Gå til sidens hovedinnhold

Disse spillerne har løpt mest i VM

Sjekk Nettavisens liste over løpsmaskinene.

40 av 64 kamper er unnagjort av verdensmesterskapet i fotball, som spilles i Brasil i disse dager.

Brasil og Mexico er videre fra gruppe A, Nederland og Chile fra gruppe B. Fra gruppe C er Colombia og Hellas videre, mens Costa Rica er sikret avansement fra gruppe D, sammen med Uruguay.

Argentina (gruppe F) og Belgia (gruppe H) er de to siste lagene som foreløpig har en garantert plass i åttedelsfinalene.

Løpssterke Chile

Mesterskapet har så langt vært en eneste stor fest, med vidunderlig fotball på gressmattene og eventyrlig stemning på tribunene.

Ett av lagene som har imponert oss, er Chile. Den søramerikanske nasjonen ble ikke nevnt blant favorittene eller outsiderne til VM-tittelen på forhånd, men må virkelig tas på alvor, noe Chile viste med å slå regjerende mester Spania 2-0 i en kamp hvor Spania måtte ta poeng.

En av årsakene til Chiles gode prestasjoner i VM, er lagets løpskraft. Spesielt Charles Aranguiz og Marceloa Diaz har lagt ned mange kilometere.

I snitt løp hver av de chilenske spillerne 11,2 kilometer i kampen mot Spania. De løp faktisk nøyaktig like mye i kampen mot Nederland.

Høyintensitet viktigere

Det er hele to kilometer mer per spiller enn for eksempel Elfenbenskysten leverte mot Colombia.

- Det er ikke først og fremst løpslengde som er interessant. Her ser vi at det skiller relativt lite mellom de beste og de nest beste, både på liganivå og mellom enkeltspillere i ligaer, sier Espen Olafsen, faglig leder ved Norsk Toppfotballsenter, til Nettavisen.

Det som skiller prestasjonene, er andelen høyintense løp, gjerne i tempo over 22 kilometer i timen, med spurter over 26 kilometer i timen.

- Andelen slike løp, og frekvensen av slike løp, er veldig korrelert med fotballprestasjon og nivået spillerne holder, forteller Olafsen.

- Løper mer enn før

Tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen er usikker på hvilken målemetode man bruker i Brasil-VM, og mener at tallene generelt ser lavere ut enn før.

- Jeg synes tallene ser litt lave ut nå, men dagens målemetode er nok mer effektiv og riktig i forhold til hva man brukte i gamle dager, sier Drillo til Nettavisen.

Han er overbevist om at spillerne ikke løper mindre enn før. Snarere tvert imot.

- De løper ikke mindre nå. Det er helt tydelig. Den store forskjellen nå er at de i større andel sprinter enn jogger. Chile ser for eksempel veldig imponerende ut, konstaterer Drillo.

Nettavisen har laget en oversikt som viser alle spillere som så langt har løpt mer enn 11 kilometer i én kamp. Det har skjedd 78 ganger.

Her er oversikten:

NB! Oversikten ble laget før tirsdagens kamper. Tre spillere løp over 11 kilometer da:

Yeltsin Tejeda løp 11.811 meter for Costa Rica mot England, Ross Barkley løp 11.010 meter for England mot Costa Rica og Nagatomo løp 11.287 meter for Japan mot Colombia.

Kommentarer til denne saken