PATTAYA/OSLO (NA24): Fire nordmenn sitter arrestert i Pattaya etter det politiet mener er en storstilt svindel mot norske bedrifter regissert av svenske banditter.

De fire norske statsborgerne, to menn og en kvinne i starten av 20-årene samt en mann i 40-årene, er arrestert av politiet i Thailand og sitter onsdag kveld i arrest på politistasjonen i Pattaya.

Pågrepet midt på natten
Det var ved 01-tiden onsdag morgen (tirsdag 19.00 norsk tid) at polititjenestemenn fra både Bangkok og Pattaya raidet lokalene som tilhører to svenske forretningsmenn på Viking Hotel i sentrale Pattaya.

Svenskene er siktet for storstilt bedragerivirksomhet mot norske bedrifter ved hjelp av norske arbeidstakere.

Etter det NA24 kjenner til har flere titalls norske ungdommer blitt lurt til Thailand med løfte om jobb og god inntekt.

Truet på livet
Under dekke av å drive en internettkafé har nordmennene drevet utstrakt telefonsalg til norske bedrifter. Det hele har imidlertid vært ren gangstervirksomhet og flere hundre norske bedriftene har betalt for et produkt som ikke eksisterer.

De norske ungdommene som har blitt lurt til å reise til Thailand oppdaget fort at de i realiteten jobbet for en kriminell virksomhet.

Flere av de norske arbeidstakerne ville si opp og dra hjem, men ble truet på livet av de to svenskene til å fortsette i jobben.

Uheldigvis for de norske ansatte er Thailands lover meget strenge når det kommer til immigrasjonslovene.

- De tre norske mennene og den norske jenta er kun siktet for å ha arbeidet i Thailand uten arbeidsvisum, sier etterforsker ved turistpolitiet i Pattaya Attapong Samjaiwut til NA24.

Streng straff for brudd på visumregler
Men det er alvorlig nok. Brudd på arbeidsvisumreglene kan i verste fall føre til flere års fengsel, store bøter og et livsvarig forbud om innreise til Thailand.

- Jeg vil imidlertid berolige nordmennene og deres familier. Mest sannsynlig vil de sitte i arresten i natt og bli sluppet fri i morgen gjennom kausjon. Deretter vil de bli svartelistet og beordret ut av Thailand, sier Samjaiwut.

- Så de vil aldri kunne returnere til Thailand?

- Svaret på det er mest sannsynlig ja, sier han.

For svenskene, som angivelig er hovedmennene, er situasjonen verre.

- Vi har grunn til å tro at det er svenskene som står bak denne storstilte svindelen. De kan derfor se frem til et lengre opphold i Thailand, sier etterforskeren.

Har du kjennskap til saken? Send inn tipset ditt her

Rundlurte norske bedrifter
- Hva vet dere om virksomheten?

- De har under skalkeskjul av å drive en internettkafé drevet et slags callsenter der hovedvirksomheten har vært å selge produkter til norske bedrifter. Disse produktene har ikke eksistert, de har solgt luft, sier Samjaiwut og gestikulerer med hendene.

For å skjule at telefonselgerne befant seg i Thailand har norske kunder blitt oppringt via internettbaserte telefontjenester, såkalte Voice Over Internet Protocol (VOIP)-tjenester. Norske kunder har dermed trodd at selgerne befant seg i Norge.

Etter det NA24 har grunn til å tro har flere hundre norske bedrifter gått på limpinnen.

Mener de har en god sak
Thailandsk politi beslagla 35 kasser med bevismateriale etter razziaen.

- Vi har jobbet med denne saken i litt over en måned. Det er liten tvil om at vi har sterke beviser, sier Samjaiwut.

Ett av bevisene er kontoutskrifter som viser at minst ti millioner baht, cirka 1,8 millioner norske kroner, er overført til firmaets konti.

PR-tur til Bangkok
Halvt norske, og halvt svenske Johan Løkken har i flere år vært tilknyttet Pattayas turistpoliti. Han var med på aksjonen mot callsenteret.

- Det er åpenbart at det er svenskene som står bak her. Nordmennene kan sånn sett ta det med ro. De vil trolig slippe unna med en bot og livsvarig utvisning, sier Løkken til NA24.

Beroligelsen til tross, onsdag formiddag, bare timer etter arrestasjonen, ble samtlige seks transportert på en slags PR-tur til Bangkok.

- Politiet har tydeligvis bestemt seg for å statuere et eksempel og de seks ble kjørt til Bangkok for å delta på en pressekonferanse der thailandske aviser og TV-stasjoner var invitert, forteller Løkken som selv var med til hovedstaden.