Gå til sidens hovedinnhold

Dobbelt-agent angrer ikke

- Hadde jeg fått samme henvendelse i dag, hadde jeg gjort det samme, sier den tidligere Mossad-agenten og Palestina-aktivisten Karin Linstad. Les hennes historie her.

Onsdag ble det kjent at den tidligere Palestina-aktivisten Karin Linstad jobbet for den israelske etterretningstjenesten Mossad på 1980-tallet. Samtidig var Linstad aktiv i den AKP-dominerte Palestina-komiteen i Norge.

- Jeg har vært agent for Mossad på vegne av andre. Jeg var en dobbeltagent, sier Linstad til TV 2 Nettavisen.

Hun angrer ikke på virksomheten.

- Nei. Alt tatt i betraktning, hadde jeg gjort det samme en gang til, sier hun.

Fikk forespørsel
Linstad har vært aktiv i solidaritetsarbeidet for palestinerne i nærmere 30 år. På begynnelsen av 1980-tallet jobbet hun i et kriseteam for palestinere i Libanon etter den israelske invasjonen i 1982.

Ifølge Linstad kom initiativet til å bli Mossad-agent fra palestinsk side.

- Jeg fikk en forespørsel om det, og valgte å gjøre det, sier hun.

Hun vil ikke navngi gruppa hun arbeidet for.

- Det dreier seg om en part i konflikten. Jeg har samarbeidet med noen som støtter den palestinske siden, og som har stor sympati for den siden, sier Karin Linstad.

Mossad står bak
NRK-korrespondenten Odd Karsten Tveit avslører i sin siste bok at Mossad skal ha vervet en agent i det palestinske miljøet. Onsdag gikk Karin Linstad ut og bekreftet at det var henne som var Mossad-agenten. Hun mener den israelske sikkerhetstjenesten står bak lekkasjen.

- Jeg har ikke lest boka til Tveit, men jeg regner med at innholdet er ment å skade meg. Jeg antar at Mossad er en av kildene, sier hun.

Forbannet
I det norske Palestina-miljøet kom avsløringen som et sjokk, til tross for Linstads forsikringer om at Mossad-forbindelsen var til beste for palestinene.

- Jeg reagerer først og fremst med sinne. Palestina-komiteen og jeg personlig er veldig skuffet og forbannet over folk som spionerer for Israel, sier en av forgrunnsfigurene i Palestina-miljøet i Norge, Eldbjørg Holte til TV 2 Nettavisen.

Selv arbeidet hun nært med Karin Lindstad, men mistet kontakten med venninnen på slutten av 1980-tallet.

- Hun ikke ville ha kontakt med meg. Det kan skyldes hun syntes det var vanskelig, sier Eldbjørg Holte. Hun utelukker ikke at Karin Lindstad ble presset til å arbeide for Mossad.

Ble ikke presset
Karin Lindstad forstår reaksjonene, men avviser at hun ble presset..

- Det er forståelig at de reagerer når det plutselig dukker opp en slik sak. De blir tatt på senga, og har ikke mulighet til å reflektere mye over det før de svarer. Men man må være forsiktig med den informasjonen som foreligger. Informasjonen om at jeg var Mossad-agent, kom fra en annen part, sier Karin Linstad.

Selv hevder Karin Lindstad kontakten med Mossad skjedde frivillig, og at hun ønsket å arbeide som dobbeltagent for å hjelpe palestinske grupper.

- Lojaliteten min har alltid ligget på palestinsk side. Det gjør den fremdeles, sier hun.

Drypp
Ektemannen Trond Ali Linstad sier han ikke var klar over hva kona holdt på med.

- Jeg har ikke vært klar over detaljer i virksomheten, men det kom drypp av og til. For rundt tjue år siden spurte hun meg om hva jeg ville si dersom hun ble agent for palestinerne. Jeg sa jeg syntes det ville være riktig, og ga grønt lys for det, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Jeg har sagt fra at det å være på den uofffisielle siden på palestinsk siden er korrekt. Hva som er kommet til senere, vet jeg ikke, men jeg stoler på at det som har skjedd rett og riktig, sier han.

Ifølge NTB vil verken Odd Karsten Tveit eller Aschehoug forlag kommentere påstandene fra Karin Linstad.

Kommentarer til denne saken