Gå til sidens hovedinnhold

Disse rammes av askeskyen i dag

Askeskyen forlater Fastlands-Norge, men fortsetter å skape problemer i flytrafikken i utlandet.

Flere tyske flyplasser berøres av at askeskyen fra Island beveger seg inn over landet.

Den tyske flytrafikktjenesten (DFS) melder om restriksjoner i det nordtyske luftrommet fra klokka 06 onsdag. Det blir trolig ingen avganger og landinger før klokka 17.

Noen innstilte fly fra Gardermoen
Trafikkinformasjonen på Oslo lufthavn Gardermoen viser enkelte innstilte avganger onsdag morgen, blant annet til Berlin Tegel, Paris Charles de Gaulle, Brussel, Hamburg og Düsseldorf, men ellers går trafikken som normalt.

- Det har gått veldig bra så langt. Vi hadde et kjempetrykk i dag på morgenen, og askeskyen har ikke skapt noen problemer for vår del. Men vi følger spent med på alle spredningsprognosene som kommer, og er like glad hver gang vi går klar, sier informasjonssjef Jo Kobro på Oslo lufthavn Gardermoen til Nettavisen.

Bremen og Hamburg rammet
Flyginger på Bremen og Hamburg ble kansellert fra henholdsvis klokka 05.00 og klokka 06.000 onsdag morgen da askekonsentrasjonen i området oversteg grenseverdiene, melder nettstedet Flightglobal.com. Berlin og Hanover kan bli berørt senere onsdag.

Lufthansa opplyser at de har kansellert flyginger til og fra Hamburg og Bremen fram til klokka 16 og sier Hanover kan bli rammet i neste omgang.

SAS opplyser på sin Facebook-side onsdag morgen at de fleste flyginger går som planlagt, siden askeskyen har beveget seg bort fra Skandinavia. Det er ventet noe avvik, særlig på flyginger til og fra Tyskland.

Ut og fly? Her kan du sjekke forsinkede og innstilte flyginger

Normal flytrafikk i Norge
Med kun lav konsentrasjonen av aske i enkelte områder av norsk luftrom og det forventet normal flytrafikk i Fastlands-Norge morgentimene. Utover formiddagen tilsier prognosene at askeskyen vil være helt ute av Fastlands-Norge, det fremgår av Avinors siste oppdateringer onsdag morgen.

Avinor baserer sine prognoser på en samlet vurdering av den informasjonen som ligger i askekart fra Met Office og prognoser og analyser fra Met.no og Nilu (Norsk institutt for luftforskning).

Her kan du se hvordan askeskyen påvirker luftkvaliteten i landet

Helikoptertrafikk i gang
Det er opp til flyselskapene å ha de nødvendige godkjenningene fra Luftfartstilsynet til å kunne fly i områder med aske. Helikoptertrafikken fra Rogaland har kommet i gang igjen etter at den har vært stanset en periode på grunn av askeskyen.

Prognosene tilsier at situasjonen over Spitsbergen er forventet å vedvare utover dagen. Det er Bodø kontrollsentral som leder det operative arbeidet i Avinor.

Passasjerer bes holde seg løpende orientert gjennom sine flyselskap og reisebyråer.

SJEKK OM DITT FLY ER I RUTE

Norwegian

SAS

Widerøe

Sjekk trafikkstatus på flyplassene her

Oslo Lufthavn Gardermoen

Svalbard lufthavn Longyearbyen

Avinors flyplasser

Følg flytrafikken direkte på Flightradar24

Se de siste spredningsprognosene fra britiske MetOffice her

Kommentarer til denne saken