Torsdag kveld inviterte kong Harald til den årlige middagen for stortingsrepresentantene på Slottet.

Men ikke alle har takket ja til invitasjonen. SV-representantene Snorre Valen (26) og Gina Barstad (24) nektet nemlig å delta på middagen.

- Jeg har ikke lyst til å delta på en seremoniell feiring av monarkiet, som er en udemokratisk institusjon, sier Valen til Aftenposten. Han skal i stedet holde en innledning for Oslo SV.

Dette har fått Høyre-representant Linda C. Hofstad Helleland til å reagere. Hun har sendt et brev til Stortingets presidentskap der hun ber stortingspresidenten om å komme med en «sterk oppfordring til stortingsrepresentantene om å vise respekt for kongen og monarkiet».

SV: - Respektløst av Høyre
Høyres reaksjon får nå SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, til å rase.

- Utspillet, om å nærmest tvinge folk til å delta på en middag, er et av de mest håpløse utspillene i norsk politikk den siste tiden, sier en tydelig provosert Solhjell, til Nettavisen.

Solhjell mener det må være opp til den enkelte stortingsrepresentant om man vil delta på slottsmiddagen.

- Jeg har respekt for at hver enkelt av de 169 stortingsrepresentantene bestemmer selv. Jeg er liberaler, jeg er tilhenger av et liberalt demokrati, og i et liberalt demokrati blir ulike syn på styreform og livsform respektert. Derfor mener jeg Høyres reaksjon, om å tvinge stortingsrepresentanter på Slottet, er fullstendig respektløst, sier han.

Han synes det er er overraskende at Høyre ikke respekterer den enkeltes valg.

- Dette viser jo at Høyres respekt for den enkeltes valg, og Høyres støtte til at det er viktig å ha ulike syn, den strekker seg åpenbart ikke så langt, sier Solhjell bestemt.

Solhjell går selv
Det er en kjent sak at SV ønsker rebublikk, men Solhjell selv sier han skal delta på middagen på Slottet torsdag kveld.

- Jeg er også tilhenger av republikk, men jeg synes det er riktig å gå på slottsmiddagen selv. Men hver enkelt må få velge selv, sier han.

Solhjell har deltatt på stortingsmiddagen på Slottet flere ganger, og sier han har hatt stor utbytte av det.

- Selv har jeg hatt stort utbytte av det, men at andre av praktiske grunner ikke kan gå, eller fordi noen ikke ønsker det fordi de er tilhenger av republikk, synes jeg vi skal ha respekt for, gjentar han.

- God mat og sånn
- Har du tenkt å ta dette opp med de to representantene som nekter å gå på middagen?

- Jeg ser absolutt ingen grunn til å ta dette opp med dem, sier han.

- Syens du det er hyggelig slottsmiddagen?

- Det er god mat og alt sånt, men for meg er det også en anledning til å få snakket sosialt med representanter fra andre partier. Også har jeg iallefall en gang pratet med medlemmer av kongefamilien, og synes det var hyggelig også, sier Solhjell.

- Barnslig av Valen
Høyre-representant Linda C. Hofstad Helleland mener Valen opptrer barnslig når han velger å utebli fra middagen.

Hun avviser at partiet ikke respekterer den enkeltes frihet.

- Det gjør vi, men som sagt er vi valgt inn på Stortinget av folket, og det innebærer også noen plikter, sier hun til Aftenposten.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sier til avisen at det er den enkeltes eget valgt og ansvar om de går på middagen, men at de oppfordrer alle til å delta.