Gå til sidens hovedinnhold

Disse herjer Oslo

Grove tyverier har økt med 40 prosent sammenlignet med i fjor. Les hvem som står bak, og hvordan de lurer deg.

(iOslo.no) Antall grove tyverier i Oslo har gått opp med førti prosent i årets første fire måneder. Så langt i år er 6985 tyverier anmeldt i Oslo, mot 4995 i samme periode i fjor - en økning på hele 2000 saker. Tallene kom fram under et møte i Oslo politiembetsmannsforening mandag. Antallet anmeldte forbrytelser har steget med 10,1 prosent totalt i hovedstaden sammenlignet med i fjor.

Politiet selv mener organiserte, utenlandske gjenger står bak. Men den øverste politiledelsen i hovedstaden nekter å kommentere tallene.

- Det er et bekymringsfullt tall. Vi har blant annet hatt en østeuropeisk gjeng på Tåsen og Nordberg, og i den senere tid har vi hatt en tilsvarende gjeng fra Chile. Jeg tror dette er medvirkende forklaringer til økningen, sier Svein Bakkevig, leder for Oslo politiembetsmannsforening.

Ledelsen i Oslo-politiet vil ikke uttale seg om den eksplosjonsartede krimstatistikken, og informasjonsenheten henviser til at slike uttalelser bare kommer når offisielle tall slippes, hvert halvår.

- Skremmende
Ordførerkandidat Fabian Stang (H) deltok på foreningsmøtet i går, og var svært overrasket over tallene som ble presentert.

- Dette er jo skremmende, sier Stang til iOslo.no.

- Ifølge politiet dreier dette seg om utenlandske, kriminelle gjenger?

- Jeg opplever det som like problematisk, enten det er gjestekriminelle eller permanente. Vi har hatt veldig fokus på voldskriminalitet, særlig det at jenter ikke kan gå hvor de vil i byen, men det er vanskelig å akseptere vinningskriminalitet i bytte. Hvis jeg kan velge mellom jenters trygghet og at laptoper forsvinner velger jeg jentene. Men jeg skulle gjerne hatt begge deler, sier han.

- Storberget gjerrig
Oslo-politiet har 200 ubesatte stillinger. I revidert statsbudsjett ga Knut Storberget 30 millioner ekstra til politiet i hovedstaden.

- Der synes jeg Storberget var gjerrig, når vi har påpekt så til de grader hvor mye det vil hjelpe med flere politifolk i gata. 30 millioner er mye penger, men det er lite i denne sammenhengen, sier Stang.

Stovner-politiet har pågrepet og varetektsfengslet seks chilenske statsborgere, siktet for innbrudd. To av dem er sendt ut av landet, og etterforskerne forsøker nå å finne ut av hvor mennene har operert. Politioverbetjent Stein Erik Olsen bekrefter den dystre statistikken.

Avviser ressursmangel
- Vi har hatt en markant økning i grovt tyveri fra leilighet, og det er utenlandske grupperinger som kommer inn. Vi har klart å gjøre grove tyverier ulønnsomme for rusmisbrukere, men utenlandske kriminelle kommer inn og erstatter kriminaliteten, sier Olsen til iOslo.no.

- De jobber i team, og de opererer langsetter T-banelinjene. Alle innbruddene skjer i nærheten av stasjonen, fordi de ikke bruker bilen. De kommer sporty antrukket, sparker litt ball, så er det plutselig en som sparker en ball opp på en balkong. Deretter klatrer en av dem opp og bryter seg inn, sier han.

Kriminaliteten har gått kraftig ned de siste årene, og Olsen mener de nye tallene må settes i perspektiv til nedgangen i anmeldte forbrytelser. Han avviser at det er snakk om ressursmangel i politiet.

- Vi har en utfordring. Den nye trenden med organisert kriminalitet som kommer til Norge. Noen styrer det, og så lenge ikke de er tatt får de lov til å fortsette. Vi skal sette fokus på bakmennene, sier Olsen.

- Det er snakk om prioritering. Med åpne grenser har vi har fått en strøm av borgere fra fattigere land. Dette er i og for seg et nytt problem, men det er ingen særegen norsk problematikk. Det samme har skjedd i Danmark, sier han.

Hva mener du? Er Oslo blitt en mindre trygg by? Si din mening her.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken