Gå til sidens hovedinnhold

- Disse papirene avslører Solbakken

Josimar hevder å ha dokumentasjon på at fotballagent Jim Solbakken brøt reglene i forbindelse med et spillersalg til Manchester United.

Jim Solbakken påstår at han ikke var agent for Mame Biram Diouf da senegaleseren ble solgt til Manchester United i juli 2009. Magasinet Josimar skriver i sitt nyeste nummer at fotballbladet sitter på dokumentasjon som beviser det motsatte.

Regelverket slår tydelig fast at det ikke er lov til å representere mer enn én part under en overgangsforhandling.

Betalte ferie og bil?

I en stor artikkel skriver Josimar at det allerede i januar 2009 kom det fram i et intervju med Romsdals Budstikke at Jim Solbakken og hans selskap Dynamic Solution hadde en agentavtale med Mame Biram Diouf.

Solbakken betalte ifølge fotballbladet også en bil for Moldes stjernespiss, i tillegg til å dekke en ferietur i Sør-Frankrike for Diouf og kjæresten hans.

Så sent som 15. juli 2009 kunne TV 2 Sporten fortelle at «Dioufs agent Jim Solbakken» bekreftet at det var satt i gang forhandlinger med Groningen.

To dager senere offentliggjorde sir Alex Ferguson at Manchester United hadde kjøpt Mame Biram Diouf fra Molde. Overgangssummen var på svimlende 50 millioner kroner, et enormt beløp for en spiller Ferguson ikke engang hadde sett spille.

Josimar skriver at Moldes klubbdirektør Tarje Nordstrand Jacobsen samme dag, altså 17. juli, på en pressekonferanse fortalte at partene hadde kommet til enighet dagen før, altså 16. juli.

Inngikk avtale dagen etter?

Fotballmagasinet viser i artikkelen også fram en representasjonsavtale mellom Jim Solbakken og Molde Fotballklubb som er datert 17. juli. Altså dagen etter at Molde og Solbakken hadde blitt enig med Manchester United om en overgang for Diouf.

I kontrakten mellom Molde og Manchester United står Erik Flågan oppført som representant for Diouf. Flågan er Solbakkens advokat.

«Mame Biram Diouf har ingen agent. Jeg har heller aldri opptrådt som agenten hans. Jeg hadde en representasjonskontrakt med Molde og har jobbet for dem i denne overgangen. Og ingen andre», fastslo Solbakken overfor Dagbladet den gang.

Likevel hadde han altså bare to dager tidligere uttalt seg til TV 2 Sporten som Dioufs agent, og hele seks måneder tidligere uttalt seg til Romsdals Budstikke som Dioufs agent.

- Kan bevise at jeg har rett

Solbakken avviser nå igjen, denne gang overfor Nettavisen, at han representerte Diouf i denne overgangen.

- Det kan jeg definitivt gjøre. Det engelske fotballforbundet, det norske fotballforbundet, Molde og Manchester United kan bekrefte dette her. Så må jeg legge til at hvis Josimar velger å mene at David Gill i Manchester United skulle vært med på noe som ikke er i henhold til regelverket, tror jeg det snør en viss plass, sier Solbakken til Nettavisen.

- Jeg kan bevise at jeg har rett. Det skal bli artig å se om Josimar kan bevise det motsatte. Jeg har alltid fulgt regelverket til punkt og prikke og har ingen anmerkninger noe sted på over 15 år, så det er interessant at Josimar skal vite bedre.

- Hvordan forklarer du at TV 2 Sporten to dager før United-overgangen siterte deg som Dioufs agent i forhandlinger med Groningen?

- Jeg har aldri forhandlet på vegne av Diouf. Jeg forhandlet på vegne av Molde. Når jeg jobber for en klubb med å selge en spiller, må jeg selvfølgelig nevne spilleren. Avtalen ligger hos forbundet. NFF har etter påtrykk fra media sett på saken og har funnet at alt har foregått etter regelverket i alle overgangene, inkludert den her, sier Solbakken til Nettavisen.

- Var vitne

Malick Diop driver fotballakademiet i Senegal som Mame Biram Diouf kom ifra da han ankom Molde. Han hevder at han var til stede da Solbakken inngikk en agentavtale med Diouf.

- Jeg satt i Molde sammen med Mame og Jim da de skrev representasjonskontrakt, forteller Diop til Josimar.

Fotballmagasinet skriver at det var talentspeideren Jon Thorstensen som oppdaget Diouf, og at han ba Solbakken om å representere Diouf ettersom han selv kun jobber som speider, ikke som agent.

- Jeg vet at Jim hadde en representasjonskontrakt med Mame. Men den ble aldri sendt inn til forbundet. Så når Manchester United kommer på banen, byttet han side. Det er sånn Jim gjør, sier Jon Thorstensen til Josimar.

- Lavmålsjournalistikk

Jim Solbakken tar den omfattende artikkelen i Josimar med fatning.

- Det er ikke ubehagelig i det hele tatt. Jeg sover fryktelig godt hver eneste natt. Jeg har alltid bestrebet meg på å følge regelverket. Jeg har, både etter agentregelverket og lovene i Norge, hundre prosent god samvittighet for det jeg gjør, sier han til Nettavisen.

- Jeg har et norskregistrert selskap. Jeg kunne med enkelhet registrert selskapet utenlands og ikke gitt noen innsyn. Grunnen til at jeg ikke gjør det, er at jeg synes det skal være åpenhet. Det er trist at enkelte journalister har så lite innsikt i hvordan dette fungerer.

- Dette stikket fra Josimar tror jeg er et siste skrik om oppmerksomhet for å få solgt et par ekstra nummer. At de sender ut bladet sitt til alle mediene i Norge et par dager før resten av Norge får det, for å få publisitet, forteller meg at de bedriver lavmålsjournalistikk.

Kommentarer til denne saken