullet med kuler.

Flere av teltene i protestleirene som ble angrepet av egyptiske sikkerhetsvakter onsdag, ble satt i flammer. Dette kan forklare det høye antallet med forkullede lik.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Antallet på døde vil stige
Medisinsk personell sier at likene ble umiddelbart flyttet over til den nærliggende moskeen. Egypts direktør for Human Rights Watch, Heba Morayef, sier hun har telt 235 lik i moskeen.

- Dette indikerer at antallet på døde vil stige ytterligere, sier hun.

Situasjonen i Egypt er uoversiktlig og kaotisk. Onsdag bestemte fredsprisvinner Mohammed El-Baradei for å trekke seg som visepresident. Årsaken er at han ikke kunne stille seg bak beslutningen som førte til onsdagens blodbad.

El-Baradei er tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, et arbeid han ble tildelt Nobels fredspris for.

Sender nordmenn hjem
Torsdag ettermiddag besluttet Utenriksdepartementet å fraråde nordmenn samtlige reiser eller opphold i Egypt. I tillegg ble det bestemt at 200 norske turister blir sendt hjem fra Egypt.

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Nord-Sinai og Kairo. Utenriksdepartementet fraråder videre alle ikke-nødvendige reiser til eller opphold i det øvrige Egypt,» lyder det offisielle reiserådet.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken