Gå til sidens hovedinnhold

Djupedals student-slakt

Emilie (20) må jobbe og få hjelp hjemmefra, men hun og andre studenter får bare kjeft av Øystein Djupedal.

(iOslo.no) På en pressekonferanse mandag ble den nyeste levekårsundersøkelsen for studenter lagt frem. Den viser at ni av ti studenter jobber i tillegg til å studere, at studenter har 20 prosent dårligere råd enn sine jevngamle, og at de bruker bare 30 timer i uken i snitt på studiene.

- Jeg synes 30 timer i uken på studier er altfor lite. Samtidig kan ikke studentene forvente at de skal kunne ta seg ferier til syden hvert år heller, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal til iOslo.no.

Gjennomsnittsstudenten har ifølge Statistisk sentralbyrå 148.000 kroner i året å rutte med. Da er inntekt utenom studiestøtte tatt med. Gjennomsnittstudenten er blitt eldre siden 1998. I dag her han 28 år. Hele 39 prosent av studentene er samboende, eller gifte.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Skulle vært heltid
Med kvalitetsreformen skulle norske studenter bli såkalte heltidsstudenter. Studiene ble lagt om for å fokusere mer på arbeid gjennom hele semesteret, i stedet for skippertak på eksamen to ganger i året.

Men etter tre og et halvt år viser det seg at heltidsstudenten er en myte for mange. Emilie Bjerke studerer ved Avdeling for estetiske fag på Høgskolen i Oslo. Hun hadde ikke klart seg uten en deltidsjobb og penger hjemmefra.

- Jeg kan ikke få sagt nok ganger hvor glad jeg er i mamma. Hun hjelper meg med penger, og hver gang jeg er hjemme i Fredrikstad, drar jeg alltid derfra med handleposer fulle av mat, sier Emilie og smiler.

Bor på 16 kvadrat
iOslo.no møter Emilie hjemme i kollektivet hennes på Sagene i Oslo. Leiligheten på omtrent 60 kvadratmeter deler hun med to kompiser. Leien for rommet på 16 kvadrat er 3383 kroner i måneden, inkludert sentralfyring.

- Da jeg gikk på universitetet i 2005, jobbet jeg veldig mye de første månedene. Men på høgskolen kan jeg rett og slett ikke jobbe så mye, så nå blir det kun to lørdager i måneden, forteller Emilie.

Med høye utgifter til skolen strekker studielånet og lønnen rett og slett ikke til. På studiet hennes må hun regne med å bruke over 1.000 kroner måneden i materialer og redskaper.

- Får heldigvis hjelp
- Det er veldig dyrt å gå på det studiet. Jeg får heldigvis hjelp av mamma, men det er andre på studiet som ikke har råd til alt dette. Enten så er de for gamle til å få studielån, ellers så har de småbarn eller andre utgifter. Hvis du ikke har råd til alt materialet, er det vanskelig å henge med på undervisningen, forteller Emilie.

Dagens studenter kan få maksimum 81.400 kroner i lån i året, hvorav 40 prosent blir omgjort til stipend for når eksamen er bestått. Da Lånekassen økte støtten med 1.400 kroner i høst, var det første gang siden 2002.

- Er 81.400 kroner nok å leve av i året?

- I utgangspunktet er det det, men studielånet burde være justert etter hvor store utgifter du har på skolen. Dette har vi diskutert i mente på studiet. Vi trenger ikke nødvendigvis å få mer stipend, men vi burde få muligheten til å låne mer, svarer Emilie, som ikke legger skjul på at det sosiale også er viktig i studietiden.

Øl, nudler og pasta
- Du kan jo ikke sitte inne hele tiden heller. Man må jo være sosial.

- Men må du virkelig drikke så mye øl når du er student?

- Nei, du må ikke drikke øl. Selv om det jo er fryktelig godt. Men det er viktig å være sammen med venner, og alt koster, uansett hva du finner på, sier Emilie.

Det har blitt en del nudler og pasta i studietiden, men Emilie er likevel ganske fornøyd.

- Jeg trenger ikke mer enn en brødskive jeg, sier Emilie og ler.

- Studietiden skal jo være litt stusselig. Da blir du mer kreativ.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Les flere saker på iOslo.no.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken