Gå til sidens hovedinnhold

Dobbeldrapsdømt vandret fritt

Mannen som drepte en asylsøker og bussjåfør Audun Bøland på Valdresekspressen har kunnet bevege seg fritt på Hamar i to år.

Torsdag slo legene ved Sanderud sjukehus alarm etter en ny vurdering av den etiopiske mannens helsetilstand. De mener mannen er for farlig til å oppholde seg på sykehuset, etter det Hamar Arbeiderblad erfarer.

Torsdag ble han hentet av politiet og transportert til en spesiell sikkerhetsbunker. Mandag ble han videre overført til Brøseth i Trondheim, en av Norges tre regionale sikkerhetsavdelinger.

Bakgrunnen for overføringen skal etter det avisa erfarer ha bakgrunn i sikkerhetsspørsmål.

Dobbeltdrapsmannen ble i Valdres tingrett 11. september 2003 at tiltalte var psykotisk i gjerningsøyeblikket og frifant ham fra straffeansvar og erstatningsplikt. Han ble deretter dømt til tvungen psykisk helsevern. To rettspsykiatere, deriblant Bertholdt Grünfeldt, vurderte mannens psykiske tilstand.

Trening og helgetur
Ifølge Hamar Arbeiderblad skal mannen oppholdt seg på Sanderud sjukehus det siste halvannet året for psykiatrisk behandling.

Han skal der ha fått bevege seg tilnærmet fritt og gjort dagligdagse ting ute blant folk. Han skal ha hatt egen leilighet, har muligheten til å reise på treningssenter og i svømmehallen, og hatt muligheten til å ta en tur til Bergen en helg. På dagtid skal han ha jobbet på et vaskeri på Sanderud. Kveldene har han hatt fri, men etter reglene måtte han holde seg hjemme fra klokken 21 hver kveld.

Ledelsen ved sykehuset, divisjonsdirektør for psykisk helsevern Solveig Brekke Skard, nekter å kommentere saken overfor avisa.

Til Nettavisen sier hun: - Det har jeg ingen kommentar til.

Knivdrept
Det var 16. februar 2003 at den 30 år gamle mannen fra Etiopia først drepte en 40 år gammel asylsøker fra Kongo på et asylmottak i Valdres, etter at han hadde mottatt avslag på sin asylsøknad.

Deretter gikk han om bord på Valdresekspressen i retning Oslo. Rett før bussen kom til Fagernes, gikk han fram til bussjåføren, den 39 år gamle Audun Bøland fra Vang i Valdres og knivdrepte ham. Bussjåføren greide på mirakuløst vis å stanse bussen, som var full av passasjerer, før han døde. Under den bratte veien lå den islagte fjorden.

De 34 passasjerene lyktes i å komme seg ut.

Den tidligere asylsøkeren forskanset seg ombord i bussen

Mens bussjåføren fortsatt satt i førersetet, forsøkte politiet i ni timer ulike metoder for å pågripe gjerningsmannen. Han holdt ut gassangrep og angrep med vann før han til slutt overga seg.

- Feil behandling
Nå skal legene ved mannens behandlinginstitusjon ha kommet fram til at mannen ikke er psykotisk, og at han dermed er behandlet på feil grunnlag.
Det betyr ifølge Hamar Arbeiderblad at medisineringen mannen har fått, nødvendigvis ikke har minsket gjentakelsesfaren.

Mannen skal av legen ha blitt karakterisert «som for farlig til å kunne oppholde seg på sykehuset».

Mannens advokat Åse Schei bekrefter overfor Hamar Arbeiderblad at klienten hennes nå er sendt til Brøseth sikkerhetsanstalt i Trondheim. Hun har påklaget avgjørelsen.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få en kommentar fra Schei.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen