Gå til sidens hovedinnhold

Døde av myggstikk

Helsetilsynet gransker dødsfallet etter at symptomene ble behandlet som influensa.

To uker etter Thailand-ferien døde en 52 år gammel kvinne av denguefeber.

Dødsfall granskes
Dødsfallet granskes av Helsetilsynet i Vest-Agder etter at AMK-sentralen, legevakt og sykehus ikke slo alarm, men behandlet symptomene som influensa, melder VG.

- Leger som behandler pasienter som har vært i den delen av verden, skal tenke på denne typen sykdom når pasienten har hatt langvarig influensa. Kvinnen hadde hatt symptomene i en drøy uke, men det er for tidlig å si noe om dette burde vært oppdaget, sier fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder til avisen.

Symptomer i Norge
Kvinnen døde i midten av mars, om lag to uker etter at hun og ektemannen kom hjem fra ferie i Thailand. Der skal hun ha blitt stukket av Aedesmyggen, som bærer denguefebersmitten. Kvinnen merket ikke noe før et par dager etter hun kom hjem til Norge. Hun kontaktet lege og legevakt ved to anledninger, uten at det ble reagert på at tilstanden kunne være livstruende.

Kvinnen ble av familie deretter fraktet til Sørlandet sykehus i all hast, uten at livet sto til å redde. Helsetilsynet vurderer å be om en vurdering av sakkyndige på området.

Det er kun registrert et tilfelle av dødsfall som følge av denguefeber i Norge tidligere, en sykdom som regnes som mindre farlig enn malaria.