(SIDE2): - Det viser en ny test, sier mijørådgiver i Grønn Hverdag Håkon Lindahl til Side2.

Grønn hverdag har sjekket innholdet i 21 fuktighetskremer på det norske markedet.

Miljøskadelige egenskaper
Fem er helt uten helse- og miljøbelastende stoffer, og anbefales av Grønn Hverdag. Fire fuktighetskremer inneholder et kjemikalie som kalles D5. Stoffet tilsettes fuktighetskremer for å gi en økt følelse av fuktighet, men ny forskning viser at D5 kan ha miljøskadelige egenskaper.

- Den nye undersøkelsen er som viser at D5 kan være skadeligere enn først antatt er gjort av det amerikanske forurensningstilsynet, sier miljørådgiver Håkon Lindahl til Side2. Han mener kremene er helsefarlige og advarer forbrukerne mot å bruke disse kremene.

- Grunnen til at dette stoffet ikke er ulovlig i Norge enda er fordi dette er relativt ny kunnskap, men vi mener det er grunn nok til å advare mot de fuktighetkremene som inneholder dette stoffet, sier han.

Han legger til at det ikke er akutt helserisiko det er snakk om her, men at stoffet kan være kreftfremkallende.

- Dette stoffet brukes i altfor høy grad av de fleste i kosmetikkbransjen og fins også i solkremer og mascara i tillegg til i bodylotion, mener han.

- Funnet i fisk
Stoffet er blant annet funnet i fisk i indre Oslofjord og polarmåke på Bjørnøya. Foreløpige studier tyder også på at stoffet kan være kreftfremkallende, heter det i pressemeldingen fra Grønn Hverdag.

- I den amerikanske undersøkelsen er det vist ved hjelp av dyreforsøk at stoffet kan være kreftfremkallende, men man vet ikke om dette er skadelig for mennesker enda, sier Lindahl.

- Ingen foreløpige advarsler
I Norge er det Vitenskapskomiteen for mattrygghet som gjør risikovurderinger i forhold til om dette er en helserisiko for mennesker.

- Mattilsynet har ikke mottatt noen advarsler fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet om at dette stoffet utgjør helserisiko for mennesker, sier Julie Håland i Mattilsynet til Side2.

Disse fuktighetskremene inneholder ifølge Grønn Hverdag miljøgiften D5 og bør unngås:

Dove Hydro Fresh Body Lotion

Dr. Greve Sensitiv Body Lotion

L'Oréal Nutrilift Body Lotion Extra Moisture 24h

Nivea Body Soft Caring Lotion

Disse fuktighetskremene inneholder ingen problematiske stoffer, og anbefales av Grønn Hverdag:

Coop Anglamark Body Lotion (svanemerket)

Derma Body Lotion (svanemerket)

Dermica Bodylotion

SebaMed Anti-Dry Hydrating Body Lotion

Unander pleiende urtebasert bodylotion (svanemerket)

Her er deres råd om fuktighetskremer:

Trenger huden din ekstra fuktighet? I utgangspunktet er det best for både kropp og miljø å klare seg uten fuktighetskremer.

Velg miljømerkede fuktighetskremer. Produkter merket med svanen eller Bra Miljöval er generelt tryggere valg både for deg og miljøet.

Velg en fuktighetskrem som kommer godt ut i Grønn Hverdags undersøkelse.

Les innholdsdeklarasjonen, og unngå spesielt fuktighetskremer som inneholder noen av disse stoffene: Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone og Cyclohexasiloxane.

HVA ER D5?

Siloksaner er en stor gruppe stoffer som blant annet omfatter miljøgiften D5.
Det fins forskjellige typer siloksaner, og det er innenfor gruppen ringformede organiske siloksaner vi finner de mest betenkelige stoffene. De som er mest omdiskuterte i forhold til helse- og miljøeffekter er:Oktametylsyklotetrasiloksan (D4)Dekametylsyklotetrasiloksan (D5), deklareres som «Cyclopentasiloxane» eller «Cyclomethicone» i kosmetikk

D5 er påvist i høye konsentrasjoner i fisk i indre Oslofjord, samt i polarmåke på Bjørnøya. Stoffet står på norske miljømyndigheters prioritetsliste.

Det er usikkert om bruk av siloksanholdige produkter kan ha helseskadelige effekter. Generelt er stoffene for dårlig undersøkt med tanke på både helse- og miljøeffekter.

Det er foreløpig ingen restriksjoner på bruk av siloksaner i kosmetikk og hygieneprodukter.

LES MER HELSE HER