Gå til sidens hovedinnhold

Disse vinner Nettavisen-prisen 2018

Sesongen er over. Her er det Nettavisen mener er årets spiller, årets unge spiller og årets trener i Eliteserien.

MOLDE / OSLO (Nettavisen): Nettavisen-prisen deles tradisjonen tro ut i de tre kategoriene, og kandidatene til å vinne har vært mange.

Juryen, som har bestått av Nettavisens sportsredaksjon, har i 2018 kommet frem til følgende tre prisvinnere i kategoriene.

Her er det Nettavisen mener er årets spiller, årets unge spiller og årets trener i Eliteserien.

LES OGSÅ: Nettavisen kåret årets lag i Eliteserien 2018

ÅRETS TRENER:
Svein Maalen (Ranheim)

Juryens begrunnelse:
Lille Ranheim ble dømt nord og ned av de fleste eksperter før sesongen, men under Svein Maalens ledelsen har trønderne utrettet et aldri så lite mirakel i den øverste divisjonen. Allerede etter halvspilt serie hadde Maalens menn gjort en stor del av oppgaven med å sikre fornyet kontrakt i Eliteserien. Da lå Ranheim på tredjeplass med 29 poeng fra 15 kamper.

Og selv om poengfangsten har dabbet noe av utover høsten har klubben likevel lenge klart å holde tritt i kampen om en topp fem-plassering, før de sist endte på sjuendeplass. Med tanke på forutsetningene, er dette på grensen til sensasjonelt.

I en sesong der seriemesteren sparket treneren midtveis i sesongen, og de nærmeste utfordrerne aldri klarte å true Rosenborg helt inn, mener vi at det er Maalen som har gjort den mest imponerende trenerjobben i Eliteserien og kårer ham med bakgrunn i det til årets trener i 2018.

Svein Maalen om prisen:
- Jeg tenker «hva er grunnen til at det står navnet mitt på den der?» Jo, det er fordi vi som klubb har levert noe utenom det vanlige. Vi har gjort prestasjoner som er langt over det vi hadde forventet. Da blir vel den som har hovedansvaret for de sportslige resultatene trukket frem. Jeg tenker at det er ingen tvil om at å drive en fotballklubb og et lag på dette nivået, krever teamarbeid. Det er mange som er nødt til å gjøre en veldig god jobb hvis man skal klare det, sier Maalen til Nettavisen.

Les det store intervjuet med Maalen her

- Det er utrolige mange mennesker som er glad i klubben. Det er støtteapparat, frivillige og supportere rundt. Det er folk som bor på Ranheim, som har en sterk tilknytning til bydelen, har vokst og der og er så stolte over å ha laget i øverste divisjon. Også overfor sponsorer betyr det mye å få den typen oppmerksomhet. Å få denne typen oppmerksomhet er en gave til dem og.

ÅRETS SPILLER:
Eirik Hestad (Molde)

Juryens begrunnelse:
23-åringen har vært strålende på midtbanen til Molde denne sesongen og spesielt i høstsesongen har Hestad stått fram som den beste spilleren i Eliteserien. Han har lenge blitt sett på som en lovende spiller, men i 2018 har Hestad fått sitt definitive gjennombrudd og vist hva som bor i ham. På banen er han uredd og har et fint driv i spillet. Selv om styrken kanskje ligger i det offensive, har han også vist god balanse i måten han spiller på. God løpskapasitet, kombinert med timing, forståelse for spillet og en evne til å sette tempo ute på banen gjør at 23-åringen veldig ofte kommer seg inn i de posisjonene du ønsker at en kreativ og målfarlig midtbanemann skal være. I høst har det også blitt bra sluttprodukt.

Den offensive midtbanespilleren scorer mål, legger til rette for andre, bidrar defensivt og dominerer kamper på en måte som få andre kan måle seg med denne sesongen. Totalt har det blitt åtte scoringer og sju assists, noe som gir en total på 15 målpoeng. Hestad har vært en viktig årsak til at Molde har kommet som et skudd utover høsten og til slutt kapret sølvet i Eliteserien foran snuta på Brann. Prestasjonene har ført til at flere eksperter har nevnt Hestad i forbindelse med landslaget og fortsetter han det gode spillet, er han en mann Lars Lagerbäck ikke kan overse lenge.

Eirik Hestad om prisen:
- Jeg må innrømme at det er litt surrealistisk å få sånne priser. Det har egentlig vært først de siste årene at navnet mitt har vært nevnt i sånne sammenhenger, og før det var det jo en del trøblete år. Det er veldig stort å bli nevnt i en sånn sammenheng, så det viser at man har gjort hvert fall noe riktig, sier Hestad til Nettavisen.

Les det store intervjuet med Hestad her

- Det er jo stas. Det er så enkelt som at det er en bransje der det også er viktig å bli lagt merke til av mange, da hever du din egen verdi fort. Det er stas, men det viktigste er jo selvfølgelig at laget gjør det bra og får til ting sammen, men så er det jo stas å krone det med noe sånt også, sier han.

ÅRETS UNGE SPILLER:
Erling Braut Håland (Molde)

Juryens begrunnelse:
Unggutten fra Bryne har virkelig tatt Eliteserien med storm denne sesongen. Med rå kraft, fart, temperament og målfarlighet har han i en alder av 17 og 18 år tidvis holdt lekestue i toppdivisjonen.

12 mål på 25 kamper sier mye om ungguttens potensial, og det at klubber som Manchester United og Juventus skal ha fulgt ham tett, før han til slutt tok valget om å signere for RB Salzburg, sier kanskje enda mer.

I møtet med Brann i Bergen var Håland ustoppelig og nettet hele fire ganger. Hjemme mot Vålerenga kort tid senere ble det to mål. I tillegg til de totalt 12 målene denne sesongen, har han notert seg for fire assists.

18-åringen har startet 17 kamper og spilt 25 kamper totalt for de blå fra rosenes by i Eliteserien 2018, før en skade satte ham utenfor i sesonginnspurten. Prestasjonene har blitt lagt merke til både her hjemme og internasjonalt, og allerede fra januar fortsetter han altså karrieren i hardtsatsene RB Salzburg i Østerrike. I tillegg til en oppsiktsvekkende sesong for Molde, har vi blitt fortalt at unge Håland har en enorm treningsvilje og et målrettet fokus på å stadig bli bedre. Summen av dette gjør at Nettavisen kårer ham til årets unge spiller i Eliteserien 2018.

Erling Braut Håland om prisen:
- Det er selvfølgelig stort. Det er mange gode unge spillere som har gjort det bra. Det er litt tungt å ikke bli kåret til årets spiller, også men det får gå med årets unge spiller, sier Braut Håland til Nettavisen.

Les det store intervjuet med Braut Håland her

Han mener Nettavisen han truffet blink med to Molde-spillere blant prisvinnerne.

- Fullt fortjent at Eirik blir årets spiller. Han er nok den beste spilleren og André Hansen (Rosenborg) den beste keeperen. Det er nok de to beste spillerne. Jeg tror dere har truffet ganske bra med prisene deres.

* Man kan maks fylle 20 år i løpet av 2018 for å kunne vinne årets unge spiller-prisen.

Juryen har bestått av Nettavisens sportsredaksjon.

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2014

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2015

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2016

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2017

Årets trener 2017: Slik ville Kåre Ingebrigtsen endret norsk fotball hvis han fikk all makt

Årets spiller 2017: Derfor er ikke André Hansen som andre 27-åringer

Årets unge spiller 2017: - Én som ham dukker bare opp hvert femte eller sjette år

Les også

Her er årets lag i Eliteserien 2018

Kommentarer til denne saken