Gå til sidens hovedinnhold

Dødelig kulde over Sør-Amerika

Minst ti personer har dødd av vinterkulde i Argentina og Uruguay.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): I tropiske Rio de Janeiro viser gradestokken bare så vidt 20 grader onsdag, og med den høye luftfuktigheten er det småkaldt.

I Buenos Aires var det 13,5 grader onsdag ettermiddag, men om natten synker temperaturene ytterligere, og kulden har fått stor medieomtale de siste dagene.

Det er ikke snakk om rekordkulde, men vinteren kom plutselig til Sør-Amerika i år. Polar-kulden kaller uruguayanske aviser værfenomenet. Halve landet er en fryser, skriver argentinske El Dia. Også norsk presse har gjort et poeng av at det for tiden er varmere i Norge enn i Rio de Janeiro.

I Brasil skaper vinterværet begeistring. Nettaviser ber leserne sende inn bilder, og tv-stasjoner sender live fra småbyer sør i landet der gradestokken har krøpet ned mot frysepunktet. I minst fem byer i delstaten Rio Grande do Sul ble det målt temperaturer under null i helgen, og aller kaldest var det i Quarai, med minus 1,8 grader.

Madrass tok fyr
Både i Argentina og i Uruguay har kulden krevd flere menneskeliv. Natt til onsdag døde en uteligger i Buenos Aires da madrassen han sov på, tok fyr. Mannen hadde tent et bål for å holde varmen, skriver avisen El Clarin.

Ifølge avisen El Dia har ytterligere åtte personer mistet livet i Argentina de siste dagene. Enkelte har frosset i hjel, mens andre har dødd av kullos fra varmeovner.

I General Belgrano døde to eldre menn av kullosforgiftning i sine egne hjem. To andre døde i byen Salta, der det ble registrert minusgrader nesten en hel uke i strekk.

I byen Rio Cuatro døde en familie på tre av kullosforgiftning etter at de lot et kullbekken brenne natten over. Et mindreårig barn var blant de døde.

Ifølge avisen El Dia sank temperaturen til sju kuldegrader på det kaldeste. Parkerte biler i Salta var dekket av is, et uvant syn for argentinerne. Den aller laveste temperaturen ble registrert i Punta de Vacas, nær grensen til Chile. Her ble det målt minus sju.

Femåring omkom
I Uruguay er ordet vinterbranner blitt et begrep, og fem år gamle Santiago de Leon er bare ett av vinterens ofre.

Han døde i en brann i hovedstaden Montevideo, forårsaket av en defekt varmeovn. En nabo som forsøkte å redde femåringen er hardt skadd, mens Santiagos seks søsken er kullosforgiftet, skriver El Pais. Barnas mor klarte også å redde seg ut i live.

Temperaturen har vært nede i fire kuldegrader i Young i Uruguay. Høytrykk som kommer fra Antarktis har skylden, ifølge meteorologene. Det har også snødd flere steder.

Det er ikke uvanlig at gasskomfyren også benyttes til oppvarming vinterstid, og brannvesenet oppfordrer folk til å være ytterst forsiktige.

Salget av gass og varmeovner har eksplodert den siste uken, skriver El Pais. Mange butikker har gått helt tomme.

102 døde i fjor
Nå skal den verste kulden imidlertid være over for denne gang, og temperaturene er foreløpig ikke noe utenom det vanlige i verdensdelen.

I fjor snødde det i Buenos Aires for første gang på 30 år, og ifølge organisasjonen Red Solidaria døde 102 mennesker på grunn av kulde i Argentina i 2007.

46 frøs ihjel, 39 døde av kullosforgiftning, mens 17 døde av brannskader.

Kommentarer til denne saken