Gå til sidens hovedinnhold

Disse gutta gjør livet surt for Nordtveit

Derfor får ikke 23-åringen spille.

Forrige sesong var Håvard Nordtveit på banen i 31 av totalt 34 kamper for sin tyske klubb, Borussia Mönchengladbach.

Nordmannen spilte 30 av kampene fra start, og ble byttet inn én gang. Han ble kun byttet ut fire ganger i løpet av sesongen og satt kun én hel kamp på benken.

Ifølge nettstedet altomfotball.no spilte den defensive midtbanemannen totalt 2576 bundesligaminutter i 2012/13-sesongen. 3060 minutter utgjør en hel sesong - minus overtid.

Kramer og Xhaka
Denne sesongen har det imidlertid sett noe mørkere ut for 23-åringen. I løpet av sesongens fem første ligakamper har Nordtveit kun vært på banen i 35 minutter totalt.

Den tidligere Arsenal-spilleren har enn så lenge ikke startet en eneste kamp, og har kun kommet inn som innbytter i to av de fem kampene til Gladbach.

I helgen satt Nordtveit hele kampen på benken da hans klubb tapte borte mot Tarik Elyounoussis Hoffenheim. Sistnevnte spilte for øvrig hele kampen for sitt lag.

Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud har følgende forklaring på den manglende spilletiden til Nordtveit så langt i høst.

- På grunn av U21-EM i sommer kom Nordtveit litt sent inn i sesongoppkjøringen, og to andre gutter har fått muligheten til å spille seg inn på midtbanen, sier han til Nettavisen.

- Christoph Kramer en ung spiller, som har gjort det veldig bra, mens Granit Xhaka fra Sveits også har spilt bra på midtbanen, forteller Tosterud.

- Ikke stresset
Xhaka er nok nå et kjent navn for de fleste nordmenn, etter hans prestasjoner for Sveits i Norges VM-kvalifiseringsgruppe. Han ble hentet til Gladbach i fjor, men har trengt tid..

- Det er først nå han begynner å se ut som den spilleren Gladbach trodde de hentet. Både Kramer og Xhaka har fått mye tillit nå tidlig i sesongen, sier kommentatoren.

Men til tross for lite spilletid på Nordtveit i sesonginnledningen, er ikke Tosterud spesielt bekymret over nordmannen på lang sikt. Han mener 23-åringen har en høy stjerne i klubben.

- Jeg er ganske trygg på at han vil rive til seg en plass på dette laget etter hvert. Jeg er ikke stresset over hans situasjon, sier Bundesliga-eksperten.

Tosterud trekker også fram det at hovedtrener Lucien Favre har jobbet med Nordtveit i flere sesonger nå, og at sveitseren godt vet hva midtbanespilleren står for.

- Han har vært en viktig brikke i dette laget tidligere. Det var kun tre kamper han ikke var involvert i forrige sesong. Jeg tror Favre er trygg på hva Nordtveit kan levere, sier han.

Neste sjanse for 23-åringen fra Norge til å vise seg fram er allerede fredag. Da er hans Mönchengladbach vertskap for Omar Elabdellaouis Eintracht Braunschweig.

Tålmodig Moa
En annen norsk landslagsspiller som sliter med spilletid i Bundesliga denne sesongen er spissen Mohammed Abdellaoue. Han står bokført med 80 spilte minutter etter fem serierunder.

Tosterud har tidligere fortalt Nettavisen at det vil bli tøft for Moa å kapre en plass hos Stuttgart, der Vedad Ibisevic er førstevalg, og lurer litt på hvorfor spissen valgte akkurat den klubben.

- Ja, jeg er spent på hva som ligger til grunn for det valget? Det er klart, Moa kommer til å få spilletid etter hvert, men dette er ingen drømmesituasjon, sier han til Nettavisen.

- Bør han vurdere et klubbskifte i januar?

- Moa har nok et brukbart navn i tysk fotball, og klubber ville nok vært interessert, men samtidig har han vært i Stuttgart kort tid. Han må nok være tålmodig og se hvordan det går.

- Siden Norge trolig ikke kommer til VM må han heller ikke på død og liv bytte klubb i vinter. Kanskje Stuttgart etter hvert åpner for å spille med to spisser, da vil han få mer spilletid.

- Svartmaler ikke
En tredje nordmann som vi har sett lite til i Bundesliga denne sesongen er Vegar Eggen Hedenstad. Unggutten har slitt med skader og har derfor enn så lenge ikke vært på banen.

Forsvarsspilleren uttrykte nylig i et intervju med NTB sin frustrasjon over situasjonen. Tosterud tror Hedenstad vil slå tilbake når han blir frisk.

- Det virket som han var sliten etter forrige sesong, og skader kan selvfølgelig være ødeleggende. Nå har han fått hvilt og hentet inn litt krefter, så det blir spennende å se om han får spille.

- Han er en spiller som er offensiv i hodet. Han setter fart, slår innlegg og er tøff i skallen. Freiburg har også et ungt lag, så det er muligheter for å komme seg inn på laget der, sier Tosterud.

Selv om det kun er Tarik Elyounoussi og Omar Elabdellaoui av de norske som har figurert regelmessig i Bundesliga så langt i høst, ser ikke Eurosport-profilen noen grunn til panikk.

- Nei, det er i grunn litt tilfeldig, så det er ingen grunn til å svartmale situasjonen. Jeg er trygg på at de norske gutta vil få mer spilletid utover i sesongen, sier han.

- Men man må huske at det ikke bare er å møte opp og kreve spilletid i en liga som Bundesliga. De bør heller være stolte, bare det å være i en så stor liga, er en prestasjon, sier Tosterud.

Slik spilles helgens runde:

Fredag:
B. Mönchengladbach - Eintracht Braunschweig (20.30)

Lørdag:
Hamburg - Werder Bremen (15.30)
Hannover 96 - Augsburg (15.30)
Mainz 05 - Bayer 04 Leverkusen (15.30)
Nürnberg - Borussia Dortmund (15.30)
Wolfsburg - Hoffenheim (15.30)
Schalke 04 - Bayern München (18.30)

Søndag:
Freiburg - Hertha Berlin (15.30)
Stuttgart - Eintracht Frankfurt (17.30)

*Det er Europsort som sender Bundesliga i Norge.

Kommentarer til denne saken