Det nye dobbeltsporet på Dovrebanen langs Mjøsa ble lørdag offisielt åpnet av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Også jernbanedirektør Elisabeth Enger deltok under åpningsseremonien for strekningen mellom Langset i Eidsvoll og Kleverud i Stange.

Det 17 kilometer lange dobbeltsporet har kostet om lag 4,5 milliarder kroner, og høyeste tillatte hastighet på strekningen er 200 kilometer i timen.

– Dette er en merkedag. I dag åpner vi den første InterCity-strekningen med nytt dobbeltspor på Dovrebanen, sier Solvik-Olsen i en uttalelse.

- Etter hvert som dobbeltsporet blir forlenget i nord og sør vil vi også oppnå store reduksjoner i reisetiden, sa Solvik-Olsen videre.

Utbyggingsarbeidet på strekningen startet sommeren 2012.

Det 17 km lange dobbeltsporet har kostet rundt 4,5 milliarder kroner, ifølge regjeringen.no.

Maksimalt tillatt hastighet er 200 km/timen.

- Regjeringen er opptatt av å holde trykket oppe i InterCity-utbyggingen. Allerede påbegynte prosjekter gjennomføres med rasjonell framdrift. For å sikre at det blir mulig å stikke spaden i jorda så snart som mulig, prioriterer vi rekordmye midler til planlegging av nye InterCity-strekninger. Arbeidet med å planlegge strekningene sør og nord for det nye dobbeltsporet pågår for fullt. Fram til Hamar skal det være sammenhengende dobbeltspor i 2024, sier Solvik-Olsen. (©NTB)