Gå til sidens hovedinnhold

Disse lagene kjemper om VM-tittelen

Alle 32 land er klare. Sjekk Nettavisens terningkast!

32 land er offisielt klare for VM-sluttspillet i fotball, som skal spilles i Brasil neste sommer. Den siste nasjonen som sikret sin plass, er Uruguay, som måtte ut i en interkontinental omspillkamp mot Jordan.

Første møte endte hele 5-0 til Uruguay. Returkampen, som ble spilt natt til torsdag, forble målløs. Uruguay vant dermed 5-0 sammenlagt.

Trekningen av sluttspillgruppene skjer i Bahia i Brasil fredag 6. desember.

Allerede nå er det imidlertid klart at enkelte land har en støtte sjanse enn andre til å vinne verdensmesterskapet.

Regjerende mester Spania stiller fremdeles med et ekstremt sterkt lag. Tyskland er alltid med i troféjakten, og 2014 blir ikke et unntak fra det. Argentina har verdens antatt beste spiller, i Lionel Messi, og et solid mannskap rundt ham.

Den lille gruppen av gullfavoritter bør imidlertid telle mer enn tre.

Nettavisen gir terningkast 6 til seks lag. Fire av disse ligger blant de fem beste på FIFA-rankingen for oktober, mens det fjerde er nummer åtte og det femte laget befinner seg helt nede på ellevteplass.

Her er alle lagene, med plass på FIFA-rankingen i parentes.

Argentina (3)
Lionel Messi og lagkameratene endte øverst i den søramerikanske kvalifiseringen med 32 poeng etter 16 kamper. Både Colombia og Chile (!) vant like mange kamper som Argentina, men toppnivået er ikke det samme. Svært få nasjoner kan matche Argentina når det gjelder spiller fra øverste hylle. I tillegg til Messi, har Diego Maradonas hjemland også profiler som Sergio Agüero, Carlos Tevez, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain og Javier Mascherano i stallen.

VM i Brasil blir den store testen for Lionel Messi når det gjelder sammenligningen med Diego Maradona.

Belgia (5)
Den morsomme favoritten, om man kan kalle Belgia det. Landet har aldri vunnet VM, men deltar for tolvte gang. Nå med sitt sterkeste mannskap noensinne.

Thibaut Courtois og Smon Mignolet garanterer godt keeperspill, Vincent Kompany, Daniel Van Buyten og Jan Verthongen er sterke navn i å ha i forsvarsfireren, og lenger fremme bør Eden Hazard, Mousa Dembélé, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini, Romelu Lukaku, Christian Benteke og Kevin Mirallas kunne skape problemer for de fleste.

Belgia gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen.

Brasil (11)
Vertslandet ligger usedvanlig lavt på FIFA-rankingen, og er vanskelig å plassere ettersom det kun har spilt vennskapskamper de siste årene, men Brasil får selvfølgelig en stor fordel av å spille på hjemmebane. Årets 19 landskamper har endt med 13 seirer og bare to tap.

Anført av teknikeren Neymar og stoppergiganten Thiago Silva vil Brasil trolig stille med et nokså rutinert mannskap sommeren 2014. Keeperen Julio Cesar har 77 landskamper, Daniel Alves har 72, Thiago Silva 44, Ramires 40, Paulinho 28 og Neymar allerede 46, til tross for at han bare er 21 år. Vi håper også å få se den lille luringen Bernard, som har fått ti landskamper og nå spiller for Sjakhtar Donetsk.

Italia (8)
Italia gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen, til tross for en nokså tøff gruppe hvor lag som Danmark, Tsjekkia og Bulgaria sto for motstanden. Lagets største styrke er at det er ekstremt vanskelig å slå. Vi er spente på om Andrea Pirlo, som vil være 35 år når sluttspillet går av stabelen, fremdeles vil være en spiller av øverste klasse.

Vi hadde opprinnelig plassert Italia under terningkast 5, men våger ikke å la det stå. Vinnerkulturen er for sterk, noe VM-titlene i 1934, 1938, 1982 og 2006 bevitner.

Spania (1)
Verdens beste landslag de siste årene. Gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen og har fremdeles et fantastisk lag, selv om det begynner å dra på årene. Seieren i U21-EM i sommer viser at det også gror godt i rekkene bak veteraner som Xavi og Andres Iniesta.

Spissplassen er vel den eneste utfordringen for sjefen sjøl, Vicente Del Bosque. Det kan muligens Diego Costa gjøre noe med. Midtbanen er uansett så sterk at Spania vil stille som den største favoritten i Brasil.

Spania har tross alt vunnet de tre siste mesterskapene landet har deltatt i. EM i 2008, VM i 2010 og EM i 2012. Det er allerede en utrolig rekke. Få vil bli overrasket om den forlenges med VM i 2014.

Tyskland (2)
Få - om noen - land imponerte så mye som Tyskland i kvalifiseringen. VM-vinneren fra 1954, 1974 og 1990 gikk igjennom den uten tap og scoret 36 ganger på ti kamper.

Også Tyskland har sitt svakeste punkt på topp, men når laget rundt er så solid, skaper det nok ikke søvnløse netter for Joachim Löw. Bare tanken på å se Mesut Özil, Mario Götze og Marco Reus sammen, kan få det fleste fotballfans til å sikle.

Frankrike (21)
Endte på andreplass bak Spania i gruppe I, hvilket betyr at man er bedre enn Finland, Georgia og Hviterussland. Det skal ikke så mye til. Frankrike ligger helt nede på 21.-plass på FIFA-rankingen for oktober.

Samtidig er spillerne der gode nok til å kunne vinne VM, hvis de får marginene med seg. Olivier Giroud, Karim Benzema og Loic Remy er gode spisser. Franck Ribery, Paul Pogba, Samir Nasri er spennende folk å ha på midtbanen. Hugo Lloris er en meget god keeper. Vi rangerer likevel Frankrike et hakk bak de aller beste.

Nederland (8)
Ser man på tallene fra VM-kvalifiseringen, ser Nederland ekstremt imponerende ut med ni seirer og null tap, og med 34-5 i målforskjell. Motstanderne var imidlertid ikke all verden. Romania ble nummer to, Ungarn nummer tre og Tyrkia endte på fjerdeplass, noe som forteller at glansdagene er fordi der i gården. Ellers var Estland og Andorra kasteballer.

Vi mener at forsvaret er for suspekt til å kunne gå helt til topps i VM, og midtbanen er heller ikke av den standarden vi er blitt vant til å se fra de oransjekledde. Vil nok være ekstremt avhengig av Arjen Robben og Robin van Persie for å komme langt i Brasil.

Portugal (14)
Deltar for sjette gang. Kvalifiserte seg gjennom å vinne en omspillduell mot Sverige.

USA (13)
Deltar for tiende gang. Kvalifiserte seg som gruppevinner i Nord- og Mellom-Amerika.

Elfenbenskysten (17)
Deltar for tredje gang. Kvalifiserte seg gjennom 4-2-seier mot Senegal i tredje runde av kvalifiseringen.

England (10)
Deltar for 14. gang. Vant VM i 1966.

Colombia (4)
Deltar for femte gang. Kvalifiserte seg gjennom andreplass i Sør-Amerika.

Uruguay (6)
Deltar for tolvte gang. Vant VM i 1930 og 1950. Kvalifiserte seg gjennom omspillduell mot Jordan.

Russland (19)
Deltar for tredje gang etter oppløsning av Sovjetunionen.

Ghana (23)
Deltar for tredje gang. Kvalifiserte seg gjennom 7-3-seier mot Egypt i tredje runde av kvalifiseringen.

Bosnia-Hercegovina (16)
Debuterer i et VM-sluttspill. Kvalifisert som vinner av gruppe G i Europa.

Chile (12)
Deltar for niende gang. Kvalifiserte seg gjennom tredjeplass i Sør-Amerika.

Ecuador (22)
Deltar for tredje gang. Kvalifiserte seg gjennom fjerdeplass i Sør-Amerika.

Hellas (15)
Deltar for tredje gang. Endte på andreplass i gruppe G i Europa og kvalifiserte seg gjennom 4-2-seier mot Romania i omspillet.

Kamerun
Deltar for sjuende gang. Kvalifiserte seg gjennom 4-1-seier mot Tunisia i tredje runde av kvalifiseringen.

Kroatia (18)
Deltar for fjerde gang. Endte på andreplass i gruppe A i Europa og kvalifiserte seg gjennom 2-0-seier mot Island i omspillet.

Mexico (24)
Deltar for 15. gang. Kvalifiserte seg gjennom 9-3-seier mot New Zealand i en interkontinental omspillduell.

Nigeria (33)
Deltar for femte gang. Kvalifiserte seg gjennom 4-1-seier mot Etiopia i tredje runde av kvalifiseringen.

Sveits (7)
Deltar for tiende gang. Kvalifisert som vinner av Norges gruppe.

Japan (44)
Deltar for femte gang. Kvalifisert som vinner av gruppe B i Asia.

Honduras (34)
Deltar for tredje gang. Kvalifiserte seg gjennom tredjeplass i gruppespillet i Nord- og Mellom-Amerika.

Costa Rica (31)
Deltar for fjerde gang. Kvalifiserte seg gjennom andreplass i gruppespillet i Nord- og Mellom-Amerika.

Algerie (32)
Deltar for fjerde gang. Kvalifiserte seg gjennom seier på bortemålsregelen mot Burkina Faso i tredje runde av kvalifiseringen.

Iran (49)
Deltar for fjerde gang. Kvalifisert som vinner av gruppe A i Asia.

Australia (57)
Deltar for fjerde gang. Kvalifisert gjennom andreplass i gruppe B i Asia.

Sør-Korea (56)
Deltar for fjerde gang. Kvalifisert gjennom andreplass i gruppe A i Asia.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken