Gå til sidens hovedinnhold

Disse damene gjør Norge unikt

I Norge bor det folk nesten overalt, og akkurat det elsker turistene.

(SIDE2): Natur og mat er ikke spesielt unikt for Norge. I all fall ikke om man sammenligner med kulturen og de menneskene som bor ute i distriktene.

- Det unike Norge finner du ikke på noe eksakt sted, men det som er spesielt med Norge er at det bor folk alle plasser, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør hos Innovasjon Norge.

Vil se fjordfolket
- Våre fjorder er unike fordi folk bor der, og har bodd der i århundrer. Turistene får en kulturopplevelse og der er vi unike, legger han til.

Hurtigruten mener han er et godt eksempel. På verdens vakreste båtreise ser passasjerene alle husene langs kysten vår og alle lysene i mørketiden.

Les også:Lonely Planet hyller Hurtigruten

Norsk distriktspolitikk begynner nå å komme til nytte for en hel bransje.

- Det har vært en bevisst tanke bak myndighetenes distriktspolitikk, og nå må reiselivet dra mer nytte av nettopp dette, sier Tuftin.

Viktig attraksjon
Innovasjon Norge har i noen år snakket om betydningen av norsk bosetting, men nå har viktigheten av denne attraksjonen bare blitt tydeligere og tydeligere. I deres siste kampanjer er mennesker trukket mer frem i materialet som presenteres.

- Mennesker og hus er viktig for turistene. En ferieopplevelse er mer enn transport, hotell, natur og mattradisjoner. Et levende samfunn er et moment man må ha med seg når vi skal selge Norge. Vi må vise frem menneskene og forklare at her bor det folk, presiserer reiselivsdirektøren.

Det norske bosettingsmønsteret gjør også landet vårt tilgjengelig for turistene. Det er veier overalt og det er noe som skjer der turistene havner. I motsetning til land vi kan sammenligne oss med, som New Zealand og Canada, er nærheten til attraksjonene et stort pluss.

Den berømmelige Golfstrømmen har gjort norskekysten levelig, men også til et helt spesielt turistmål. På en fin sommerdag kan du ta et bad på en sandstrand i polare strøk.

Mer enn kystkultur
En unik distriktspolitikk gjelder ikke bare hele kysten. Innovasjon Norge vil også ha turistene inn i landet og opp i fjellene.

- Kysten er en innfartsport, også for turistene, presiserer Tuftin. Også her trekker han frem Hurtigrutens gjester som et eksempel på en utvidet feriereise. Både rederiet og Innovasjon Norge vil ha gjestene mer på land, og da gjerne to til tre netter på land for å utvide opplevelsen.

- Det finnes så mange små perler. Steder vi kanskje ikke tenker på, men som har så mye å tilby og i tillegg et stort potensial.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Kommentarer til denne saken